Zdravlje Simptomi i pomoć 25. srpnja 2016.

Prva pomoć u slučaju ugriza zmije otrovnice

Zmija630
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako imaš ranice od ugriza dva zuba, javlja se bol, podljev i osjećaš se slabo, podveži ekstremitet lagano, isperi ranu i što hitnije pođi u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Pravilno podvezivanje ekstremiteta

Kod ugriza otrovnice treba lagano podvezati ekstremitet nekoliko centimetara iznad ugrizne rane koji sprečava venski i limfni protok krvi kako bi se spriječilo širenje otrova. No pritom ne smiješ zaustaviti arterijsku cirkulaciju. Ranu prekrijte sterilnom gazom. Nikakva zarezivanja po ubodu ili isisavanja otrova nisu dopuštena. Važno je što hitnije otići u medicinsku ustanovu.
 

Treba skinuti nakit i mirovati

"Karakteristični znaci ugriza otrovnice su točkaste ranice, lokalna bol, otok i krvni podljev te opća obamrlost i slabost. Ranu je dobro isprati nekim dezinfekcijskim sredstvom. Potom treba skinuti prstenje, ručne satove, narukvice i sve drugo s ozlijeđene ruke ili noge zbog moguće pojave lokalnog edema. Bolesnik mora mirovati, a zahvaćeni ekstremitet treba imoblizirati, najbolje udlagom, kako bi se smanjilo širenje otrova. Zatim ga treba transportirati u najbližu zdravstvenu ustanovu, po mogućnosti na nosilima, a ako to nije moguće, onda hodanjem s pauzama, nikako trčeći", objasnio je postupak Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju splitskog KBC-a. Što u slučaju ugriza neotrovne zmije?
 
Ako si sigurna da je zmija neotrovna, isperi ranu vodom, stavi sterilnu gazu i zavoj te se javi liječniku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.