Hrana 27. listopada 2022.

10 vrsta hrane koja se teško probavlja i izaziva tegobe

Foto: shutterstock Hrana bogata ugljikohidratima kao i kava te mlijeko su teško probavljivi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Određene namirnice teže se probavljaju od drugih, a na ove posebno trebaš obratiti pozornost

Probavni sustav jedan je od najboljih indikatora općeg zdravlja organizma. Može nam sugerirati da nešto nije u redu, ali nam i potvrditi da sve funkcionira kako treba. Upravo zato mu moramo "olakšati posao", a to ćemo najbolje napraviti odabirom hrane koja se lakše probavlja, piše PharmEasy. Čak i neke zdrave namirnice u velikim količinama izazivaju probavne probleme, a kao i sa svim namirnicama u nastavku, umjerenost je ključ.  

Hrana bogata ugljikohidratima

Konzumacija hrane bogate ugljikohidratima može dovesti do dugoročnog narušavanja zdravlja jer uzrokuje upalu i mijenja crijevnu floru. Na primjer, krumpir se može smatrati hranom bogatom ugljikohidratima, ali se pretežno sastoji od vode. Riža, tjestenina, pereci, pecivo ili krafne štetniji su za tijelo jer su jako bogati ugljikohidratima.

Pržena hrana

Pržena hrana trebala bi se izbjegavati jer šteti tijelu na više načina. Česta konzumacija u velikim količinama lako povećava tjelesnu težinu. Kako ju tijelo teško probavlja, može se kretati kroz crijeva bez da se razgradi i tako uzrokuje proljev ili nadutost, ponekad i zatvor. Sadržaj vlakana u većini pržene hrane je nizak te ju to čini teško probavljivom. 

Prerađena hrana

Prerađena hrana jedan je od najgorih odabira kada je u pitanju naše zdravlje. Takva hrana nema adekvatnu nutritivnu vrijednost, obično ne sadrži vlakana i lako iritira crijeva zbog toga što sadrži aditive i konzervanse. Često se u takvu hranu dodaje i laktoza koje se inače ne bi našla u takvoj namirnici, a koja može povećati probavne probleme. Prerađena hrana povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih problema, kao i pretilosti te također uzrokuje plinove, nadutost i grčeve. Ako ćemo već konzumirati ovakvu hranu, najbolje je da ju uparimo s dobrim izvorom proteina kako bi olakšali probavu.

Začinjena hrana

Začini se dodaju u hranu kako bi ubrzali probavni sustav, no za neke ljude koji su osjetljivi na njih imaju negativan učinak. Kod takvih ljudi se javljaju plinove, nadutost, žgaravica pa čak i bolovi u trbuhu. Začinjenu hranu posebno treba izbjegavati prije spavanja jer može uzrokovati nemiran san i noćne more.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Začinjena hrana

Umjetni zaslađivači

Iako postoji nekoliko zaslađivača koji nisu štetni za organizma, većina ih ipak iritira želudac, a među takvim sladilima je i sorbitol. Prirodno se nalazi u nekom voću poput jabuka, suhih šljiva i breskvi. Obično se koristi za zaslađivanje žvakaćih guma i dijetalnih namirnica, a uzrokuje plinove, nadutost i proljev. Umjetni zaslađivači doprinose upalama u tijelu i mogu izazvati mnoge druge zdravstvene probleme.

Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima može biti teška za probavu jer je želucu potrebno više napora da je razgradi. Hrana bogata vlaknima uključuje sirovo povrće, leću, grah i smeđu rižu. Sirovo povrće je dobro za naše zdravlje, no ključ dobre probave je umjerenost. Budući da je sirovo povrće bogato netopivim vlaknima, može izazvati plinove, nadutost, proljev i druge slične želučane probleme. Leću također treba konzumirati umjereno jer može biti teško probavljiva. Za one s osjetljivim gastrointestinalnim traktom najbolje je jesti pečeno povrće ili povrće kuhano na pari jer se kuhanjem razgrađuju vlakna i olakšava njihova probava.

Alkohol

Alkohol je loš za želudac i jetru te uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme poput ciroze i ovisnosti. Čak i umjerene količine alkohola mogu opustiti sfinkter na jednjaku i uzrokovati žgaravicu. U velikim količinama može izazvati upalu želučane sluznice, grčeve i proljev. Također, alkohol ima "prazne kalorije" i usporava procese metabolizma masti u tijelu.

Kava

Imamo loše vijesti za sve koji ne mogu funkcionirati bez nekoliko šalice kave dnevno - previše kofeina šteti probavnom sustavu. Kofein skraćuje vrijeme koje hrana provede u crijevima, a to dovodi do proljeva i niske razine apsorpcije nutrijenata iz hrane. Budući da je diuretik, može uzrokovati dehidraciju i stoga dovesti i do zatvora. Također, kofein dovodi do povećane proizvodnje kiseline u želucu. Jedna šalica kave dnevno neće napraviti štetu, samo pripazi da staneš na jednoj šalici i da ju ne piješ na prazan želudac. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kava

Mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi su svima teže probavljivi, no nekima su posebno neugodni zbog prisutnosti laktoze, vrste šećera koja se nalazi u mliječnim proizvodima. Kada netko ne može razgraditi laktozu, u probavnom sustavu se razvijaju plinovi, nadutost, a u nekim slučajevima čak i mučnina. Bolji odabir od mlijeka je u tom slučaju jogurt ili tvrdi sir jer je u njima manji udio laktoze zbog djelovanja mikroorganizama. 
 

Možda te zanima... Što su probavni enzimi i kako prepoznati nedostatak? Zdravlje

Kukuruz

Sve koji su ikada jeli kukuruz ova činjenica ne bi trebala iznenaditi. Kukuruz je ukusan i popularan među svim generacijama, no nitko ga od nas ne može u potpunosti probaviti budući da je napravljen od celuloze. Ljudsko tijelo, za razliku od životinja, nema potrebne enzime za razgradnju celuloze pa zato možemo u stolici vidjeti gotovo cijele komadiće kukuruza. Zato što ga ne možemo probaviti, naš će se organizam posebno naprezati što može dovesti do pojave plinova i nadutosti. 
 

Kefir za zdravlje Možda te zanima... 10 namirnica koje potiču probavu i metabolizam Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.