Mirisna kombinacija začina u ovim keksima jednostavno je savršena za blagdanske dane, a odlična je i za zdravlje
Gingerbread keksi neizostavni su dio blagdana, a obično se pripremaju s mnogo šećera i brašna. Izrada keksića može biti vesela aktivnost za cijelu obitelj, a ovaj recept za poznate gingerbread kekse odličan je i za sve one koji ne žele jesti velike količine ugljikohidrata ovih blagdana. Smjesa je dovoljna za 18 većih keksa.
Sastojci:
- 240 g bademovog brašna
- 30 g kokosovog brašna
- žlica mljevenog suhog đumbira
- žlica cimeta
- 3/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 170 g maslaca
- 70 g eritritol prirodnog šećera ili sličnog zaslađivača
Priprema:
- U velikoj posudi umutite bademovo brašno, kokosovo brašno, đumbir, cimet, klinčić, muškatni oraščić, sodu bikarbonu i sol.
- U drugoj velikoj zdjeli pomiješajte mikserom maslac i zaslađivač dok ne postanu svijetli i pahuljasti, oko 2 minute.
- Dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca i mijesite dok se ne sjedine.
- Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje jedan sat ili najviše preko noći.
- Razvaljajte tijesto između dva lista papira za pečenje. Posipajte tijesto s obje strane bademovim brašnom ako je tijesto previše ljepljivo i stavite u zamrzivač na 30 minuta.
- Odlijepite papir s jedne strane, okrenite tijesto i uklonite papir s gornje strane. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i obložite dvije posude za pečenje papirom za pečenje.
- Izrežite kolačiće u oblicima po želji i prebacite kolačiće u pripremljene posude za pečenje. Ostaci se mogu premijesiti i ponovno zamrznuti prije rezanja.
- Zamrznite izrezane kolačiće na 15 minuta.
- Pecite kolačiće 10 do 12 minuta dok ne postanu hrskavi i počnu dobivati zlatnu boju na rubovima.
- Potpuno ohladite na pladnjevima te ih zatim ukrasite po želji.
U slast!
Nutritivni sastav po porciji:
Kalorije: 177 kcal
Proteini: 4 g
Ugljikohidrati: 18 g, od toga šećera 1 g
Masti: 16 g
Izvor: Delish