Dijeta 16. srpnja 2024.

Može li uzimanje magnezija kao dodatka prehrani ubrzati mršavljenje?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijetetičarka Jessica G. Anderson govori o tome kako vam magnezij može pomoći u mršavljenju.

Suplementi su mnogima popularna namirnica. Iako je zdrava prehrana najbolji način da dobijete odgovarajuće hranjive tvari, neki pojedinci uzimaju dodatke prehrani kako bi osigurali svakodnevni unos bitnih vitamina i minerala. Naprimjer, kaže se da dodaci magnezija povećavaju tjelesnu izvedbu, čuvaju zdravlje srca pa čak i snižavaju indeks tjelesne mase (ITM), piše Eat This.

Što je magnezij i potiče li mršavljenje?

"Magnezij je kofaktor uključen u više od 300 enzimskih reakcija koje reguliraju tjelesne sustave, uključujući krvni tlak, šećer u krvi, funkciju mišića i živaca te zdravlje kostiju", kaže Jessica G. Anderson, dijatetičarka iz Top Nutrition Coachinga.

Suplementi magnezija mogu pomoći u mršavljenju, osobito ako imate niske razine magnezija. Međutim, Anderson zagovara pristup – "prije svega hrana". Drugim riječima, povećajte unos hrane bogate magnezijem! To uključuje dodavanje namirnica poput mahunarki, lisnatog povrća, cjelovitih žitarica, sjemenki i orašastih plodova u vašu košaricu za kupnju. "Iako je ova hrana bogata magnezijem, ona također sadrži široku lepezu esencijalnih nutrijenata za promicanje optimalnog zdravlja i dobrobiti, uključujući prehrambena vlakna koja dobro utječu na crijevni biom",objašnjava Anderson.

Suplementi vam mogu pomoći da povećate razinu magnezija na preporučenu dnevnu dozu, ali sami dodaci možda neće potaknuti gubitak težine. Umjesto toga, Anderson preporučuje da razmotrite sve načine zdrave prehrane, aktivnog života i upravljanja stresom kako biste podržali zdravu tjelesnu težinu. Korekcija loših prehrambenih i životnih navika uz privremeni dodatak magnezija može biti jeftin, ali vrijedan alat za promicanje optimalnog zdravlja i dobrobiti.

Možda te zanima... Koji magnezij piti i kada? Hrana

Kolika je preporučena dnevna doza magnezija?

Preporučeni unos magnezija u prehrani (RDA) za osobe starije od 31 godine je 320 mg za žene i 420 mg za muškarce. Osobama od 19 do 30 godina preporuča se uzimanje 400 mg (muškarci) i 310 mg (žene). Anderson napominje da uzimanje male doze od 200 do 300 mg magnezija jednom ili dva puta dnevno može pomoći u povećanju razine magnezija.

"Današnja zapadnjačka prehrana sadrži samo 30 do 50 posto RDA magnezija zbog povećane konzumacije prerađene hrane, demineralizirane vode i malih količina povrća i mahunarki koje se često uzgajaju u tlu siromašnom magnezijem", objašnjava Anderson.

Možda te zanima... Simptomi koji ukazuju da uzimate previše magnezija Zdravlje

Što to znači? Čini se da općenito ne dobivamo dovoljno magnezija?

 Anderson ističe da u populacijama s niskim unosom magnezija uzimanje dodataka magnezija može neizravno pomoći u mršavljenju putem jačanja zdravlja crijeva i osjetljivosti na inzulin. "Optimalan unos magnezija pridonosi postreceptorskoj inzulinskoj signalizaciji koja je uključena u unos glukoze u stanicu— energetski poboljšavajući metabolizam", kaže ona. "Kroz prisutnost poboljšane regulacije glukoze, poboljšana je i struktura i raznolikost crijevnih bakterija", dodala je.

Možda te zanima... Najčešći simptomi da tijelo ne dobiva dovoljno magnezija Hrana

Iznenađujuće nuspojave uzimanja dodataka magnezija

Kao i s ostalim stvarima koje su povezane s vašim zdravljem i dobrobiti, uvijek je preporučljivo konzultirati se sa liječnikom kako biste saznali što je najbolje za vas. "Neapsorbirani magnezij potiče pokretljivost crijeva, što može dovesti do mučnine, proljeva i grčeva u trbuhu. Osim toga, dodatak magnezija može utjecati na određene lijekove, uključujući bisfosfonate i antibiotike", upozorava Anderson.

Mahune630 Možda te zanima... Mahune: Riznica željeza, magnezija, kalija i odlične za mršavljenje Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.