Fitness 03. srpnja 2023.

Kako Taylor Swift održava figuru, kondiciju i mentalno zdravlje?

Taylor Swift
Foto: Twitter @TaylorSwift13 Taylor Swift
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pjevačica Taylor Swift trenutno je jedna od najuspješnijih glazbenica svih vremena i gotovo svakodnevno obara rekorde slušanosti. Njezina svjetska turneja koja će trajati dvije godine zahtijeva od Taylor preko tri sata pjevanja i plesanja tri ili četiri dana tjedno, a kako je izgradila potrebnu kondiciju te kako vježbati kao ona, pročitajte u nastavku.

Koncert na kojem Taylor Swift izvodi 44 pjesme kroz tri sata i 30 minuta pothvat je kojem se dive i brojni profesionalni sportaši. Osim što pjeva, Taylor i pleše, a uz sve naporne pokrete iznimno je važno da ne ostane bez daha. Osim što je izgradila zavidnu kondiciju, Taylor također i izgleda odlično pa često možemo vidjeti kako fanovi hvale njezine definirane ruke. Kako se Taylor pripremala za turneju koja će trajati dvije pune godine te kako uz fizičko održava i mentalno zdravlje zna Katherine Chang s magazina The Everygirl

Kondicija: Ples na i izvan pozornice

Prema članku u Marie Claire časopisu, trening plesa temeljen na onima iz studija Body By Simone u New Yorku tajno je oružje pjevačice koje joj pomaže održavati kondiciju i snagu potrebnu za izvođenje koncerata tijekom turneje. Body by Simone programi spajaju jedinstvenu kombinaciju plesa, pilatesa i funkcionalnog treninga snage te stvaraju "sigurno okruženje u kojem se žene mogu osjećati nadahnutima i motiviranima da postanu najbolja verzija sebe", rekla je Simone de la Rue, osnivačica Body by Simone. Kako biste vježbali kao Taylor Swift, isprobajte ovaj 20-minutni trening za cijelo tijelo prema Body by Simone programu. 

Plesanje nije jedina vježba u koju vjeruje Taylor. "Za mene, trčanje je prilika da slušam nove pjesme i trčim u ritmu. Također je dobro jer me potiče na istraživanje mjesta koja posjećujemo tijekom turneje", rekla je Swift za WebMD Ako trčanje nije nešto što volite, isprobajte trening na traci za trčanje složen prema pjesmama Taylor Swift. Ovakav trening postao je popularan na TikToku, a ujedno vam pomaže da se pripremite za nadolazeće koncerte.

@benntheredonethat Replying to @hausofelie when am i NOT in my rep era tbh 🐍 this album is so fun to strut to because it makes me feel SO confident - i hope it does the same for you ;) let me know which album i should do next!! . . . #treadmillstrut #taylorswift #erastour #swifttok #workoutplaylist ♬ Getaway Car - Taylor Swift
  • Što kažu stručnjaci?

"Uključivanje kardiovaskularnih vježbi u svakodnevnu rutinu pomaže Taylor da poboljša izdržljivost disanja", objasnila je Jill Charton, slavna osobna trenerica i osnivačica iFour.Life. "Idući korak je uključivanje kontrole disanja tijekom fizičke aktivnosti kako bi se poboljšala kontrola i jasnoća Taylorinog glasa te smanjio vokalni napor. Primjerice, to može biti hodanje uzbrdo na traci za trčanje ili izvođenje joge ili pilatesa uz održavanje ritma disanja. Jednostavan način za početnike je udahnuti četiri takta kroz nos, zadržati dah trenutak, a zatim izdahnuti na usta kroz četiri takta i ponoviti tijekom svih vježbi dok se postupno ne poveća broj otkucaja sa četiri na sedam", pojašnjava.

Prema Stephanie Thomas, certificiranoj osobnoj trenerici, Swift se pravilno drži liječničkih savjeta kada je u pitanju aerobni trening: "Kardiovaskularna izdržljivost ključna je za tako dugačak i zahtjevan nastup. Stoga uključivanje treninga visokog intenziteta i stabilne kardiovaskularne aktivnosti poput trčanja, bicikliranja ili plivanja može poboljšati njezinu izdržljivost", rekla je Thomas. "Snaga također igra vrlo važnu ulogu u izgradnji mišićne izdržljivosti potrebne za nastupanje na pozornici tako dugo vremena. Njezin fitness režim vjerojatno uključuje i vježbe usmjerene na noge, trup i gornji dio tijela, poput čučnjeva, iskoraka, planka, sklekova i zgibova"

Taylor Swift | Author: Twitter @TaylorSwift13 Foto: Twitter @TaylorSwift13 Taylor Swift

Prehrana: Slijedi intuitivnu prehranu

U svijetu slavnih postoje neke poprilično bizarne dijete, no Taylor nije jedna od njihovih pobornica. Iako je u dokumentarnom filmu Miss Americana priznala da je nekada imala jako kompliciran odnos s hranom te da je smatrala da se treba izgladnjivati kako bi se svidjela drugima, danas je njezina prehrana temeljena na osluškivanju tijela. "Trudim se da hrana koju jedem bude lagana, ali ništa previše strogo ili ludo", rekla je Swift za WebMD i dodala: "Ne volim stvarati previše pravila kad ih ne trebam. Znamo što nam odgovara i što je zdravo za nas zahvaljujući zdravom razumu". 

Svi bismo se mogli ugledati na njezin primjer intuitivne prehrane, a to se odnosi i na slatkiše. Ako ste dugogodišnji Swiftie, vjerojatno već znate da Taylor obožava peći slastice. "Pečem bundevin kruh za sve koje poznajem i pravim kolače od đumbira i melase, vruću čokoladu i chai", izjavila je za Bon Appétit. "Bit je da nikad ne izbacujem ono što volim", rekla je Swift za WebMD. 
 

Vedrana Fontana Mikulić Možda te zanima... Intuitivna prehrana, nije isto što i 'jesti kad vam dođe', ovako to ide Hrana
 
  • Što kažu stručnjaci?

"Prioritet treba dati uravnoteženim obrocima koji osiguravaju adekvatnu količinu proteina, ugljikohidrata, masti i kalorija", izjavila je Erica Baty, nutricionistica i dodaje: "Budući da Swift nastupa navečer, vjerojatno jede solidnu večeru nekoliko sati prije nastupa. Zatim, kako bi održala energiju tijekom nastupa, važno je imati brzu, lako probavljivu hranu u backstageu. Radi se o hrani bogatoj hranjivim tvarima, ali i laganoj i energizirajućoj, poput banane, sendviča s kikiriki maslacem, avokada, šake orašastih plodova, itd".

"Baš kao i za sportaša prije utakmice, veći obrok najmanje dva sata prije velikog događaja je nužan kako biste bili uspješni", izjavio je Jesse Feder, osobni trener i registrirani nutricionist. Feder također napominje da Swift treba još jedan obrok s većim brojem kalorija nakon nastupa kako bi omogućila tijelu oporavak od fizičkog napora.

Melissa Wasserman Baker, nutricionistica i osnivačica Food Queries, detaljnije je objasnila kako bi trebala izgledati zdrava prehrana koja bi održavala Swiftinu razinu energije tijekom nastupa: "Ugljikohidrati su ključni za pružanje energije tijelu. I Swift će trebati unositi dovoljno složenih ugljikohidrata poput cjelovitih žitarica, voća i povrća", spomenula je. "Budući da će vjerojatno puno plesati i kretati se na pozornici, ključno je da unosi dovoljno proteina kako bi joj se mišići oporavili i kako bi spriječila razgradnju mišića. Dobri izvori proteina uključuju nemasno meso, ribu, perad, jaja, grah i mahunarke. Zdrave masti, poput onih u orašastim plodovima, sjemenkama i avokadu, također su važne za održavanje razine energije, potporu proizvodnji hormona i pomoć u apsorpciji hranjivih tvari", zaključila je. 

Hidratacija: Uvijek nosi sa sobom bočicu vode

Swift ne može živjeti bez svoje dnevne doze kave iz Starbucksa, ali zna da voda čini dobro tijelu i zato se uvijek pobrine da unese dovoljno vode, bez obzira na turneje. "Imam toliko vode u svojoj svlačionici jer pijem doslovno deset bočica vode dnevno", otkrila je Swift u intervjuu za Bon Appétit. "Pijem toliko vode da me moji prijatelji nazivaju izvanzemaljcem", našalila se i objasnila kako nikad ne napušta dom bez bočice vode, a jednu drži i u autu, za svaki slučaj.

Iako ne morate popiti deset bočica vode dnevno, općenito pravilo je da trebate težiti tome da popijete oko 2,7 litara tekućine dnevno. Kad smo dovoljno hidrirani, naš kardiovaskularni, probavni i imunosni sustav djeluju učinkovitije. Dakle, budite kao Taylor i uvijek nosite bočicu vode sa sobom, po mogućnosti metalnu ili staklenu kako biste sačuvali okoliš. Prvi korak - počnite s čašom vode čim se probudite. Vaša koža će vam biti zahvalna.
 

Mineralna voda Možda te zanima... Je li sigurno piti mineralnu vodu svaki dan? Hrana
 
  • Što kažu stručnjaci?

"Swift ne može pogriješiti, čak ni kad je u pitanju unos vode", našalila se Juliane Tamayo, klinička nutricionistica i urednica Fitness Clone magazina. "Da bi Swift mogla izdržati fizički zahtjeve turneje, trebala bi se hidratizirati i piti najmanje 1500 do 1700 ml vode dnevno na temelju pretpostavljene težine", potvrdila je Tamayo i dodala: "Nakon koncerata, ispijanje napitka bogatog elektrolitima također je dobar način da nadoknadi gubitak tekućine". Feder je također istaknuo da Swift tijekom svake izvedbe, osim za običnom vodom, vjerojatno poseže za napicima koji nadoknađuju elektrolite i ugljikohidrate poput kokosove vode.

Taylor Swift | Author: Twitter @TaylorSwift13 Foto: Twitter @TaylorSwift13 Taylor Swift

Mentalno zdravlje: Vodi dnevnik

"Zdravlje je veliki dio sreće", podijelila je Swift za WebMD, a biti zdrava za nju znači biti u odličnoj formi fizički i mentalno. Swift vodi dnevnik koji joj pomaže da sabere svoje misli: "Od malih nogu, svaki put kad bih osjetila bol, pomislila bih: 'U redu je, mogu o tome pisati nakon škole. Kao mala sam naučila obrađivati svoje emocije pisanjem". Swift je već u ranoj dobi shvatila ono što stručnjaci savjetuju danas jer pisanje olovkom na papiru ima mnoštvo prednosti, uključujući smanjenje stresa, rješavanje negativnih misli i dublje otkrivanje sebe.

Nije iznenađujuće da Swift također koristi svoju glazbu kako bi proživjela sve svoje osjećaje: "Svaki put kad me nešto boli, kao što je odbijanje, tuga ili usamljenost, ili osjetim radost ili se zaljubim, pitam se: 'Mogu li napisati pjesmu o tome da znam kako se osjećam?'". Čak i ako vaši dnevni unosi o osjećajima ne postanu viralni hit, vođenje dnevnika može pružiti učinkovit način obrade emocija. Zamislite to kao psihoterapiju sa sobom.

  • Što kažu stručnjaci?

Kako je rekao Michael Dadashi, terapeut, psiholog i izvršni direktor Infinite Recoveryja, Swift treba prakticirati kombinaciju kognitivnih i emocionalnih strategija kako bi održala svoju zahtjevnu prisutnost na pozornici. "Kognitivno, treba postavljati sebi realne ciljeve koje može postići i pratiti svoj napredak", pojasnio je Dadashi i nastavio: "Emocionalno, treba prakticirati svjesnost kroz aktivnosti poput joge, meditacije i vođenja dnevnika kako bi ostala uravnotežena i povezana sa svojim emocijama. Također bi trebala prakticirati pozitivno razmišljanje i koristiti afirmacije kako bi povećala svoje samopouzdanje". 
 

Možda te zanima... Dopamin, serotonin, oksitocin i endorfini: Kako ih aktivirati i povećati životnu radost Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.