Fitness Blic vježbe 08. srpnja 2020.

Koliko čučnjeva trebaš napraviti da bi dobila veću i zaobljeniju stražnjicu?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čučnjevi su jedna od najboljih vježbi koje možeš raditi kako bi dobila jače i bolje tonirane gluteuse, ali istina je da ne postoji čarobna formula koja otkriva koliko bi čučnjeva trebala napraviti dnevno za veću i zaobljeniju stražnjicu.

Walter Kemp, certificirani trener za Prevention je objasnio da nema savršenog odgovora koliko čučnjeva treba raditi svaki dan za veću guzu jer ljudi imaju različite tipove tijela. "Svi smo građeni drugačije i imamo različite potrebe što se tiče razvoja mišića. Potrebno je raditi više različitih vježbi koje uključuju i druge mišićne skupine, ako želiš veću stražnjicu. Ali i 10 do 15 čučnjeva svaki dan kroz tri do četiri ponavljanja polučit će rezultat.", kaže Kemp.

Cucanj1 Možda te zanima... Čučnjevima do savršene guze Dijeta


Gluteus se sastoje od tri mišića: gluteus medius, gluteus minimus i gluteus maximus. Gluteus maximus je najveći mišić kako ga i ime opisuje i često je najviše aktivan jer je osnovni pokretač nekoliko vježbi poput čučnjeva, mrtvog dizanja, pa čak i trčanja. Ali to ne znači da treba zanemariti ostale mišiće gluteusa.

Možda te zanima... 'Hip Thrust' ili potisak kuka: Najvažnija vježba za savršenu stražnjicu Fitness

Sva tri polaze sa zdjelične kosti i omogućavaju pokrete nogu prema straga (ekstenzija) i pokrete prema van (abdukcija). Gluteus medius i minimus odgovorni su za rotaciju i stabilnost kuka. Slabost ovih manjih mišića gluteusa često dovodi do bolova u koljenima i donjem dijelu leđa.

Možda te zanima... Most: Istopi salo na trbuhu, stražnjici i nogama u samo jednoj vježbi Fitness


Zoe Rodriguez, certificirana osobna trenerica kaže: "Za stimulaciju malih i srednjih mišića gluteusa radim puno vježbi otpora poput hip thrusta (potisak kuka), glute bridgea (most). Sve te vježbe doprinose čvršćem i okruglom izgledu stražnjice."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.