Zdravlje 26. prosinca 2022.

Ovo se događa vašem tijelu ako spavate manje od šest sati

Foto: Pexels Manjak sna uzrokuje pad koncentracije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobar san je neophodan! Ali, što se događa s našim tijelom kada nekoliko dana slabije spavamo? Istraživač spavanja Ingo Fietze otkriva što se događa ako malo spavate.

Naravno, dobar san izuzetno je važan kako biste ostali zdravi. Zapravo, to svi znamo. Ali, moramo li odmah paničariti ako ponekad ne spavamo dobro ili jednostavno ne spavamo dovoljno? Liječnik interne medicine i istraživač spavanja u Interdisciplinarnom centru berlinskog Charitéa, Ingo Fietze, zna odgovore na ova i druga pitanja. Između ostalog, održava seminare o spavanju za menedžere – a krajem 2019. godine izdao je knjigu na temu nedostatka sna. 

Šest sati sna? Zbogom, koncentracijo!

Većina ljudi spava sedam do osam sati noću – dovoljno vremena da budu u formi i produktivni tijekom dana. Ako ne stignete toliko spavati, to može brzo postati vidljivo: svatko tko spava manje od šest sati samo jednu noć, lošiji je u testovima koncentracije. Fietze naglašava da je dobar san čak važniji za poslove u kojima se računa mentalni učinak, nego za tjelesno zahtjevne poslove.

Ima i onih koji „kratko spavaju“ i osjećaju se odmorno nakon pet do šest sati, ali oni su iznimka. Jednako vrijedi i za tipove koji „kasno ustaju”“ – pogođenima je potrebno devet do devet i pol sati sna svake noći. Bilo kako bilo, možemo reći jesmo li dovoljno spavali po tome što se osjećamo odmorno, brzo se pokrenemo te ne patimo od ponovnog umora tijekom dana.

Što loš san čini mom zdravlju?

Osim poremećaja koncentracije, koji se mogu pojaviti nakon noći s malo sna, s vremenom se povećavaju rizici od mogućih bolesti, smatra Fietze. Možda ćete „tek“ primijetiti da dva mjeseca lošije spavate jer ste razdražljiviji nego inače te općenito više patite od umora tijekom dana. Ali, ako godinama loše spavate, to može povećati vjerojatnost sljedećih bolesti:

• kardiovaskularne bolesti poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa 

• karcinomi

Živite prema svom unutarnjem satu

Menedžeri su također odgovorni: zaposlenici bi trebali biti u mogućnosti zadovoljiti svoje individualne potrebe za spavanjem kako bi obavili najbolji mogući posao. Takozvane spavalice, koje rano odlaze na spavanje i rano ustaju, imaju drugačiju izvedbu od takozvanih noćnih ptica, čiji ih bioritam dugo drži budnima i koje bi trebale duže spavati. 

A kako će san biti dobar za mene?

Ingo Fietze savjetuje da ne paničarite ako dvije ili tri noći niste baš dobro spavali. To samo stavlja tijelo pod stres i djeluje kao samoispunjavajuće proročanstvo: idem u krevet s mišlju da sigurno više neću moći dobro spavati, a onda se dogodi upravo to. Znanstvenik razmatra i rituale spavanja kao što su npr. tehnike opuštanja ili vježbe disanja da budu korisne.

Možda te zanima... Žlica ovog pripravka prije spavanja i više se nećeš buditi umorna Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.