Hrana Hrana kao lijek 12. srpnja 2024.

3 namirnice za jačanje kognitivnog zdravlja koje biste trebali jesti ako ste stariji od 50 godina

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako starimo, održavanje kognitivnog zdravlja postaje nam glavni prioritet. Dobra je vijest da hrana koju jedemo može imati značajan utjecaj na sposobnost mozga da dobro funkcionira, pa čak i na rast novih moždanih stanica

Neuroznanstvenik i TikToker dr. Robert Love specijalizirao se za pomoć ljudima u prevenciji Alzheimerove bolesti kroz znanstvena istraživanja i praktične savjete o prehrani. U nedavnom video zapisu na TikToku, naglasio je da hrana koju jedemo osigurava sirovine koje mozgu daju potreban materijal za stvaranje novih moždanih stanica. Ova spoznaja je posebno ohrabrujuća s obzirom na istraživanje dr. Elizabeth Gould sa Sveučilišta Princeton, koje pokazuje da možemo uzgajati nove moždane stanice čak i u našim 90-ima, piše SheFinds.

@robertwblove Three Foods That Are Great For Your Brain and Can Even Help Grow New Brain Cells. #brain #food #neurogenesis #sardines #probiotics #gutbacteria #alzheimers #omega3s #robertlove #robertwblove ♬ original sound - Robert Love

Dr. Love ističe važnost određenih namirnica koje su posebno korisne za kognitivno zdravlje. Uključivanjem namirnica poput sardina, kiselog kupusa i haringe u svoju prehranu, možete podržati rad mozga, popraviti oštećene stanice i poboljšati cjelokupnu kognitivnu izvedbu. U nastavku saznajte više o njihovim prednostima.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Sardine

Sardine su bogate nutrijentima neophodnim za zdravlje mozga. "Sardine su zdrava, masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA kiselinama", kaže dr. Love. Ove omega-3 masne kiseline su ključne jer se mozak, osim što je sastavljen od vode, sastoji i od masti. Konzumiranje zdravih masnoća poput onih koje se nalaze u sardinama osigurava mozgu potrebne materijale za popravak i rast novih moždanih stanica. Dr. Love naglašava važnost odabira sardina iz održivog uzgoja, koje ne samo da podržavaju vaše zdravlje već i okoliš.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Kiseli kupus

Kiseli kupus mogao bi biti iznenađenje za mnoge, ali nudi značajne prednosti za zdravlje mozga zbog veze između crijeva i mozga. "Kiseli kupus je izvrstan za vaš mozak. Ne mora nužno stimulirati rast moždanih stanica, ali stavlja dobre bakterije u vaša crijeva", objašnjava dr. Love. Crijeva i mozak povezani su kroz nervus vagus, tvoreći ono što je poznato kao veza crijeva i mozga. "Vaše crijevne bakterije doista su važne za zdravlje vašeg mozga", dodaje. Uključivanje barem jedne vilice kiselog kupusa dnevno može pomoći u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma, koji zauzvrat podržava kognitivnu funkciju.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Haringa

Još jedna riba koju dr. Love toplo preporučuje je haringa. "Haringa je jedna od najzdravih manjih masnih riba i ima vrlo malo žive", kaže on. Slično sardinama, bogata je zdravim masnoćama koje osiguravaju sirovine potrebne za stvaranje novih moždanih stanica. Haringa nije korisna samo zbog sadržaja omega-3 kiselina, već i zbog toga što je ukusan i raznovrstan dodatak vašoj prehrani.

U konačnici, uključivanje ove tri namirnice u vašu prehranu može značajno utjecati na zdravlje vašeg mozga i kognitivnu funkciju, osobito kako starite. "Hrana koju jedete je važna", naglašava dr. Love. Opskrbljujući svoj mozak pravim hranjivim tvarima, možete podržati rast novih moždanih stanica i održati kognitivno zdravlje i u poznim godinama.

mrkva povrće Možda te zanima... 11 najboljih namirnica za starije od 50 godina Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.