Dijeta 18. studenoga 2019.

Dijeta povremenog posta: Kako djeluje i koje vrste postoje?

Foto: Getty Images
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je dijeta povremenog posta (intermittent fasting) ili isprekidanog posta u zadnje vrijeme postala popularna zbog mnogo slavnih ljudi koji ju koriste, ona postoji već dugo vremena.

Odgađanje doručka ili večere učinkoviti su načini ograničavanja kalorija i vremena potrošenog na jelo, što rezultira gubitkom težine. Najčešće se dijeta povremenog posta koristi vremenskim ograničenjem unosa hrane od 12 do 16 sati. Iako ti se ovo možda čini dugim periodom, polovicu ovog perioda možeš prespavati, piše Today.

Ako preko dana biraš zdravu hranu povremeni post može biti veoma učinkovit način mršavljenja, kratkoročno, ali i dugoročno. Zapravo bi se naziv dijete mogao promijeniti u "povremeno hranjenje" jer se ne radi o ograničavanju hrane ili ograničavanju određenog tipa hrane koji sadržava ugljikohidrate, masnoće i slično, već se radi o poticanju zdrave prehrane u dnevnom ritmu i poticanje novog odnosa prema namirnicama, ali i hrani općenito.

Možda te zanima... 'Uz povremeni post izgubila sam 40 kilograma u tri godine' Dijeta

Povremeni post neće te preko noći učiniti zdravijom ili mršavijom, no svakako ćeš se nakon nekoliko dana osjećati bolje, a nakon nekog vremena primijetit ćeš i smanjenje kilograma.

Sandra Krstev Barać, mag. nutr. navela je za missZDRAVU najznačajnije dijete s povremenim postom:

  • Leangains (16/8) - Ideja je postiti 14 h (žene) odnosno 16 h (muškarci) nakon čega slijedi od 8 do 10 h 'hranjenja' u kojem treba rasporediti 3 obroka. Tijekom posta dozvoljeno je konzumirati crnu kavu, dijetalne sokove i žvakaće gume bez šećera. Najlakši način provođenja ove dijete je postiti tijekom noći i jutra preskakanjem doručka. 
  • Dijeta izmjeničnih dana (36/12) - Osnovna zamisao značajna je restrikcija kalorija svaki drugi dan. Na 'normalne' dane treba se hraniti raznoliko i unositi 2000 kcal za žene odnosno 2500 kcal za muškarce, nakon čega slijedi dan u kojem se unosi petina normalnog kalorijskog unosa, dakle 300 do 500 kcal. 
  • Jedi Stani Jedi (Eat Stop Eat) - (24 satni post, 1-2 puta tjedno) - Ideja je postiti 24 sata jednom ili dva puta tjedno, a ostatak tjedna jesti umjereno i raznoliko, bez posebnih restrikcija što se tiče izbora namirnica. 
  • Dijeta ratnika (20/4) - Ključno je izmjenjivati 20 h posta, u kojem možeš pojesti malo voća, povrća ili malen proteinski obrok, s 4 h u kojem trebaš pojesti od 1 do 2 obilna obroka i to u večernjim satima. 
  • Brza dijeta (5:2 dana) - 2 dana smanjenog energetskog unosa - Slična dijeti izmjeničnih dana, u brzoj dijeti 2 dana valja značajno smanjiti unos hrane. Jednostavan princip dijete nalaže da se 5 dana u tjednu jede normalno, dok se 2 dana u tjednu kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa. Konkretno to za žene podrazumijeva unos od otprilike 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno. Važno je da dani posta nisu uzastopni. 

Zašto dijeta povremenog posta djeluje:

  • povezuje te s biološkim osjećajem gladi, a ne emocionalnim prejedanjem
  • lakše je prepoznati zadovoljstvo hranom i osjećaj sitosti
  • pruža ti dnevnu strukturu i donosi red u tvoju prehranu
  • sprječava naviku grickanja
  • pomaže ti da prihvatiš slabi osjećaj gladi

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images

Kako da postigneš optimalne rezultate i ne posrneš:

  • izaberi plan koji je najidealniji za tebe
  • probaj prestati jesti poslije 21 sat ili barem najkasnije dva sata prije spavanja
  • isplaniraj najmanje dva dana unaprijed (doručak, ručak i večeru)
  • pazi na veličinu porcije
  • pazi na dovoljan unos tekućine, po mogućnosti obične vode
  • smanji grickanje (ako osjećaš glavobolju ili vrtoglavicu probaj grickati nešto zdravo kao što su lješnjaci i bademi)
Intermittent fasting i Keto dijeta Možda te zanima... Intermittent fasting i Keto dijeta: Dobitna kombinacija za brzo mršavljenje Dijeta

Dijeta isprekidanog posta najbolje djeluje ako se zdravo hraniš i želiš smanjiti svoje porcije kako se ne bi osjećala "natrpano" nakon što zbog užurbanog života ili nekog drugog razloga ne jedeš cijeli dan. Također, dijeta povremenog posta dobra je kako bi osjetila povremeni osjećaj gladi i ponovno se spojila sa svojim biološkim osjećajem za prehranu. Ako se ne hraniš zdravo, prvo se usmjeri na promjenu u prehrani, a zatim prilagodi vremenski okvir.

Možda te zanima... Kako bi žene trebale postiti za optimalne rezultate u mršavljenju Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.