Fitness Vježbe za mršavljenje 17. siječnja 2017.

Trikovi uz koje ćeš na svom uobičajnom treningu trošiti više kalorija

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Treningom možeš znatno povećati sagorijevanje kalorija i tako uravnotežiti unos i potrošnju energije, te održavati tjelesnu težinu. Međutim, trening se mora prilagoditi kako bi se ostvarila veća kalorijska potrošnja.

Donosimo savjete uz koje možeš uobičajan trening pretvoriti u odličan alat za sagorijevanje kalorija.

Vježbe u serijama

Koje god vježbe radila i s kojim god rekvizitima, možeš ih izvoditi u serijama s kratkim pauzama između njih, što će prilično povećati metaboličku potrošnju na treningu. Pripremi prostor i rekvizite za svaku vježbu posebno u pojedinom nizu ili krugu tako da što brže i lakše prelaziš na novu vježbu.

Odredi vremenski interval (20-40 sekundi) ili broj ponavljanja (10-20) u kojem ćeš raditi svaku vježbu; po završetku jedne, odmah prelazi na seriju druge vježbe sa što kraćom pauzom između njih. Nakon odrađenog cijelog kruga napravi pauzu od 1-2 minute pa ponovi krug.

Superserije

Superserije su odlična metoda za povećanje intenziteta i potrošnju energije. Ova metoda predstavlja dvije vježbe koje se izvode u paru, u jednoj seriji bez pauze između ponavljanja prve i druge vježbe; nakon što se napravi određen broj ponavljanja jedne vježbe, odmah se prelazi na drugu i to predstavlja jednu superseriju.

Za svoj trening odaberi 2-4 para vježbi i za svaki par napravi 3-4 superserije u rasponu od 10-20 ponavljanja za svaku vježbu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Visoko intenzivni intervalni trening

Metodu vježbanja u intervalima visokog (HIIT) i umjerenog intenziteta odlična je za ostvarivanje velike potrošnje kalorija jer nakon takvog, iako kratkog, vježbanja organizam još dugo sagorijeva energiju. Dodaj kratku HIIT završnicu na kraju treninga koja ne mora biti duža od desetak minuta. 

Odaberi aktivnost poput trčanja, veslanja, biciklizma, preskakanja užeta. Odabranu aktivnost izvodi u intervalima 10/10, 10/20 ili 10/30 sekundi. Prvi interval od 10 sekundi predstavlja interval visokog intenziteta ili sprinta, a drugi interval za umjerenim, lakšim tempom.

Primjer treninga za mršavljenje uz uže za preskakanje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.