Fitness Vježbe za mršavljenje 24. siječnja 2018.

Testiramo za tebe: kardio vježbama do čvrstog tijela i neprobojnog samopouzdanja!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon svake kraće ili duže pauze teško se vratiti u ritam vježbanja. Ključno pitanje kada se odlučiš ponovo uplivati u te, za neke kobne, vode jest kojom vježbom početi. Kako sam pobornik toga da uvijek treba slušati svoje tijelo i njegove potrebe, ja sam krenula vježbati s meni najdražim oblikom vježbe - kardijom.

3, 2, 1 - kardio! Ili?

Mišljenja stručnjaka i fitness entuzijasta oko toga kojom vrstom treninga početi su podijeljena

Najlakše se mršavi kombinacijom kardija i treninga snage; razvijaš li mišiće, oni će pomoći ubrzavanju metabolizma skupa s vježbama za kardiovaskularni sustav, iako dizanje utega samo po sebi, što je dokazano čak i raznim istraživanjima, puno sporije 'skida kile' od provjerenih kardio metoda. 

Zapamti - trening snage oblikuje tvoje tijelo dok ga kardio smanjuje.

Onda i  nije teško zaključiti zašto je kombinacija ove dvije vrste treninga savršen put prema tijelu kakvog si oduvijek željela.

Slušaj sebe

Oduvijek sam bila mišljenja da treba slušati svoje tijelo, svoje potrebe, i treba vjerovati u te odluke i preferencije jer one dolaze od tebe, tvog organizma, sastavljenog od tvojih stanica. To nije slučajno. 

Zato sam i žestoki zagovaratelj toga da svatko treba izabrati najdražu vježbu za sebe. Bar u početku. 

Meni je osobno oduvijek bilo lakše početi s kardijom jer bi osjetila kako kroz taj nemili znoj koji probija dok sam, npr. u visokom stepu izlazi i sve ono čega se želim riješiti - nakupljena voda u mom organizmu, svi čipsevi i čokoladni keksi koje sam trpala u usta tijekom stanke od vježbanja kao da su mi posljednji, sv toksini i ostale zavrzlame koje se nakupe. 

U mojoj nekoj matematičkoj fitness jednadžbi, puno mi je lakše prvo se 'ispuhati' i zategnuti, a onda se baciti na oblikovanje određenih mišića do željene veličine. Kada bi krenula odmah s kombinacijom treninga, ili samo s utezima, teško bi primjećivala rezultate i to bi me demotiviralo. Štoviše, ponešto bi i 'narasla' jer su mi mišići rasli, a sve ostalo stajalo na mjestu. 

Možda te zanima... Tridesetominutni kardio trening kod kuće za početnike Fitness Možda te zanima... Koktel vježbi za cijelo tijelo ispod 15 minuta prema recepturi "Ljutog trenera" Fitness

Tjedan čistog kardija

Tako sam prošli tjedan nakon određene stanke odlučila uroniti natrag u more zdravog i aktivnog života. Razlog ovome nije neka novogodišnja odluka ili odluka da moram smršaviti 10 kilograma do ljeta i slični (nerealni) ciljevi, nego čisto bolji osjećaj u vlastitoj koži. 

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

To znači bolji osjećaj dok navlačim robu preko sebe, dok se tuširam, dok sjedim, dok jedem. Sve je lakše kada znaš da si na početku dana prodrmao svoje tijelo i zahvalio mu što je do sada trpjelo sve tvoje nagone, od masne hrane, preko prekomjernog sjedenja na kauču do alkohola i sličnih faktora.

Meni svaki početak s kardijom znači rađanje neke snage duboko u mom tijelu, čak prije, moći

Odlučila sam se, čisto jer nemam dovoljno vremena u danu, na dvadesetominutne HIIT treninge Shauna T-a, poznatog trenera koji je osmislio beskompromisni Insanity program, ali i jednako zahtjevan Focus T25 - program s tri razine intenzivnih vježbi u pola sata. 

Za sebe sam odabrala sve one koje su se većinom bazirale na kardio vježbama - jer to moje tijelo želi.

Ruku na srce, samo skakati na mjestu ili preko vijače 30 minuta je već dovoljno teško, pogotovo početniku, ali kroz HIIT treninge kombiniraju se vježbe za gornji i donji dio tijela u jednom potezu, što povećava sagorijevanje kalorija. 

Na primjer, skok iz čučnja kombinira se s nekim pokretom za ruke koji onda pokreće cijelo tijelo i ne daje mu mira dok trening ne završi.

Na najvećem su udaru noge i mišići srednjeg dijela tijela - core (inače meni problematičan). 

Prvi treninzi su uvijek najteži. Ona granica probijanja znoja kada se počneš crveniti i dah i puls probijaju krov, a ti se pokušavaš prisjetiti ZAŠTO ovo radiš u 7 ujutro umjesto da si odspavala još kojih pola sata, pomiče se iz dana u dan. 

Možda te zanima... Protresi cijelo tijelo uz Dajanine vježbe za ubrzavanje metabolizma Fitness Možda te zanima... Je li nošenje grudnjaka povezano s rakom dojke plus vježbe za podizanje grudi Fitness

A sada ono najljepše - rezultati

Tu se javlja ona moć, "ja mogu", reći ćeš si prvi dan. Drugi dan će biti "ja mogu više". Treći "ja mogu još više". Četvrti dan poput Mjesečeve ratnice iz mene izlazi neka druga osoba, u svom punom sjaju iz obične mene javlja se superjunak koji ne samo da može skočiti iz čučnja, nego se osjeća kao da može skokom probiti krov i zaustaviti se na vrhu zgrade. Pa se ponovo vratiti u čučanj i ponoviti ove maestralne poteze. 

Prolazim pored liftova kao da ih nema tamo i skakućem do trećeg kata

Kondicija, kondicija i samo kondicija. Prolazim pored liftova kao da ih nema tamo, skakutam po stepenicama do redakcije na trećem katu, niti jedan mi tramvaj ili bus ne mogu odletjeti pred nosom, a ja se osjećam poletno, lagano spremno na sve fizičke, ali i psihičke izazove, jer sa sam sama sebi dokazala da mogu. A ako mogu ovo, mogu bilo što, tj. ako mogu sebe poboljšati, mogu i cijeli svijet. 

Što se tiče izgleda, u ovako malom vremena ne može biti puno toga vidljivo, ali svakako primjećujem da mi je tijelo čvršće. Kako kardio izgrađuje one lijepe, dugačke, vretenaste mišiće, prvi se utjecaj vidi na nogama, a i ruke su mi se smanjile zbog izgubljene vode, kao i trbuh, moja bolna točka

Svakako mislim nastaviti još bar tjedan dana s kardijem, jer želim još više vode i kilograma 'izbaciti iz sebe te razviti duge vretenaste mišiće kao podlogu za kasnije treninge.

Samo što sada uvodim nova pravila igre - sat vremena intenzivnog kardio treninga moje omiljene trenerice Jillian Michales, koji podiže cijelu stvar na skroz novu razinu, pa - drži fige!

Pročitaj i naše savjete kako stanjiti noge i listove!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.