Dijeta Dijetni savjeti 07. siječnja 2019.

Dijeta Andreja Plenkovića: U dva mjeseca izgubio 18 kilograma

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Premijer Andrej Plenković uspio je, baš kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, naočigled cijele nacije, u samo dva mjeseca izgubiti čak 18 kilograma.

U jednoj TV emisiji premijer Andrej Plenković je priznao da ga ‘žuljaju’ kilogrami. I odlučio se obračunati s njima. Promijenio je prehranu i skinuo 18 kilograma.

Mandarine: Slatko voće koje ne ugrožava liniju, štiti od virusa i smanjuje rizik od raka

Hrvatska je dvije godine pratila premijerovo nakupljanje kilograma. Ono je logična posljedica zastrašujuće razine stresa kojemu je, kao čelni čovjek izvršne vlasti, bio neprestano izložen, ali i čestih mijenjanja vremenskih zona.

Hormoni i stres

"U svakoj stresnoj situaciji luči se kortizol. Mijenjanjem vremenskih zona mijenja se i vremenski ritam. Hormoni se luče u određenom vremenskom ritmu, a to se poremeti, pa se budite noću i morate jesti određene količine hrane", pojasnio je za RTL endokrinolog Miroslav Dumić. Nakon samo godinu dana na Markovu trgu Plenković je morao “preslagivati” Vladu. Preslagivanje znači mučno natezanje s koalicijskim partnerima, cjenkanje, ucjenjivanje, živciranje, prikrivanje emocija... Vremena za sport i kretanje premijeri najčešće nemaju, sjede po cijele dane, sastanče - i jedu, najčešće kaloričnu hranu, ili pak miješaju ugljikohidrate, proteine i masnoće, što je pogubno po liniju.

Osim resetiranja Vlade, Plenković je morao resetirati i Agrokor, brodogradilišta, Petrokemiju i druge posrnule sustave, a suočio se s velikim otporima i kod izglasavanja Istanbulske konvencije te prihvaćanja Marakeškog sporazuma. Cijena teških napora je brzo bila vidljiva: na 193 centimetra visine, u drugoj godini mandata, dobio je 20 kilograma

Umjesto gaziranih pića, jede mandarine i klementine

O tome kako se nosi s tim, premijera je u emisiji otvoreno pitao Zoran Šprajc, pa je Plenković, neobično iskreno, priznao da ga to “žulja”. Kako je Andrej Plenković uspio skinuti čak 18 kilograma? U kabinetu šefa Vlade dugo su šutjeli kao zaliveni, no ipak smo uspjeli doznati najvažnije pojedinosti. Ključ tajne je zaprepašćujući - umjesto gaziranih sokova i drugih kaloričnih pića, Plenković je počeo uzimati voće koje odlično uspijeva u našoj zemlji.

"Premijer je samo promijenio režim prehrane. Ruča zdravo, a večera škrto. Izbacio je slatko i gazirana pića, a umjesto toga jede mandarine i klementine", rekao je za 24sata Marko Milić, glasnogovornik Vlade. Premda je već sad vitak, planira izgubiti još koji kilogram.

Recept s limunom za skidanje masnoća s trbuha

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.