Od Starog Zavjeta do drevnih Egipćana, cimet se cijenio kao luksuzna namirnica i statusni simbol. Zbog svojih mnogobrojnih dobrobiti, koristi se u brojnim receptima i domaćim lijekovima, a postoje i brojni načini uporabe za koje možda nisi do sad znala.
Zasigurno svi imaju cimet negdje u kuhinjskim elementima, no mnogo ljudi ne zna koje sve dobrobiti ovaj začin skriva, osim što kolačima i toplim napicima daje nezaboravan okus koji podsjeća na Božić.
Pored toga što je neodoljivo pikantno - sladak, cimet se koristi i u liječenju problema s probavom, infekcije bubrega, prehlade, gripe, hipertenzije, a čak je pokazao i pozitivan učinak kod liječenja raka.
Cejlonski vs. kasija cimet
Iako se oba oblika smatraju zdravim, potrebno je znati ih razlikovati pri korištenju cimeta kao lijeka, upozorava portal WellnessMama.
Miris i okus cimeta većinom dolazi od tvari cinamaldehida, koja je zaslužna za brojne zdravstvene dobrobiti ovog začina, no - treba paziti na doziranje. Previše ove tvari može biti štetno, ali postoji puno mogućnosti korištenja cimeta u kojima nema prevelike količine cinamaldehida.
Cejlonski se cimet smatra 'pravim cimetom' jer dolazi s unutarnje strane kore drveta Cinnamomum verum, koje raste u Šri Lanki i nekim dijelovima Indije.
Okus mu je blaži od kasija cimeta, zbog manje količine cinamaldehida u sastavu, što ga čini sigurnijim za korištenje.
Kasija cimet se većinom pronalazi na policama trgovina i jeftiniji je od pravog cimeta, ali 90% njegovih ulja dolazi od cinamaldehida, što ga čini korisnim u pripravi kolača, no ne i u pripremi prirodnih lijekova. Za razliku od cejlonskog, nastaje u drvetu Cinnamomum cassia, koje raste na području Kine.
Zato za sljedeće primjene cimeta preporučujemo 'pravi', tj. cejlonski cimet.
Za dobro jutro
Dodaj prstohvat cimeta jutarnjem čaju ili kavi za energičan (i sladak) početak dana. Melješ li kavu u mlincu, samelji ga skupa sa zrnima prije kuhanja.
Za prehladu i gripu
Za prirodni lijek protiv zimskih bolesti dodaj pola žličice cimeta u šalicu čaja s medom i limunom ili u sirup od bazge.
U tinkturi
Domaćoj tinkturi (koncentriranom ekstraktu biljke) dodaj cimet kako bi pojačala apsorpciju bilja i poboljšala okus.
U ribljem ulju
Iznenađujuće, cimet poboljšava okus ribljeg okusa, što je pogotovo korisno ako se daje djeci.
Kao pomoć probavi
Umuti pola žličice cimeta u vodi, čaju ili uzmi u obliku kapsule nakon težih obroka.
U oralnoj higijeni
Koristi ga u pripremi prirodne paste za zube.
U kiselkasto - ljutim jelima
Osim u desertima, možeš ga dodati i Curryju ili piletini.
Za gubitak kilograma
Konzumiranje cimeta pomaže umanjiti želju za slatkim navečer i ubrzava metabolizam.
Za zdravlje vagine
Za vanjske vaginalne infekcije dodaj cimet u čaj, tinkturu ili puder pa primjeni na bolesno područje kako bi ubrzala zacjeljivanje.
Za smirenje kože
Pomiješaj cimet s medom i tako liječi ubode insekata.
U prirodnoj šminki
Izrađuješ li sama prirodni make up, možeš ga koristiti u toniranju pudera.
Trudnice bi trebale paziti na unos cimeta, jer bi sam prah ili ulje moglo izazvati trudove, a prije nego se upustiš u kemijanje, možeš se posavjetovati i sa svojim liječnikom.