Fitness Vježbe za mršavljenje 14. studenoga 2018.

Penjanje na stijeni: Razvija samokontrolu, rješava strahove te oblikuje ruke i leđa

Foto: Igor Kralj (PIXSELL)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Penjanje nam može otkriti snagu koju nismo ni znali da posjedujemo, naučiti nas da izazovima pristupamo smirene glave i samouvjereno, potaknuti nas na brigu o drugima i pokazati nam kako da učimo iz vlastitih grešaka, rekli su nam treneri penjanja Majk Fresl i Ivan Tadić.

U fitness centru MoFit posjetili smo jedan trening penjanja na umjetnoj stijeni i razgovarali s trenerima o tome kako izgleda bavljenje ovim neobičnim sportom. 

Ples na svili - trening uz koji nikad nećeš imati "šišmiš" ruke

"Jedan penjački trening traje sat vremena. Svaki trening započinje zagrijavanjem kroz lagane kardio vježbe i dinamičko istezanje. Time prokrvljujemo tijelo, pripremamo ga za izvođenje penjačkih pokreta te preveniramo penjačke ozljede. Nakon zagrijavanja krećemo s glavnim dijelom treninga koji se uglavnom sastoji od penjanja u smjerovima na top ropeu što omogućava učenje tehnike penjanja bez straha od padova", rekao je trener Ivan Tadić. 

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

Međutim, trening se mijenja kako njezini polaznici napreduju, nakon nekoliko treninga veći je fokus na penjačke tehnike i individualne mogućnosti svakog polaznika. 

"Kako grupa napreduje, počinjemo s njima raditi i na drugim važnim penjačkim znanjima i vještinama kao što su čvorovi, sigurnost i komunikacija na stijeni, tehnika penjanja kao prvi, osiguravanje penjačkog partnera, specifične tehnike penjanja, korištenje i održavanje penjačke opreme i sl. Svakom penjaču pristupamo individualno, poštujući njegove sposobnosti i ograničenja i nadograđujući na postojeće vještine i znanja. Treninge završavamo vježbama istezanja", rekao je Majk Fresl. 

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

No, za bavljenje penjanjem nisu potrebne određene tjelesne predispozicije jer snaga i tehnika dolaze s redovnim treniranjem, a za to je potrebna samo želja. "Snaga i tehnika dolaze s vremenom i razvijaju se sukladno vremenu provedenom na stijeni. Važna je samo dobra volja i smisleno složen penjački trening koji omogućava usvajanje temeljnih vještina i dobrih navika u penjanju te jednako gradi snagu, izdržljivost, tehniku i penjačka znanja", rekao je Majk Fresl.

Kako je ovakav trening poseban po mnogočemu, za njega je potrebna i posebna oprema. "Štrik, penjačice, pojas, matičar, sprave za osiguravanje - grigri i pločica, i komplet", objasnio je trener Ivan Tadić. 

Penjanje oblikuje tijelo i ima sličan učinak kao kardio trening

Sportsko penjanje je aktivnost koja razvija mišiće cijelog tijela, a najviše napreduje gornji dio tijela, ali penjači razvijaju i tehnike ekonomičnog korištenja energije. "Penjanje je kompleksna aktivnost koja angažira mnoge mišiće, pa tako na penjanju rade mišići ruku, nogu, leđa, trbuha, kao i prsti koji su prvi kontakt penjača sa stijenom. Dobri penjači ne koriste samo ruke, već izvode kompleksne pokrete koji uključuju više mišićnih skupina. Primjerice, smatra se da dobri penjači koriste noge jednako koliko i ruke kako bi napredovali po stijeni. Razvijanje dobre penjačke tehnike znači naučiti kretati se ekonomično, koristeći što je manje energije potrebno za savladavanje penjačkog problema uz naglasak na tehniku kojom se to postiže", rekao je Majk Fresl. 

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

No, ako tvoja ambicija nije penjanje u prirodi, sportskim penjanjem možeš smršavjeti i oblikovati tijelo"Sportsko penjanje razvija mišiće cijelog tijela, a duži sportski smjer zapravo je blizak kardio vježbama. Što je osoba lakša, to će se lakše penjati, pa je stoga mršavljenje u penjanju sredstvo za postizanje penjačkog cilja, a ne estetskog, pa zato penjanje razvija i zdraviji pristup prema vlastitoj tjelesnoj težini. Trening utječe najviše na gornji dio tijela, razvijaju se ruke, ramena, leđa i trbuh. Kasnije se više razvijaju noge i ostatak tijela ", objasnio je Ivan Tadić. 

Polaznik penjanja može ići u prirodu i prave stijene kad god želi, no treneri ipak savjetuju polaganje tečaja upravo zbog tehnika koje im mogu pomoći u svladavanju prepreka i sprječavanju ozljeda. "U dvorani su manje mogućnosti od ozljede zbog toga je sigurnija opcija. Položiti tečaj je važno jer tada je polaznik siguran da može samostalno ići u prirodu. Tečaj penjanja ovisi od škole do škole, a mislim da se sve može naučiti za tri tjedna", objasnio je Majk Fresl. 

Razlika između penjanja u prirodi i na umjetnoj stijeni

Naravno, postoje razlike u penjanju na stijenama u prirodi u odnosu na u dvorani. "Na umjetnim stijenama imamo grifove, označene raznim bojama i cilj je popeti se sljedeći samo jednu boju. U prirodi je ipak malo teže, moraš više istraživati i improvizirati", rekao je Ivan Tadić. Treneri Majk Fresl i Ivan Tadić su otkrili da su njihove najdraže stijene u Hrvatskoj Vela Draga i krčka Portafortuna, a obišli su ih oko 40. 

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

Penjanje je zabavno

No na stranu penjanje kao vrsta fitness treninga jer ovo je trening koji prije svega utječe na vještinu rješavanju izazova i zabavlja onog tko se njime bavi. "Penjanje je prije svega jako zabavno! Osim tjelesnog aspekta, u penjanju se puno radi na razvijanju vještina rješavanja prepreka na stijeni (tzv. penjački problem), usmjeravanja pažnje, samokontrole, samomotivacije, motiviranja penjačkog partnera, brige za vlastitu sigurnost, sigurnost drugih i nošenju sa strahom. Penjanje u prirodi sljedeći je korak, a tamo je veliki naglasak na čuvanju okoliša i poštivanju prirode. Svaki penjač individua je za sebe i posjeduje vlastite snage i ograničenja, pa penjanje razvija i svjesnost o vlastitim snagama te samopouzdanje. Pojedini penjački problem predstavljat će specifičan izazov za svakog penjača te će ga svatko doživjeti I ‘’riješiti’’ na svoj jedinstven način", zaključili su. 

Zaboravite na izlike: evo kako se napokon natjerati na vježbanje

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Renatica

      Ukoliko niste, pokusajte s acuraflex kapsulama i kremom. ali radije prvo do doktora, jer nema smisla da sami zakljucite o cemu se radi. moze bit da je samo istegnuo nesto a moze biti i neka mikrofraktura. svakako moj savjet slikat. bolje na vrijeme saznat.

    • Default avatar -
      Luu.ostojic

      Mali savjet? Suprug se nedavno poceo bavit penjanjem, suprotno mojem kvocanju. I naravno ozljedio si zglob na ruci. Moje pitanje što koristiti za to? neke kreme kapsule?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.