Fitness 27. lipnja 2024.

Novi TikTok trend: za lijepo oblikovane ruke mnogi tijekom šetnje koriste utege za zglobove

Foto: instagram/bala Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad je Kate Davidson na TikToku objavila video o svom svakodnevnom danu, njezine super zategnute ruke mnogima su zapele za oko. U sljedećem videu koji je skupio pet milijuna pregleda, odala je svoju tajnu, a ona je jednostavna: utezi za zglobove.

Davidson je rekla da su za njezin isklesani gornji dio tijela zaslužni utezi za zglobove od 0,45 kilograma koje svakodnevno nosi u šetnjama i, naravno, ostatak interneta bio je pod utjecajem da ih isproba. 

Dok su mnogi dijelili svoje uzbuđenje zbog ovog trika za zategnute ruke, drugi su u komentarima na njezinom videozapisu bili zabrinuti da su utezi za zglobove loši za zdravlje zglobova. No, sve dok težina nije prevelika (Američko vijeće za tjelovježbu predlaže od 0,45 kg do 1,36 kg), vaši bi zglobovi trebali biti sigurni. "Vrlo velika težina na slabom zapešću može biti štetna jer može pretjerano opteretiti zglobove, ali to je sve", kaže za Women's Health trenerica Claudette Sariya. Dakle, samo morate biti sigurni da ne opterećujete svoja zapešća prevelikom težinom.

No, koliku će razliku napraviti utezi za zglobove? Evo što trebate znati o njima ako ih želite uključiti u šetnju. 

Prednosti utega za zglobove

Utezi za zapešća popularni su od 1970-ih i 80-ih. Svestrani su i mogu se koristiti bilo kada, bilo da ih želite staviti dok obavljate kućanske poslove, na pilatesu, u šetnji ili tijekom trčanja, kaže Sariya. Dodaju otpornost, a time i pojačavaju intenzitet bilo koje aktivnosti, te pomažu u izgradnji mišićne izdržljivosti.

Utezi za zglobove mogu pomoći da vaše ruke izgledaju zategnutije, ali ne iz razloga za koje mislite. "Korištenje utega tijekom hodanja neće vam pomoći u izgradnji mišića", kaže Sariya. Umjesto toga, dodavanjem utega rutini hodanja malo otežavate aktivnost i povećavate sagorijevanje kalorija, čak i samo malo.

Iako možda vidite prednosti nošenja utega za zapešća na rukama, to nije zato što utezi za zapešća mogu smanjiti masno tkivo (to nije moguće, kaže Sariya). Budući da vaše ruke ne pohranjuju većinu tjelesne masti, to je jedno od prvih mjesta na kojima ćete primijetiti razliku, objašnjava Sariya. 

@katedavidsun Replying to @C ♬ original sound - Kate Davidson

Možda te zanima... Zašto vaše vježbe za ruke ne donose rezultate i što učiniti kako bi bile savršeno oblikovane? Fitness

Kako koristiti utege za zglobove dok hodate

Prednost utega za zglobove je u tome što su jednostavni za korištenje. Nakon što ih pričvrstite na zapešća, spremni ste krenuti. Prije nego što počnete, možete napraviti nekoliko okretaja zglobovima kako biste ih zagrijali. Kako biste maksimalno iskoristili njihove prednosti, držite lakatove savijene pod kutom od 90 stupnjeva, slično kao što držite ruke dok trčite, savjetuje Sariya. "Ako se osjećate ugodno i koordinirani ste, možete dodati biceps pregibe kako biste dobili dodatni poticaj", kaže ona. Općenito, što se više krećete s namjerom, vidjet ćete veću razliku, kaže Sariya. Također možete polako povećavati težinu utega za dodatno sagorijevanje, sve dok nisu preteški.

Što se tiče toga koliko često biste trebali koristiti ove utege, uključite ih u svoj preferirani oblik kardio vježbe (dakle, u Kateinom slučaju, njezine šetnje) dva puta tjedno po oko 40 minuta za početak, kaže Sariya. Budući da utezi za zapešća nisu učinkovit način za izgradnju mišića, trebali biste raditi i vježbe snage ako želite podići mišiće svojih ruku na višu razinu.

fitness Možda te zanima... Ako je cilj mršavljenje, treba li raditi kardio prije ili poslije treninga snage? Fitness

Kada biste trebali vidjeti rezultate?

Ne postoji jedan vremenski okvir u kojem možete očekivati ​​rezultate od hodanja s utezima za zglobove jer se razlikuje ovisno o stvarima kao što su početna razina kondicije i intenzitet vaših šetnji. Ako ste početnik u fitnesu, dobra je vijest da bi se rezultati mogli pojaviti brže nego kod nekoga tko već ide u teretanu više puta tjedno.

Dok vam dodatna težina u šetnji daje malo poticaja ubrzavanjem otkucaja srca i radom više mišića, vremenski okvir za rezultate zapravo je još uvijek prilično sličan hodanju bez njih. No, utezi za zglobove mogu biti sjajan način da svoje šetnje učinite zanimljivijima i izazovnijima. 

vježbanje utezi Možda te zanima... 5 prednosti treninga snage s lakšim utezima Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.