Dijeta 02. siječnja 2022.

Koje su najbolje, a koje najgore dijete 2021.?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti najbolje i najgore dijete 2021. godine po izboru dr. Priyanka Shastri koja piše za mnoge portale u SAD-u koji se bave temama prehrane i zdravih stilova življenja poput The Health Site

Trendovi smanjenja tjelesne težine se razvijaju, omogućujući da se sve više ljudi zaljubi u hranu i promijeni svoj odnos prema njoj.  Živimo u vremenu u kojem gladovanje više nije održiva opcija za mršavljenje što je i ispravno. Međutim, fokusiranje na prave makro i mikro nutrijente pruža zdravstvene prednosti i gorivo za tijelo. Ali zbog želje za brzim uspjehom, mnogi gube fokus i pribjegavaju pomodnim dijetama. Donosimo ti najbolje i najgore dijete 2021. godine.

Najbolje dijete

Mediteranska dijeta

Ova već poznata dijeta je način prehrane koji se danas smatra zdravstveno opravdanim za zdravlje pojedinca, posebno u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Mediteransku prehranu najjednostavnije je predočiti kroz okuse i mirise Mediterana koji prožimaju ovu kuhinju. Piramida mediteranske prehrane vrlo je slična klasičnoj prehrambenoj piramidi. Žitarice, proizvodi od žitarica (kruh, tjestenina, krupica) i krumpir nalaze se u bazi što znači da se jedu u najvećoj količini. Slijedi povrće i voće, potom nemasno meso, riba i morski plodovi, mlijeko i proizvodi od mlijeka, orašasti plodovi i mahunarke, a u samom vrhu piramide nalaze se masnoće i slastice, odnosno hrana koja se jede u najmanjoj količini.

Krznaric1 Možda te zanima... Mediteranska dijeta za dug život Zdravlje

Povremeni post

Postoji više vrsta posta, ali za većinu je najprihvatljiviji post 16/8, što znači da se 16 sati ne unosi nikakva hrana, a onda se u periodu od osam sati jedu dva ili tri obroka. Ako misliš da je 16 sati puno, polovica tog vremena provede se spavajući, tako da se u biti svjesno posti osam sati. To znači da se preskoči doručak ili se jede kasnije ili se preskoči večera ili se jedete ranije. Najpopularniji izbori su ručak u 12 sati i večera u 19 sati, doručak u 7 i ručak u 14 sati ili doručak u 10 sati i večera u 17 sati. Nema pravila i svatko si treba prilagoditi vrstu posta svojim obavezama, načinu života i onom najbitnijem, vremenu kada na miru i bez ometanja možete jesti svoj obrok. "Sve verzije dijete povremenim postom imaju zajedničku tvrdnju da osim što dovode do gubitka kilograma i masnih naslaga, pomažu i u regulaciji razine šećera u krvi, usporavaju proces starenja te preveniraju nastanak bolesti srca i krvnih žila", kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Možda te zanima... Dijeta povremenog posta: Kako djeluje i koje vrste postoje? Dijeta

Fleksitarijanska dijeta

Fleksitarijanstvo je kovanica dvije riječi: fleksibilno i vegetarijanstvo. Pojednostavljeno, radi se o osobama koje uglavnom jedu hranu biljnog porijekla, no povremeno i prigodno jedu i meso. Fleksiterijanstvo može poslužiti i kao dijeta za mršavljenje. Kada je riječ o fleksiterijanskoj redukcijskoj dijeti, preporučeni dnevni kalorijski unos kreće se oko 1500 kcal što omogućuje postupno i zdravo mršavljenje uz dugoročno usvajanje takvog načina prehrane. Dijeta je podijeljena u tri glavna obroka i dva međuobroka. Doručak ima 300 kcal, ručak 400 kcal, večera 500 kcal, a tu su još i dva međuobroka po 150 kcal. Po želji, dijeta se može smanjiti na 1200 kcal ako se eliminiraju međuobroci ili povećati na 1800 kcal ako se udvostruči energetska vrijednost doručka. Prosječna dnevna količina proteina koji se uzimaju ovakvim načinom prehrane iznosi 50 g što je nešto niže od uobičajene prehrane.

Zena-Raznjici Možda te zanima... Tko su fleksitarijanci? Hrana

Najgore dijete

Keto dijeta

Bazira se na konzumaciji masti i proteina te vrlo niskom unosu ugljikohidrata, čime se tijelo dovodi u stanje da za energiju koristi vlastite resurse. Ugljikohidrati su pogonsko gorivo organizma pa kad se izbace iz prehrane osoba se može osjećati bezvoljno, nervozno i bez snage. Također ova dijeta može uzrokovati konstipaciju jer se ne unosi dovoljno vlakana, a dugoročno može uzrokovati i nedostatak nekih važnih vitamina i minerala u tijelu. Osim toga može brzo dosaditi, budući da je hrana koja se smije konzumirati dosta jednolična. Nakon prestanka dijete postoji velika mogućnost da se svi izgubljeni kilogrami vrate.

Možda te zanima... Keto dijeta i dalje najpopularnija, otkrivamo važne prednosti i nedostatke Dijeta

GASP dijeta

GAPS je akronim za "sindrom crijeva i psihologije". GAPS dijeta temelji se na ideji da je zdravlje crijeva povezano s fizičkim i mentalnim blagostanjem. GAPS dijeta se usredotočuje na izbjegavanje hrane koja je teško probavljiva i može naštetiti crijevnoj flori ili crijevnoj sluznici. Dijeta može biti vrlo selektivna te dovesti do manjka hranjivih tvari u organizmu.

Dukan dijeta

Dukan dijeta je dizajnirana kako bi pomogla tijelu da postigne svoju "pravu težinu", koja je definirana kao realna težina koju možeš postići i održavati cijeli život. Dukanova dijeta sastoji se od četiri faze - prve dvije su za gubitak kilograma, a druge dvije za održavanje. "Dijeta nije u skladu sa smjernicama svjetske zdravstvene organizacije i kada se uspoređuje korist i ulog, prevaga je na strani uloga koji je u ovom slučaju zdravlje. Pod tim se misli na povećan rizik od nastanka bolesti bubrega, jetre, srca i krvnih žila, malignih i funkcionalnih bolesti crijeva te osteoporoze. Također deficit vitamina (npr. vitamina C) i minerala dodatno dovodi do slabljenja imuniteta", kaže nutricionistica Irena Švenda.

Dijeta2_1 Možda te zanima... Brojne žrtve Dukanove dijete Dijeta

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.