Hrana 14. prosinca 2022.

Klinčić: Kako ga koristiti za zdravlje i tko ga treba izbjegavati?

Foto: shutterstock Najvažniji sastojak klinčića je uljni spoj eugenol
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sušeni cvjetni pupoljci drveta klinčić zdrav su dodatak jelima jer sadrže spoj eugenol koji djeluje protuupalno i antimikrobno

U najpopularnije začine za vrijeme blagdana svako se ubraja klinčić. Radi se o sušenom cvijetu istoimenog drveta koji dolazi s Molučkih otoka poznatih i kao Otoci začina. Iako se najviše koriste u zimskim mjesecima, klinčić bi bilo korisno uključiti u cjelogodišnji jelovnik. 

Klinčić djeluje protuupalno i antimikrobno

Pupoljci drveta klinčić bogati su beta karotenom koji im daje smeđu boju, a radi se o snažnom antioksidansu i provitaminu, navodi WebMD. Navedeni pigmenti se pretvaraju u vitamin A koji održava zdravlje očiju. Osim što je bogat antioksidansima, klinčić ima i snažno protuupalno djelovanje zahvaljujući spoju eugenolu koji se još zove i ulje klinčića. Radi se o uljastom spoju blijedo žute boje koji djeluje kao lijek protiv bolova tako što utječe na signale koje mjesto upale šalje mozgu.

Eugenol se dugo koristio u stomatologiji kao blagi anestetik te se i danas koristi u pastama za zube kako bi olakšao bolne desni. Također ima i antifungalno i antibakterijsko djelovanje i pokazao se uspješan u liječenu gljivične infekcije, piše Best Health. Healthline navodi da je dokazano pozitivno djelovanje ulja klinčića i na zdravlje usne šupljine jer ubija bakterije povezane s bolestima desni. Nova istraživanja pokazuju da klinčić igra ulogu i u zaštiti želuca. Kada se konzumira u većim količinama pomaže u stvaranju gušće sluzi koja štiti stijenke želuca i tako smanjuje šansu pojave čireva. Klinčić sadrži i značajne količine mangana koji pomaže održavanju pravilne funkcije enzima i hormona u tijelu te u zacjeljivanju kostiju. Može također djelovati i kao antioksidans jer štiti stanice od slobodnih radikala.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Svježi klinčić

Kako koristiti klinčić u kuhinji?

Klinčić se obično dodaje blagdanskim slasticama poput keksa ili pečenog mesa, a neizostavni je dio kuhanog vina. Dok se u našim krajevima obično koristi samo tijekom zimskih mjeseci, u Aziji je dio svakodnevnih jela. Dodatak je začinske mješavine garam masala, kineske mješavine five spice te poznatog Worcestershire umaka. Zbog svih navedenih pozitivnih učinaka na zdravlje klinčić se preporučuje konzumirati kroz cijelu godinu. 

Best Health savjetuje da je klinčić najbolje koristiti cijeli jer tada duže zadržava svježinu i kvalitetu. Mljeveni klinčić treba potrošiti unutar nekoliko mjeseci jer brzo gubi na kvaliteti. Oblik u kojem se koristi potrebno je prilagoditi jelu pa je tako dobro dodati cijele pupoljke kada začinjavate meso ili su dio umaka, a u prahu ako se dodaje smoothieju, zobenoj kaši ili slasticama. Kod pripreme čaja ili kuhanog vina isto je najbolje dodati cijele klinčiće.

Kako koristiti eugenol (aktivni spoj klinčića)?

Eugenol se može koristiti na nekoliko načina, a healthline savjetuje sljedeće:

  • U obliku spreja - Dodajte nekoliko kapi ulja klinčića u bočicu vode s nastavkom za raspršivanje. Dobro promućkajte prije uporabe jer se ulje ne otapa u vodi nego se dispergira. U ovom obliku se koristi za osvježavanje prostora i dezinfekciju površina.
  • U obliku losiona i ulja - Pomiješajte nekoliko kapi ulja klinčića s uljem jojobe, kokosovim uljem ili maslinovim uljem. Preporučeni omjer je 15 kapi ulja klinčića na 30 ml ulja po izboru. Može se također dodati i losionima za njegu tijela. Takvi pripravci se koriste za ublažavanje bolova i svrbeža te zarastanje rana.
  • Za ublažavanje zubobolje - Pomiješajte nekoliko kapi ulja klinčića s jestivim uljem i natopite mješavinom komadić pamučne vate. Vatu stavite na bolni zub i ponovite postupak svaka dva sata dok ne posjetite stomatologa. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Cijeli klinčić je odličan dodatak čaju ili kuhanom vinu

Tko treba biti na oprezu?

Prosječnoj osobi klinčić ne bi trebao izazvati ozbiljne nuspojave, ali postoje skupine ljudi koje bi trebale biti na oprezu. Ako koristite antikoagulanse, odnosno lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi, najbolje je izbjegavati ulje klinčića te čaj od klinčića. Konzumiranje klinčića kao začina ne bi trebalo imati utjecaj na navedene lijekove. Ograničiti konzumaciju klinčića trebale bi i osobe s dijabetesom jer velika količina eugenola može drastično smanjiti razinu šećera u krvi. 

Koliko god je korisno za zdravlje, ulje klinčića ne biste trebali konzumirati čisto nego uvijek u kombinaciji s uljnim nosačem. Konzumiranje čistog ulja klinčića odnosno eugenola može biti toksično i rezultirati vrtoglavicom ili komom. 
 

Možda te zanima... Ljekovita jabukovača iz kućne radinosti koja će te pripremiti za zimu Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.