Imamo recepte za tri juhe savršene za hladne dane, a osim što su fine imaju i barem 15 grama proteina po porciji
Tanjur tople juhe savršen je način kako se opustiti, ali i nahraniti organizam. Ono što nam u juhama obično fali je zdrava doza proteina pa smo upravo zato pronašli tri juhe koje imaju barem 15 grama proteina po porciji, a neke imaju i znatno više. Proteini su nam potrebni ne samo kako bi izgradili gotovo sva tkiva u organizmu, nego i za bolju regulaciju šećera u krvi te odražavanje optimalnog krvnog tlaka, prenosi Healthline. Osim što su neophodni za pravilnu funkciju organizma, proteini nam duže daju osjećaj sitosti pa nećeš morati tražiti što grickati prije spavanja. Sve ove juhe bogate su i vitaminima te mineralima, a idealan su način kako ojačati svoj imunosni sustav u vrijeme prehlade i gripe.
Povrtna juha s puretinom recept
Ako imate višak pečene puretine ili piletine iskoristi ga za pripremu ove fine juhe pune povrća. Recept je dovoljan za četiri porcije juhe.
Sastojci:
- 1 srednji poriluk
- 2 stabljike celera
- 2 mrkve
- 140 g smrznutog graška (1 čaša)
- 2 češnja češnjaka
- 1 litra temeljca (4 čaše)
- 2 grančice timijana
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 300 g pečene puretine
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrijte ulje u dubokom loncu i dodaj nasjeckani celer i poriluk. Miješajte povremeno i pecite pet do osam minuta, odnosno dok ne omekšaju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pecite još minutu.
- Podlijte povrće temeljcem, dodajte grančice timijana, sol i papar te ostavite da proključa.
- Puretinu narežite na male kockice ili ju rastrgajte pomoću dvije vilice.
- Smanjite temperaturu na srednje jaku, kuhajte pet minuta uz povremeno miješanje te zatim dodajte puretinu i mrkve nasjeckane na kolute.
- Kuhajte dok mrkve ne omekšaju, oko 15 minuta i zatim dodajte grašak i kuhajte još koju minutu.
- Kada je juha gotova, izvadite grančice timijana i poslužite u tanjur. Po želji dodajte malo limunove korice.
Nutritivne vrijednosti po tanjuru:
- 264 kcal
- 11 g masti
- 15 g ugljikohidrata
- 28 g proteina
Povrtna juha s lećom recept
Leća je grahorica bogata proteinima i odličan je izbor za one koji ne jedu meso ili ga žele jesti manje. Recept je dovoljan za šest porcija juhe.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 50 g luka
- 50 g mrkve
- 50 g celera
- 4 češnja češnjaka
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca (4 čaše)
- 300 g zelene ili smeđe leće
- 1 konzerva rajčice narezane na kockice, neocijeđene
- 2 žličice sitno nasjeckanog svježeg timijana
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog papra
- 1/2 žličice mljevene crvene paprike
- 50 g ribanog parmezana
- Korica parmezana (po želji)
- 200 g kelja
- 1,5 žlica vinskog octa
- 1 vezica svježeg peršina
Priprema:
- Zagrijte ulje u dubokom loncu i dodaj nasjeckani luk, mrkve i celer te uz miješanje kuhajte oko 10 minuta dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i kuhajte još minutu.
- Podlijte temeljcem, dodajte leću, rajčice, timijan, sol, papar, crvenu papriku i koru parmezana.
- Pokrijte lonac poklopcem i ostavite da proključa i zatim kuhajte 20 do 25 minuta na srednje jakoj temperaturi uz povremeno miješanje. Po potrebi ulijte još vode.
- Pred kraj umiješajte nasjeckani kelj i kuhajte još 10-ak minuta.
- Kada je juha gotova uklonite koru od parmezana, umiješajte ocat te poslužite u tanjur.
- Juhu posipajte naribanim parmezanom i sitno nasjeckanim listom peršina.
Nutritivne vrijednosti po tanjuru:
- 306 kcal
- 7 g masti
- 45 g ugljikohidrata
- 17 g proteina
Talijanska juha s mesnim okruglicama recept
Priprema ove juhe je nešto zahtjevnija, ali se svakako isplati. Recept je dovoljan za osam porcija juhe.
Sastojci za mesne okruglice:
- 500 g mljevene puretine
- 60 g krušnih mrvica
- 1 veće jaje
- 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg lista peršina
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1/2 žličice usitnjenih sjemenki komorača
- 1/2 žličice svježe mljevenog papra
- 1/4 žličice soli
- 2 žličice maslinovog ulja
- 120 ml suhog bijelog vina (1/2 šalice)
Sastojci za juhu:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 srednje velika glavica luka
- 2 mrkve
- 2 stabljike celera
- 1/2 manje glavice kupusa
- 2 l temeljca po izboru
- 1 konzerva bijelog graha
- 1 vezica raštike
- 60 g svježe ribanog sira Romano
Priprema:
- Pomiješajte puretinu, krušne mrvice, jaje, peršin, češnjak, Worcestershire umak, sjemenke komorača, papar i sol u posudi i ostavite u hladnjaku da se hladi barem 10 minuta. Izvadite po jednu žličicu smjese i vlažnim rukama oblikujte mesne kuglice.
- Zagrijte dvije žlice maslinovog ulja na tavi i peci mesne okruglice sa svih strana dok ne poprime smeđu boju, oko sedam do devet minuta. Uklonite ih s tave u tanjur.
- Tavu u kojoj su se pekle mesne okruglice podlijte vinom i lagano miješajte minutu do dvije.
- Za pripremu juhe u dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk, mrkve i celer te miješaj i pecite oko sedam do devet minuta. Dodajte naribani kupus i pecite još pet minuta uz miješanje.
- Podlijte temeljcem, dodajte ocijeđeni grah, narezanu raštiku te mesne okruglice i vino iz tave.
- Ostavite da juha proključa, smanjite temperaturu i kuhajte oko 25 minuta dok povrće ne omekša.
- Gotovu juhu poslužite s malo naribanog Romano sira.
Nutritivne vrijednosti:
- 284 kcal
- 11 g masti
- 23 g ugljikohidrata
- 23 g proteina
Izvor: Eating Well