Fitness 07. lipnja 2024.

Trenerica otkriva 5 navika koje vam neće pomoći ako pokušavate smršavjeti

Foto: Unsplash Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fitness trenerica Jenna Rizzo podijelila je na svom TikToku pet uobičajenih fitness navika od kojih nikada nije imala koristi, kako u fizičkom, tako i u psihičkom pogledu.

Kada je tek započela svoje fitness putovanje, Jenna je rekla da nije ništa znala. "Radila sam što i svi drugi te sam koristila smjernice sa društvenih mreža", rekla je na TikToku. Dodala je da je tijekom godina stekla mnogo zdravih navika, ali da je bilo dosta i onih od kojih je imala više štete nego koristi. Kako bi pomogla drugima da ne naprave iste greške i da bolje napreduju u svom fitness putovanju, odlučila je na TikToku podijeliti navike koje je bolje izbjegavati. 

Prenaporno vježbate

“Ne morate pretjerivati u teretani više puta tjedno,” rekla je Rizzo. Dodala je da napornije vježbanje neće promijeniti vaše tijelo na način na koji mislite da hoće i vjerojatno ćete jako brzo "izgorjeti". 

Studija iz 2021. pokazala je da previše tjelovježbe može povećati rizik od fibrilacije atrija, što je nepravilan rad srca. Također se povezuje s rabdomiolizom, rijetkim stanjem koje karakterizira ekstremno raspadanje mišića. Simptomi uključuju bolove u mišićima ili oticanje, slabost ili umor i tamnu mokraću ili malo ili nimalo mokraće.

"Rabdomioliza uzrokovana naporom može se pojaviti nakon naporne vježbe i vježbi visokog intenziteta tijekom kojih se mišići pretjerano koriste",  reklao je za UCLA Health dr. Niloofar Nobakht, izvanredna klinička profesorica nefrologije na Sveučilištu u Kaliforniji. "Također ga možete dobiti od izravne traume, kao što je ozljeda zbog automobilske nesreće ili pad".

Zdravstveni stručnjaci za UCLA Health preporučuju planiranje dana za odmor od vježbanja, mijenjanje intenziteta i duljine treninga, uravnoteženu prehranu, hidratacija i dobar san kako biste potaknuli optimalnu kondiciju. 

@jennaaaamariee

Flat Abs Formula - 4 Pillars to fat loss without spending hours in the gym or giving up your favorite foods in the 🔗 on my page.

♬ Light hip-hop beat/long ver.(1425963) - nightbird_bgm

Dodjeljujete pravila hrani

Ako mislite da ne smijete jesti određene namirnice jer su loše ili jer niste vježbali te se držite pravila u prehrani zbog kojih primjerice jedete ugljikohidrate samo ujutro, ali ne i navečer, Rizzo je rekla da su takva pravila vrlo štetna za vaš odnos s hranom. I sama se držala nekih pravila zbog čega je na kraju prolazila kroz cikluse prejedanja i ograničavanja hrane te joj je dugo trebalo da se riješi te navike. “Nijedna hrana nije sama po sebi dobra ili loša. Postoje neki sastojci koji su manje hranjivi, neki koji su malo hranjiviji, krenite s tim načinom razmišljanja", dodala je. 

Ne postoji plan zdrave prehrane koji bi odgovarao svima, ali stručnjaci se slažu da je važno konzumirati raznovrsno voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i mliječne proizvode (ili obogaćene sojine alternative). 

dijeta Možda te zanima... 6 glavnih znakova nezdravog odnosa prema hrani Zdravlje

Pokušavate izgledati kao netko drugi

“Na kraju dana, bez obzira koliko cijenite nečiju tjelesnu građu i mislite da je to građa koju biste trebali postići, nećete izgledati baš poput njih,” rekla je Rizzo.  “Možete jesti na isti način na koji oni jedu, možete trenirati na isti način na koji oni treniraju i nećete izgledati baš poput njih”, nastavila je. "Zato izbacite to iz glave - postanite najbolja verzija sebe". 

Koristite sram kao motivirajući faktor

“Postala bih jako stroga prema sebi ako bih pojela nešto što nisam trebala ili propustila trening”. prisjetila se Rizzo. “S vremenom sam razvila negativnu percepciju o sebi, kondiciji, zdravoj prehrani – bilo je loše”. 

Umjesto da se grdite zbog odstupanja od svoje rutine vježbanja, pokušajte usvojiti način razmišljanja da je svaki pokret vrijedan i sve se računa", objasnila je za The Wall Street Journal dr. Michelle Segar, istraživačica na Sveučilištu Michigan. 

Kao što je navedeno u smjernicama za tjelesnu aktivnost, odrasli bi trebali imati najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta i dva dana u tjednu bi trebali raditi na jačanju mišića. To ne znači da morate ići u teretanu — u redu je i brzo hodanje ili vrtlarenje ako imate mogućnost za to. 

Možda te zanima... Mladić obolio od potencijalno smrtonosne bolesti zbog previše vježbanja Zdravlje

Ne dajete prioritet snu

Odrasli bi trebali težiti spavanju od sedam do devet sati noću. Kronični nedostatak sna povezuje se s pretilošću, visokim krvnim tlakom, visokim kolesterolom i dijabetesom, kao i s depresijom, tjeskobom i lošim mentalnim zdravljem.

"Ne morate vježbati sedam dana u tjednu, tri do četiri dana je sasvim u redu", rekla je Rizzo. “I ne možete očekivati ​​da ćete stvarno dobro napredovati ako spavate samo šest do sedam sati noću”.

Možda te zanima... Ovo se događa vašem tijelu ako spavate manje od šest sati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.