Zdravlje Briga za tijelo i um 07. prosinca 2018.

4 najčešće izlike koje većina nas koristi kada ne želi vježbati

Foto: Pixabay

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neovisno o tome jesi li sportski tip ili nisi, zdrav život koji uključuje tjelovježbu nešto je čemu svatko od nas treba težiti. No, kada pokušamo ući u fitness vode, često nađemo nekoliko razloga zbog kojih brzo odustanemo

Znanstvenica Michelle Segar objašnjava da je razlog zbog kojeg je ljudima teško držati se rasporeda vježbanja taj što stavljaju sve druge obaveze ispred svoje dobrobiti. Posao, obitelj, prijatelji... Sve je važnije od tih 30 minuta vježbanja, a Segar objašnjava da time radimo grešku jer je ponekad potrebno staviti svoju dobrobit ispred potreba drugih. Zapravo vas ništa ne sprečava da budete zdravi, prepreke su samo u vašoj glavi. 

U ovom članku donosimo 4 najčešće izlike koje većina nas koristi kad se nakon dugogodišnjeg perioda loše prehrane i nevježbanja prihvatimo zdravog načina života.

''U teretani me svi gledaju''

Prvo što trebaš odabrati je mjesto na kojem se osjećaš ugodno dok vježbaš. Ako ti u teretani smeta to što ima više ljudi, možda je vježbanje na otvorenom bolja opcija za tebe. Druga je opcija odabir teretane koja radi u noćnim satima kad nema toliko ljudi. Ako te pak sram zato što misliš da će te ljudi gledati jer neku vježbu ne izvodiš kako treba, nemoj se ustručavati pitati osoblje teretane za savjet kako se vježba izvodi na određenoj spravi - na kraju krajeva to im je posao!

Nadalje, hoćeš li raditi kardio, vježbe snage (utezi) ili pak bodyweight, ovisi potpuno o tebi. Iako su među influencerima jako popularni videi na kojima vidimo savršeno oblikovane stražnjice kao rezultat čučnjeva, ako ti preferiraš trčanje, skakanje ili bilo koji drugi oblik kardio vježbi - drži se toga! Na početku je najbolje krenuti s nečim što voliš, a ne se svaki drugi dan tjerati na vježbanje jer ti utezi ne leže, ali eto, popularni su. Isto vrijedi i za situacije u kojima čuješ da je kardio bolji za topljenje masnih naslaga, ali ti jednostavno ne voliš trčati. Radije se drži vježbi snage uz par minuta zagrijavanja na traci pa kasnije dodaj više kardio vježbi.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Kad je riječ o aplikacijama, neke od njih mogu te motivirati, a druge ti mogu biti prevelik zalogaj ako ne znaš pravilno izvoditi vježbe koje su zadane za pojedine dane. Zato je dobro imati aplikacije koje za svega par kuna nude trenere koji će ti reći kada trčati, kojim tempom ili koliko dugo jer većina nas griješi odmah na početku. Misleći da nam kondicija nije u tako lošem stanju, trčimo prebrzo ili podižemo utege koji su za nas preteški.

''Teško mi je stalno jesti zdravo''

Kad je riječ o zdravom tijelu i dobroj formi, svi naglašavaju da je prehrana 70% svega. No usvajanje novog životnog stila koji uključuje bolju prehranu bit će lakše ako prvo usvojiš naviku vježbanja. Sigurno si se barem jedanput u životu našla u situaciji kad nakon tri do četiri dana više ne možeš držati dijetu i posegneš za onim što ti je zabranjeno pa na kraju odustaneš od svega. No, ako vježbaš, teže ćeš se prepustiti pizzama i slatkišima, jer u podsvijesti znaš koliko si znoja prolila da bi izvela onih 15 marinaca. Stoga će ti biti lakše prvo krenuti s vježbanjem, a nakon dva tjedna polako početi izbacivati ''lošu hranu'' iz svog jelovnika.

''Nakon nekog vremena gubim motivaciju''

Neovisno o tome jesu li to nove hlače za koje si shvatila da su preuske, novogodišnji tulum ili samo činjenica da želiš svoje tijelo dovesti u top formu, važno je odrediti neki cilj koji će te cijelim putem motivirati. Ako je to trčanje, možeš odabrati utrku od 5 kilometara za koju ćeš se tri mjeseca morati pripremati. Ako su to vježbe snage ili bodyweight, možeš mjeriti indeks tjelesne mase i obujam mišića. Na tebi je da odabereš prvotni cilj koji moraš ispuniti, a kasnije kako napreduješ, on može biti sve veći.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Novinar Charles Duhigg, autor knjige The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business sugerira da nam nagrada nakon vježbanja treba biti konkretnija. Primjerice, možemo se nagraditi smoothiejem i gledanjem najnovije epizode serije Game of Thrones. Objašnjava da se, kad je vanjska nagrada toliko snažna, naš mozak navikne na tu ideju te tako izvođenje tjelovježbe doživljava vrijednim truda.

''Jedan vikend preskočim pa mi se ne da ispočetka''

Ako ti se jedan vikend ne da vježbati, ne grizi se zbog toga. Uvijek postoje oni pojedinci koji savršeno prate raspored i odrade svaki svoj trening unatoč kiši, hladnoći ili vjetru, ali većina nas nije takva. Zar je vrijedno zbog jednog preskočenog vikenda odbaciti cijeli tjedan rada? Nemoj da te takve sitnice obeshrabre jer tako nikada nećeš dovršiti ono što si započela. Zato zapamti - jedan preskočeni vikend nije važan, važno je samo nastaviti dalje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.