Fitness Blic vježbe 13. listopada 2021.

Je li nošenje grudnjaka povezano s rakom dojke plus vježbe za podizanje grudi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Vježbe je pokazala Nina Šuprina, trenerica iz XXL teretane (vježbe su snimljene 2018. godine)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kanadski liječnik Mitchell Brown, 13. listopada 2011. godine počeo je obilježavati "Dan bez grudnjaka" s namjerom da ga proslave sve žene oslobađajući se nelagode i neudobnosti izazvane nošenjem grudnjaka. Osim toga Dan bez grudnjaka promiče svijest o raku dojke budući da se obilježava u listopadu posvećenom svjesnosti o raku dojke. Postoje i neka istraživanja o vezi između raka dojke i nošenja grudnjaka, a mi ti donosimo i vježbe za učvršćivanje grudi bez obzira nosiš li grudnjak ili ne.

Pored pregleda postoje i brojne metode kojima možeš održati zdravlje grudi, a to je vježbanjem i izbacivanjem grudnjaka iz svog dnevnog outfita. Pitanje uzrokuju li grudnjaci sa žicama i košaricama uistinu rak problem je kojim se još bave stručnjaci. No, jedno je sigurno - takvi grudnjaci svakako nisu dobri za zdravlje tvojih grudi. Ako si jedna od onih koja prvo što napravi kada dođe doma je da izvuče grudnjak ispod košulje i katapultira ga ravno u neki kut sobe, probaj ga jednostavno - ne nositi.

Postoji li život bez grudnjaka?

Prema nekim istraživanjima, ako se grudnjak nosi 12 sati na dan rizik je 21 puta veći da dobiješ rak. Bila to istina ili ne, razlog ovom vjerovanju vjerojatno leži u činjenici da stegnuti grudnjaci, pogotovo push - up, stalno pritišću limfne žile i blokiraju protok limfe. Također bi uzrok tome mogla biti i promjena elektromagnetskog polja jer je većina grudnjaka napravljena od sintetskih materijala.

Zato prvi korak za zdravlje grudi koji možeš napraviti jest kupnja pamučnih topića i grudnjaka koji nemaju žica niti košarica i ne stvaraju ti pritisak na tijelo. Još jedan dokaz štetnosti grudnjaka leži i u zanimljivosti da Japanke manje nose grudnjake jer su im i grudi manje, a upravo u Japanu najmanje je slučaja raka dojke. Međutim to ne treba doslovno shvatiti jer u Japanu se jede puno zdravije nego na Zapadu.

Možda te zanima... Savjeti za vježbanje za žene s velikim grudima Fitness

Jedan od ayurvedskih savjeta za grudi napominje kako se treba posvetiti pozornost odabiru rublja - pri tome se ne misli samo na odabir i korištenje prirodnih materijala iako, naravno, i to je iznimno bitno.

"Ovdje želim istaknuti pitanje udobnosti odnosno sprečavanja agresije na vlastito tijelo. Odbaci sve što te iritira, bode i steže. Obrati posebnu pozornost na veličinu košarica, odbaci žičane umetke te pripazi na ispodpazušno područje jer je i ono bitno po zdravlje dojki. Ako te pritišće i sputava, to ne sprečava samo normalnu cirkulaciju, zapamti i limfa i limfni sustav su također bitni", upozorava Senka Kušer Mijić, ayurvedska terapeutkinja.

Možda te zanima... Kako odabrati idealan grudnjak za trening ovisno o veličini grudi? Fitness

Push - up efekt bez grudnjaka

Pored ovoga svega, vježbe i to njih par dnevno ili čak tjedno, mogu imati trajan efekt na tvoje grudi i održati ih lijepima, privlačnima i podignutima kroz sve faze tvog života. Koje su idealne i kako ih pravilno izvoditi, pitali smo stručnjakinju, Ninu Šuprinu iz XXL teretane (vježbe su snimljene 2018. godine)

"Vježbe su uglavnom sve progresivne jer koristimo više mišićnih skupina u isto vrijeme kako bi nam bio veći izazov. Primarno ćemo odraditi vježbe za prsa u kojima ćemo uključiti i guzu, stražnju ložu, trbuh i leđa" , opisuje Nina. 

Izdržaj u iskoraku + prsa

Stanemo se u iskorak, koljeno prednje noge je točno iznad gležnja, stabilna pozicija kralježnice, leđa u uspravnom položaju, stisnut trbuh. Raširimo ruke u širini ramena, izdahom spajamo bučice ispred tijela, udahom vraćamo u početnu poziciju.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL  | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Primicanje laktova u uspravnom položaju

Stanemo se stopalima u širini kukova, zdjelicu blago podvučemo pod sebe kako leđa u donjem dijelu ne bi uvijali, stisnut trbuh. Ruke pod pravi kut, laktovi u visini ramena, izdahom primičemo laktove i bućice ispred tijela, udahom vraćamo u početnu poziciju.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL  | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Sklek

Postavimo se na koljena i dlanove, zdjelicu podvučemo pod sebe, ispružimo nogu u produžetku s tijelom, stisnuti guzu i zadnju ložu, bez opuštanja udahom spuštamo tijelo u sklek, sva težina tijela na ruke, udahom vraćamo u početnu poziciju.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL  | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Prsa + podizanje guze

Legnemo na leđa, savijemo noge u koljenima, postavimo stopala i koljena u širini kukova, raširimo ruke u širini ramena. Izdahom podižemo guzu i ruke u isto vrijeme, udahom vraćamo nazad. Za dodatan otpor u ovoj i sljedećoj vježbi uzmi utege u ruke.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL  | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL Vježbe je pokazala Nina Šuprina, trenerica iz XXL teretane (vježbe su snimljene 2018. godine)
Prsa + trbušnjaci

Legnemo na leđa, savijemo noge u koljenima, postavimo stopala i koljena u širini kukova, ruke pod pravi kut, laktovi u širini ramena. Izdahom se podižemo do pola leđa, ruke ispružamo iznad sebe, udahom se vraćamo nazad.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL  | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.