Fitness Blic vježbe 04. listopada 2022.

5 vježbi za oblikovanje trbušnjaka u obliku slova V

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oblik slova V na trbušnim mišićima popularan je među muškarcima, ali i ženama i većina onih koji redovito vježbaju u teretani teže takvim trbušnjacima. Za postizanje V oblika najvažnije je smanjiti postotak masnog tkiva. Dajemo ti primjer kratkog treninga kojim ćeš postići V oblik trbušnih mišića.

Ono što trbuhu daje V oblik su dvije linije kod donjeg dijela trbuha i pubične kosti koje idu dolje od obje strane tijela pod kosim kutem prema preponama. Neki ljudi ih genetski već imaju izražene i ne moraju vježbati da bi im se vidjele. Za njihovo postizanje ključno je vježbanje i prehrana te dosta strpljenja jer se V oblik ne postiže brzo. Za postizanje V oblika najvažnije je smanjiti postotak masnog tkiva na od 6 do 13 posto za muškarce i 14 do 20 posto za žene.

Kako bi dobila V oblik najviše ćeš morati raditi na svojim donjim i na bočnim trbušnim mišićima. Ako si početnik nemoj dodavati težinu pri vježbanju, ali ako već neko vrijeme treniraš i imaš kondicije za najbolje rezultate dodaj utege. Trbušnjaci su mali mišići, oni se brzo oporavljaju između setova vježbi pa za najbolje rezultate između setova uzmi pauzu od 30 do 45 sekundi, a između svake vježbe odmaraj od jedne do dvije minute.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Trbušnjaci u obliku slova V

Najvažnije pravilo za formiranje mišića je odmor. Svaki mišić zahtijeva 48 sati za oporavak nakon intenzivnog treninga. Ako ti netko kaže da vježbaš svaki dan trbušnjake za najbolje rezultate, ne vjeruj mu jer to se zove pretreniranost. Odmori svoje trbušne mišiće jer time ćeš ih lakše izgraditi. Najbolje rezultate postići ćeš tako da prije vježbanja dobro zagriješ trbušnjake. Počni vježbati bez utega i dobro se istegni. To će povećati protok krvi u mišićima i spriječiti ozljede.

Trening za V oblik trbuha

  • Dizanje nogu dok visiš na šipci: Napravi 6 setova s 12 do 15 ponavljanja. Na noge dodaj utege.
  • Dok ležiš na podu diži obje noge spojene: Napravi 4 seta s 12 do 15 ponavljanja.
  • Dok sjediš s nogama pod pravim kutem, okreći se lijevo-desno donjim i bočnim trbušnim mišićima dok su ti zdjelica i stražnjica na mjestu: Napravi 4 seta s 12 do 15 ponavljanja. U ruke stavi utege.
  • Dok si u poluležećem položaju diži naizmjenično jednu pa drugu nogu u ispruženom položaju: Napravi 4 seta s 12 do 15 ponavljanja. Sjedni na pod i noge i trup digni u zrak pod pravim kutem. Ruke ispruži ispred sebe: Ostani u tom položaju 2 seta po jednu minutu.

Osim navedenih ima i drugih vježbi za oblikovanje V forme, pogledaj u videu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.