Fitness Vježbe za mršavljenje 03. listopada 2017.

Kako se pripremiti za planinarenje te koliko kalorija sagoriš u jednoj turi?

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovo su sve dobrobiti planinarenja, najzdravije vrste treninga u kojem se možeš opustiti i prepustiti prirodi dok trošiš kalorije, smanjuješ celulit i aktiviraš veliki broj mišića u svome tijelu. Ipak, najbolji je trening onaj u kojem ni ne znaš da vježbaš!

Zmija630 Možda te zanima... Prva pomoć u slučaju ugriza zmije otrovnice Zdravlje

Vrućine su prošle, jesen je tek 'ubacila u prvu', a nepodnošljiva zima je (na sreću) još daleko od nas. Sada je savršeno vrijeme za planinarenje, a nema boljeg treninga od hodanja po suhom lišću, na svježem zraku, pod nježnim sunčevim zrakama.

Hodanje_3 Možda te zanima... Hodanje najzdravije skida kilograme - donosimo ti trening hodanja od 42 minute Fitness

Planinarenje kombinira više komponenta vježbanja odjednom, uglavnom održavanje kardiovaskularnog sustava i jačanja mišića, pogotovo u donjem dijelu tijela. 

Koje mišiće koristiš dok planinariš?

Penjanje uz brda i planine težak je posao i sam po sebi aktivira više različitih skupina mišića odjednom, sve dok topi veliku količinu kalorija i povećava tvoj aerobni kapacitet

Ovi se mišići najviše koriste (i oblikuju) u planinarenju:

  • stražnjica
  • kvadriceps
  • tetive
  • listovi
  • donji dio trbuha
  • donji dio leđa
  • bočne mišiće na trbuhu
  • gležnjevi i koljena
  • unutarnja i vanjska bedra
Savjet: Ako želiš sagorjeti još više kalorija prilikom planinarenja, i aktivirati gornji dio tijela, koristi štapove za planinarenje.

Tablica: Koliko kalorija sagoriš? 

Točan broj kalorija koje sagoriš planinarenjem ovisi o mnogo čimbenika, uključujući tvoju težinu, sastav mišića, te kondiciju.

Brojni drugi vanjski faktori također utječu na intenzitet planinarenja, poput nagiba po kojem se penješ (je li strmiji uspon ili laganije pješačenje), brzine kojom ideš, vremenskih uvjeta, koliko ti je težak ruksak kojeg nosiš i slično.

Bazirano na intenzitetu prosječnog uspona na planinu ili brdo, ovoliko kalorija potrošiš planinarenjem s obzirom na tvoju težinu:

Kilogrami Potrošene kalorije
45 - 50 356 - 393
55 - 63 426 - 503
68 - 72 537 - 577
77 - 81 610 - 644
86 - 90  675 - 717
95 - 99 748 - 790
104 - 108 826 - 862
113 - 117 896 - 934

Kako se pripremiti za planinarenje?

Kardiovaskularna izdržljivost od velike je važnosti za ovaj vanjski sport, pogotovo ako je uzbrdica kojom se penješ strma, ili bar ima stalan nagib.

Pripremiti se možeš pomoću stepera ili programa za hodanje uzbrdo na traci za trčanje. Ako te zanima koliko si izdržljiva, tj. brine te koliku ćeš udaljenost moći prijeći, možeš se testirati na pokretnoj traci laganim intenzitetom dok ne osjetiš umor. Tako otprilike možeš izračunati kilometražu svog planinarskog pothvata.

Naglasak se stavlja i na trening snage. Možeš ga i doma vježbati, a nastaviti ga na težoj uzbrdici koja će ti aktivirati mišiće donjeg dijela tijela u kombinaciji s mišićima trupa

Savjeti stručnjaka

Mirjana Kolac, dipl. kineziologinja savjetuje sve sadašnje i buduće planinare kako će im planinarenje proći što bezbolnije: "...najvažnije je da ne precijenite svoje mogućnosti i odaberete turu koja odgovara vašim fizičkim mogućnostima. Ako ste početnik radije odaberite stazu koja je lakša i kraća i koju ćete bez problema prehodati. Planinarenje je fizički zahtjevno i važno je da se prvo uvjerite u svoje fizičke sposobnosti, a tek potom planirajte ozbiljnije uspone."

Osim odabira prikladne staze, važno je da odabereš i prikladnu odjeću i obuću: "Vrijeme u planinama se često i brzo mijenja, a što se više penjete temperatura se više spušta. Najbolji odabir je slojevita odjeća, a kvalitetna, nepropusna jakna trebala bi biti dio svakog planinarskog ruksaka. Cipele također moraju biti vodonepropusne i čvrste kako bi spriječile moguće ozljede zglobova koje nam prijete sa svakim korakom." - upozorava Kolac.

Od opreme još su neke stvari krucijalne, kaže da  "Važno je, naravno, uzeti sa sobom i dovoljno hrane i tekućine, posebno ako ste odabrali stazu na kojoj nema planinarskih domova. Bez obzira koliko planirate ostati u brdima, uvijek sa sobom nosite lampu."

Dodatne prednosti 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pored toga što ćeš sagorjeti kalorije i zategnuti cijelo tijelo, planinarenje ti nikada neće dosaditi. Nema jednoličnog prostora poput teretane. Pogled, teren i okoliš se stalno mijenjaju, a pluća ti se pune svježim zrakom umjesto onog ustajalog iz znojnih dvorana.

Zato sljedeći put kad sunce zasija, odradi svoj trening vani, istraži neke nove puteve. Povedi i prijateljicu da pretreseš s njom prošlotjedna događanja ili umjesto kratke šetnje, svog psa na jednu dužu, i uživaj u blagodatima planinarenja za tvoje tijelo, dušu i um.

Možda te zanima... Kako je mačka spasila izgubljenog planinara u Alpama Eko
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      dletere

      Tablete za mršavljenje - https://bit.ly/2Fh1NJR Vjeruj mi, djeluje. Imam 32 godine, probala sam svega i to je jedini suplement u mojem životu, koji sam isprobala i koji stvarno iskopao kilograme i drži me iz daleka.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.