Dijeta 07. prosinca 2022.

Zašto je zimi teže skinuti kilograme?

Foto: Pexels Zima je sezona hrane koja nam pruža utjehu i obično se radi o visokokaloričnoj hrani
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uživanje u sezonskim slasticama kao i hladni dani mogu poremetiti vaš plan za mršavljenje, no trenerica Sheila Viers ima savjete kako se prilagoditi

Jeste li primijetili koliko je jednostavnije donositi zdrave odluke tijekom proljeća i ljeta? Osim što je svježe i sočno povrće i voće dostupno svuda i to po prihvatljivim cijenama, sunce jednostavno mami da izađemo iz kuće i provedemo vrijeme u prirodi. Kako se približava kraj godine, dani postaju sve hladniji i kraći, a pridržavanje plana prehrane i tjelovježbe sve zahtjevnije. Postoji nekoliko razloga zašto je teže izgubiti kilograme zimi, a trenerica Sheila Viers za health objašnjava kako se s njima nositi. 

Okruženi ste iskušenjima

Vruća čokolada, kolači, pire krumpir, tjestenina i sir tijekom zimskih mjeseci su gotovo neizbježni. Zima je sezona hrane koja nam pruža utjehu i obično se radi o visokokaloričnoj hrani. "Takve vas okolnosti mogu staviti u tešku situaciju", objašnjava trenerica Viers i dodaje: "Ako niste pažljivi, možete se prebaciti na način razmišljanja da su sva uživanja "loša", a jednom kad počnete označavati svoje izbore hrane kao "dobre" i "loše", svaka odluka postaje opterećujuća". Svaki put kad se odmaknete od svog striktnog plana prehrane, mogli biste osjetiti krivnju ili sram, emocije koje mogu tijelo dovesti u stanje stresa, a stres samo stvara dodatne probleme. "Kada se ne osjećate najbolje, još je teže ostati na pravom putu prema svojim ciljevima", ističe Viers. Tada može doći do emotivnog prejedanja ili razmišljanja "već sam pojela više nego što sam trebala, neće ništa značiti ako pojedem još".

Umjesto da razmišljate ograničavajuće prema određenim namirnicama, pokušajte svoj plan prilagoditi situaciji. Ako vas u petak navečer čeka večera s prijateljima, nema smisla ograničavati se u uživanju u hrani dok ste s njima, ali isto tako jedan takav dan ne znači da trebate prestati pratiti svoj plan dan nakon ili se izgladnjivati. Isto tako, ako imate svakodnevnu potrebu gricnuti keks ili pojesti komad torte, dopustite si takav jedan mali užitak dnevno. Važno je samo prilagoditi ostatak plana kako bi na kraju dana bili zadovoljni što ste ga se pridržavali, a ne bili nesretni zbog jednog deserta. 

Borite se protiv hibernacije

Možda ljudi ne spavaju zimski san kao što to rade neke životinje, ali ponekad bi rado na to pristali. Hladni i sve mračniji dani lako će dovesti do gubitka motivacije za vježbanjem jer hladni put do fitness studija ili trčanje po mraku zvuče mnogo manje privlačno od uživanja u slasticama u toplini dekice i kreveta. Ako se prepoznajete u ovom scenariju, vrijeme je da prilagodite tjelovježbe sezoni. Trenerica Viers savjetuje da zimi vježbate doma: "Na internetu postoji mnoštvo izvrsnih vođenih treninga. Možete spojiti par vježbi ili ih razdvojiti pa vježbati 10 minuta prije posla i 10 minuta navečer". Održavanje fitness rutine pomoći će ne samo kod mršavljenja, nego i u podizanju razine energije. Vježbanjem doma i dalje ćete moći uživati u toploj i blagdanskoj atmosferi, ali i držati se svog plana vježbanja. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Hladni put do fitness studija ili trčanje po mraku zvuče mnogo manje privlačno od uživanja u toplini doma

Jedete previše soli

Tijekom zimskih mjeseci svježa hrana nije toliko dostupna kao ljeti pa je konzumacija prerađene hrane znatno veća. Takva hrana sadrži često veće količine soli, a na to se obično ne obraća pažnja kao na kalorije. Juhe iz vrećice, tjestenina, kruh, čips i slična hrana ima mnogo "skrivene" soli. Pojačan unos soli uzrokuje zadržavanje vode u tijelu, a to tijelo čini otečenim i tromim. Možda se čini kontraintuitivno, ali stručnjaci za Medical News Today savjetuju da je pojačana konzumacija vode najbolji način kako se riješiti tog problema. Kada je organizam dehidriran, zadržava više vode kako bi nadoknadio manjak koji izaziva sol. Ako piješ dovoljno vode, neće doći do dehidracije. 

Još jedan dobar savjet trenerice Viers je konzumiranje više hrane bogate kalijem jer on pomaže u regulaciji natrija iz soli. Dobar izvor kalija su banane, avokado, rajčice i batat. 
 

Možda te zanima... Kako jednostavan test "štipanja kože" može pokazati piješ li dovoljno vode Zdravlje

Svježe povrće vam je odbojno

Kada mu je hladno, zadnja stvar za kojom tijelo žudi je svježa salata. Veće su šanse da vaš organizam traži toplo jelo s nešto više kalorija. Juhe, variva i gulaši odličan su način kako jesti više povrća i u zimskim mjesecima, samo je važno paziti kako ih pripremate. Ako je baza jela vrhnje za kuhanje, obično se radi o kaloričnijim jelima. Bolji je odabir koristiti povrtni ili mesni temeljac za pripremu takvih jela. Ako vam se ne jede svježe povrće, poslužite ga toplo. Pečeni batat, mrkve, prokulice i bundeve odličan su prilog, a osiguravaju i dnevnu dozu povrća. 

Takav problem obično se ne javlja s voćem, ali i njega možete jesti u toploj varijanti. Pečene šljive, jabuke, kruške ili čak trešnje postaju odličan desert ako ih poslužite s malo cimeta ili grčkog jogurta.
 

Možda te zanima... Juhe bogate proteinima koje će te zasititi i ugrijati Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.