Dijeta i fit i cheat 21. srpnja 2020.

Keto dijeta i dalje najpopularnija, otkrivamo važne prednosti i nedostatke

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Keto dijeta čiji je glavni princip smanjen unos ugljikohidrata već je nekoliko godina pravi hit, prije svega jer je relativno jednostavna za pridržavanje i uz nju je moguće izgubiti značajan broj kilograma o čemu na društvenim mrežama ima niz svjedočanstava. Ipak, kao i sve i Keto dijeta ima svoje prednosti i mane.

Na keto dijeti imperativ je izbjegavanje namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su šećer, kruh, tjestenina, riža i krumpir. Namirnice koje se preporučuju trebaju biti bogate mastima i proteinima. Gruba preporuka za jedan dan bi bila: pet posto energije treba uzeti iz ugljikohidrata (preporučuju se ugljikohidrati bogati vlaknima poput brokule, zelene salate i sl.), 15 do 25 posto iz proteina i 75 posto iz masti. Većina ljudi ulazi u stanje ketoze kada dnevno unosi manje od 20 grama ugljikohidrata, a dobri rezultati u mršavljenju se postižu i s unosom 50 g ugljikohidrata dnevno.

Osobe koje unose manje od 20 g ugljikohidrata dnevno brže će mršavjeti, ali će vjerojatno iskusiti nuspojave takozvane keto gripe (vrtoglavica, glavobolja, dekoncentriranost, grčevi u mišićima). Ti simptomi su uglavnom prolazni, a obično se javljaju tijekom prvog tjedna, najčešće između trećeg i petog dana i traju dok se tijelo ne adaptira na gubitak masti. Osobe koje imaju dobru inzulinsku rezistenciju mogu unositi dnevno od 20 do 50 g ugljikohidrata i svejedno će mršavjeti, iako sporije.

Prednosti

  • Epilepsija: Ketogena dijeta koristi se za uspješno smanjenje epileptičnih napadaja već dugi niz godina, a istraživanja potkrepljuju koristi koje nadilaze bilo kakve nedostatke ove dijete.
  • Gubitak kilograma: U istraživanjima se navodi da se s ovom dijetom povezuju značajne metaboličke promijene. Poboljšavaju se zdravstveni parametri povezani s prekomjernom težinom, poput inzulinske rezistencije, visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola i triglicerida.
  • Dijabetes tipa 2: Ograničenje ugljikohidrata može imati izravan utjecaj na koncentracije glukoze, spuštajući je tijekom vremena. To može biti korak naprijed u kontroli dijabetesa. No, prije korištenja ove strategije, potrebno je posavjetovati se s liječnikom i nutricionistom jer općenita zdrava prehrana i kontrola ugljikohidrata mogu dati iste rezultate.
  • Rak: ovo je rastuće područje istraživanja ketogene prehrane. Warburgov učinak utvrdio je da tumorske stanice mogu razgraditi glukozu mnogo brže (točnije 200 x brže) u usporedbi s tipičnim stanicama. Teorija je da se "izgladnjivanjem" tumorskih stanica glukozom (lišavanje stanica raka glukoze), možete inhibirati njihov rast i pomoći u sprečavanju raka, objašnjava Liz Satterthwait, nutricionistica koja je prikupila znanstvena istraživanja o pozitivnim i negativnim učincima ketogene dijete. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nedostaci

Neke negativne nuspojave dugotrajnog provođenja ketogene prehrane iznesene su u pregledu dijeta Harvard"s school of public health, a uključuju povećani rizik od nastanka bubrežnih kamenaca i osteoporoze, te povećanje mokraćnih kiselina u krvi koje su faktor rizika za nastanak gihta. Uz još neke nuspojave među kojima su:

  • Manjak hranjivih sastojaka: Budući da je isključena čitava grupa namirnica, hranjive tvari koje se obično nalaze u namirnicama poput cjelovitih žitarica i voća mogu s vremenom uzrokovati deficit nutrijenata, osobito ako se dijeta nemarno provodi, odnosno ne uzimaju se dodaci prehrani. Potrebno je, a što je dozvoljeno u keto prehrani usredotočiti se na meso, morsku hranu, povrće, neke mahunarke te vitamine skupine B i minerale poput željeza, magnezije i cinka. Najbolje je konzultirati se s nutricionistom prije početka dijete.
  • Keto gripa: Glad, glavobolja, mučnina, umor, razdražljivost, zatvor i možda "magla" mogu se pojaviti kao posljedica nedostatka ugljikohidrata i to stanje se često naziva keto gripom jer prođe kroz neko vrijeme.
  • Dugoročno održavanje stečene težine: Mnogima je izazov zbog ograničenog izbora namirnica. Ali kako se industrija hrane prilagođava novim trendovima uz malo truda i to je moguće. 
  • Zdravlje crijeva: U keto prehrani manjka vlakana pa je čest i zatvor što nikako ne ide u prilog zdravlju crijeva.

Upoznajte nove PIK pureće šunke – svaka je puna proteina, lagana i fina! Saznajte više!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.