Fitness Blic vježbe 18. lipnja 2023.

5 vježbi za oblikovanje trbušnjaka u obliku slova V

trbuh
Foto: shutterstock Trbušnjaci u obliku slova V
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oblik slova V na trbušnim mišićima popularan je među muškarcima, ali i ženama i većina onih koji redovito vježbaju u teretani teže takvim trbušnjacima. Za postizanje V oblika najvažnije je smanjiti postotak masnog tkiva. Dajemo primjer kratkog treninga kojim ćete postići V oblik trbušnih mišića.

Ono što trbuhu daje V oblik su dvije linije kod donjeg dijela trbuha i pubične kosti koje idu dolje od obje strane tijela pod kosim kutem prema preponama. Neki ljudi ih genetski već imaju izražene i ne moraju vježbati da bi im se vidjele. Za njihovo postizanje ključno je vježbanje i prehrana te dosta strpljenja jer se V oblik ne postiže brzo. Za postizanje V oblika najvažnije je smanjiti postotak masnog tkiva na šest do 13 posto za muškarce i 14 do 20 posto za žene.

Kako biste dobili V oblik najviše ćete morati raditi na donjim i na bočnim trbušnim mišićima. Ako ste neiskusni nemojte dodavati težinu pri vježbanju, ali ako već neko vrijeme trenirate i imate kondicije za najbolje rezultate dodajte utege. Trbušnjaci su mali mišići, oni se brzo oporavljaju između setova vježbi pa za najbolje rezultate između setova uzmite pauzu od 30 do 45 sekundi, a između svake vježbe odmarajte od jedne do dvije minute.

Najvažnije pravilo za formiranje mišića je odmor. Svaki mišić zahtijeva 48 sati za oporavak nakon intenzivnog treninga. Ako vam netko kaže da vježbate svaki dan trbušnjake za najbolje rezultate, ne vjerujte mu jer to se zove pretreniranost. Odmorite svoje trbušne mišiće jer time ćete ih lakše izgraditi. Najbolje rezultate postići ćete tako da prije vježbanja dobro zagrijete trbušnjake. Počnite vježbati bez utega i dobro se istegnite. To će povećati protok krvi u mišićima i spriječiti ozljede.

andrea bilandžija Možda te zanima... 7 savjeta kako steći i trajno zadržati ravan trbuh Fitness

Trening za V oblik trbuha

  • Dizanje nogu dok visite na šipci: Napravite 6 setova s 12 do 15 ponavljanja. Na noge dodajte utege.
  • Dok ležite na podu dižite obje noge spojene: Napravite 4 seta s 12 do 15 ponavljanja.
  • Dok sjedite s nogama pod pravim kutem, okrećite se lijevo-desno donjim i bočnim trbušnim mišićima dok su vam zdjelica i stražnjica na mjestu: Napravite 4 seta s 12 do 15 ponavljanja. U ruke stavite utege.
  • Dok ste u poluležećem položaju dižite naizmjenično jednu pa drugu nogu u ispruženom položaju: Napravite 4 seta s 12 do 15 ponavljanja. Sjednite na pod i noge i trup dignite u zrak pod pravim kutem. Ruke ispružite ispred sebe: Ostanite u tom položaju 2 seta po jednu minutu.

Osim navedenih ima i drugih vježbi za oblikovanje V forme, pogledajte u videu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.