Hrana Hrana kao lijek 12282 prikaza 06. studenoga 2017.

10 ljekovitih svojstava cimeta i još neke svari koje je dobro znati

Cimet_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cimet je jedan od najstarijih začina. Spominje i u Starom zavjetu, a zabilješke o njemu postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. U prošlosti se cimet uvelike koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe, a i moderni znanstvenici dokazali su njegovo blagotvorno djelovanje.

Cimet ili drugim nazivom Cinnamomum zeylanicum jedan je od najstarijih začina u povijesti. Ime mu potječe od židovskog i arapskog naziva amomon što u prijevodu znači mirisna začinska biljka. Zbog svojih iznimno vrijednih ljekovitih svojstava te cijenjenosti, gdje se  jedno vrijeme cijenio više nego zlato dobio je naziv i "zlatni cimet“.

Prvi put se spominje u Bibliji, a nakon toga brojni narodi među kojima su i Egipćani počeli su svoja jela obogaćivati ovim začinom, bilo radi mirisa ili radi ljekovitih svojstava. Od Europljana prvi su ga otkrili Portugalci kada su zauzeli Cejlon. Urođenici s otoka uzimali su ga protiv umora i za jačanje energije. Čak su ga i pušili i koristili kao mirisna ulja. Cijena je cimeta u to doba bila jako visoka, poput zlata, pa su Nizozemci i Portugalci vodili stogodišnji rat da bi ga se domogli. Pri kraju 19. stoljeća cimet je prestao biti engleska ekskluziva i proširio se po cijelom svijetu.

Dvije vrste cimeta

Slatkasta mirodija opojnog mirisa dobiva se guljenjem kore s tankih grančica zimzelenog drveta. Pri tome se vanjska kora odbacuje, a unutrašnja uvija u štapiće. Postoje na stotine vrsta cimeta ali najpoznatije su dvije. Jedan je kasija, kineski cimet, koji se proizvodi od biljke latinskog imena Cinnamomum cassia Blume, koje svoje podrijetlo vuče iz Burme. Druga vrsta cimeta je ljekoviti Cinnamomum zeylanicum Nees odnosno cejlonski cimet. On se od davnine primjenjuje u narodnoj medicini starih svjetova, a zapisi koji govore u prilog tome pronađeni su u grčkim, rimskim i egipatskim rukopisima. Potječe iz Šri Lanke, odnosno bivšeg Cejlona po kojem je i dobila ime. Finog je i slatkog mirisa, pomalo ljutog okusa, ali zato topao i ugodan.

Možda te zanima... Video: Energetski napitak za prave vještice: Smoothie s đumbirom, cimetom i bundevom Hrana

Začin života

U prošlosti se cimet uvelike koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe, a i znanstvenici su dokazali su njegovo blagotvorno djelovanje. Potvrđeno je da cimet:

  • pomaže kod upala i infekcija
  • suzbija širenje leukemije i limfoma
  • ublažava probavne smetnje
  • regulira količinu šećera u krvi
  • pomaže u mršavljenju
  • ublažava reumatske bolove
  • poboljšava aktivnost mozga
  • smanjuje količinu lošeg kolesterola
  • uklanja gljivične infekcije
  • ublažava menstrualne tegobe

Cimet_1 | Author:

Tips & Tricks

Cimet je dostupan u obliku praha i u štapićima. Štapiće možemo čuvati duže, a cimet u prahu ima intenzivniju aromu. Ako možeš, pomiriši cimet kako bi se uvjerila da ima slatkast miris i da je svjež.

Cimet treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet na ovaj način možeš čuvati 6 mjeseci, a cimet u štapićima ostat će svjež jednu godinu. Rok trajanja cimeta možeš produljiti ako ga čuvaš u hladnjaku, iako pravi znalci to neće preporučiti.

Možda te zanima... Zob, voda i cimet - recept za vitku liniju i seksi trbuh Hrana

Cimet u gastronomiji

Cimet se najčešće dodaje napicima, desertima, voćnim jelima i kolačima, osobito onima od jabuke. No, rezerviranjem cimeta samo za ova jela uskraćujemo si cijeli spektar doživljaja. Tako cimet odlično nadopunjuje okus zobene kaše, slatkog krumpira, mrkve i zimske bundeve, ali i jelima od janjetine, piletine i mljevenog mesa. Često se dodaje kavi, a za instant zagrijavanje najbolje je malo cimeta dodati kuhanom vinu.

Možda te zanima... Proteinske krafne s jabukom, cimetom i heljdinim brašnom Hrana

U Brazilu se poslužuje posebna vrsta kave i capuccina koje se nazivaju Canelinha. Budući da je ovaj napitak vrlo lako pripremiti, slobodno ga isprobaj kod kuće. Nakon što si pripremila svoj omiljeni espresso, capuccino ili macchiato, pospi ga cimetom, a malu količinu smeđeg šećera koju si dodala promiješaj štapićem cimeta, umjesto žličicom. Meksičkim jelima od graha dodaj malo cimeta – taj će im začin dati jedinstven okus. Kada pripremaš jela s curryjem, dodaj malo cimeta, nećete pogriješiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.