Hrana Hrana kao lijek 08. rujna 2025.

5 namirnica koje sadrže više magnezija od badema

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bademi su bogati hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje srca, poput magnezija, vitamina E i nezasićenih masnoća. Konzumacija badema može pomoći u snižavanju kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Jedna porcija badema (oko 28 grama) sadrži 76,5 miligrama magnezija, što je više od 18 % preporučenog dnevnog unosa. Magnezij je važan za regulaciju šećera u krvi, krvnog tlaka, funkciju mozga, zdravlje kostiju i mišića.

Iako šaka badema nije loš izvor magnezija, postoji mnogo namirnica koje ga sadrže još i više.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke obiluju važnim nutrijentima poput magnezija, cinka, selena i vitamina E, piše Health.

Iako većina orašastih plodova i sjemenki sadrži određenu količinu magnezija, sljedeće namirnice imaju više magnezija po porciji nego bademi:

  • Konopljine sjemenke: 210 mg po 30 g (oko 3 žlice oljuštenih sjemenki)
  • Sjemenke bundeve: 168 mg po 28 g
  • Brazilski oraščići: 107 mg po 28 g (6 komada)
  • Chia sjemenke: 95 mg po 28 g
  • Pili orasi: 85,6 mg po 28 g (15 komada)
  • Indijski oraščići: 82,8 mg po 28 g
Možda te zanima... Zašto je badem najbolji prirodni saveznik zdravlja i sjajne kože? Zdravlje

Želite više magnezija?

Tu su maslaci i brašna od orašastih plodova. Dodajte brašno od orašastih plodova u tijesto za pečenje kako biste povećali unos magnezija i dodali orašasti okus. Maslace od orašastih plodova možete dodati u smoothieje i energetske kuglice za kremastu teksturu.

  • Brašno od badema: 125 mg magnezija po 50 g (malo manje od 1⁄2 šalice)
  • Tahini (maslac od sezama): 115,8 mg magnezija po 2 žlice (32 g)
  • Maslac od badema: 89 mg magnezija po 2 žlice (32 g)

Mahunarke i leća

Mahunarke uključuju grah, slanutak, grašak, leću, soju, kikiriki, edamame, zelene mahune i svježi grašak.

Većina mahunarki ima manje magnezija po porciji nego bademi, no neke sadrže gotovo dvostruko više:

  • Soja: 148 mg po 1 šalici kuhane (172 g)
  • Lima grah (Mjesečev grah): 126 mg po 1 šalici kuhane (170 g)
  • Crni grah: 120 mg po 1 šalici kuhane (172 g)
  • Adzuki grah: 120 mg po 1 šalici kuhane (230 g)
  • Edamame: 99,2 mg po 1 šalici kuhane (160 g)
  • Bijeli grah: 96,5 mg po 1 šalici kuhane (182 g)
  • Slanutak: 78,7 mg po 1 šalici kuhane (164 g)
Možda te zanima... Može li uzimanje magnezija kao dodatka prehrani pomoći kod mršavljenja? Dijeta

Namačite mahunarke za bolju apsorpciju magnezija

Tijelo apsorbira oko 30 do 40 % magnezija iz hrane. Na apsorpciju utječu potrebe za magnezijem, zdravlje probave i prisutnost drugih spojeva u hrani.

Mahunarke sadrže molekule poput oksalata i fitata, koje otežavaju apsorpciju magnezija. Povrće i cjelovite žitarice također ih sadrže. Namačite mahunarke kako biste smanjili razinu fitata.

Lisnato povrće i druge vrste povrća

Povrće obično ne sadrži mnogo magnezija, ali neke vrste lisnatog povrća i povrća imaju više magnezija po porciji nego bademi:

  • Špinat: 157 mg po 1 šalici kuhane (180 g)
  • Blitva: 150 mg po 1 šalici kuhane (175 g)
  • Lišće cikle: 97,9 mg po 1 šalici kuhane (144 g)
  • Žir tikva: 88,2 mg po 1 šalici kuhane (205 g)

Zeleno povrće je vrlo svestrano. Dodajte ga u omlete, smoothieje, salate, pržene mješavine, juhe ili variva, ili pripremite grickalice poput čipsa od kelja.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice sadrže vlakna, vitamine i minerale poput magnezija. Najbogatije cjelovite žitarice su:

  • Amarant: 160 mg po 1 šalici kuhane (246 g)
  • Tef: 126 mg po 1 šalici kuhane (252 g)
  • Kvinoja: 118 mg po 1 šalici kuhane (185 g)
  • Smeđa riža: 85,8 mg po 1 šalici kuhane (195 g)
  • Heljdina krupica: 85,7 mg po 1 šalici kuhane (168 g)
Možda te zanima... Kuglice s bademima, tamnom čokoladom i kokosom - ukusan spoj za uživanje Hrana

Birajte cjelovite žitarice umjesto rafiniranih

Mljevenje smanjuje količinu magnezija. Bijela riža, primjerice, sadrži samo oko 20 % magnezija u usporedbi sa smeđom rižom.

Koristite brašno od cjelovitih žitarica u pečenju. Zamjena bijelog brašna s integralnim povećava unos magnezija gotovo šest puta po šalici brašna.

Plodovi mora i ribe

Većina plodova mora nije bogata magnezijem, no neke masne ribe sadrže značajne količine:

  • Skuša: 85,4 mg po kuhanom filetu (88 g)
  • Losos: 80,8 mg po 85 g
  • Konzervirane kamenice: 150 mg po velikoj konzervi (255 g)
  • Konzervirana tuna: 99,5 mg po konzervi (321 g)

Kako povećati unos magnezija

Evo nekoliko ideja kako dodati namirnice bogate magnezijem u prehranu:

Doručak

  • Dodajte orašaste plodove i sjemenke u zobene pahuljice
  • Koristite mješavine brašna od orašastih plodova i cjelovitih žitarica za palačinke
  • Dodajte lisnato povrće u omlet
  • Pripremite muffine s brašnom od cjelovitih žitarica

Ručak i večera

  • Pripremite “tofu” od slanutka ili graška
  • Pecite žir tikvu i pomiješajte je s lukom, češnjakom i drugim povrćem za gustu juhu
  • Dodajte cjelovite žitarice u proteinske zdjele, poput kvinoje s povrćem i pilećim prsima
  • Zamotajte falafel u tortilju od cjelovitog brašna s lisnatim povrćem
  • Pripremite čili od graha
  • Dodajte konzervirane plodove mora u salate, sendviče i tjesteninu

Grickalice i slastice

  • Pospite sjemenke po jogurtu
  • Dodajte maslace od orašastih plodova i sjemenki u energetske kuglice
  • Pomiješajte konzerviranu tunu s jogurtom, senfom i maslinovim uljem za umak uz integralne krekere
  • Dodajte lisnato povrće u smoothieje
  • Namažite maslac od orašastih plodova na voće
  • Pripremite puding od chia sjemenki
  • Pecite edamame
  • Napravite mješavinu orašastih plodova s brazilskim oraščićima, bademima, indijskim oraščićima i sjemenkama bundeve
Mahune630 Možda te zanima... Mahune: Riznica željeza, magnezija, kalija i odlične za mršavljenje Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.