Hrana Hrana kao lijek 1827 prikaza 04. veljače 2019.

Mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto otkrili su da osobe koje imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre, ukoliko svakodnevno piju sok od svježe mandarine.

Oko 30 ispitanika s virusnim hepatitisom, koji su svaki dan pili napitak s mandarinom, poslije godinu dana nisu imali nikakve promjene na jetri. Među 45 ispitanika, koji nisu pili ovaj napitak, rak jetre pojavio se kod tri osobe.

Mandarine nam mogu osigurati oko 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Antioksidansi iz ovog južnog voća jačaju imunitet, smanjuju razinu „lošeg“ kolesterola i rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca i bolesti jetre. Bogat su izvor dijetalnih vlakana, pa ako ih jedeš, bit ćeš dulje sita i naravno, vitka.

Doznaj možeš li se udebljati, ako jedeš previše voća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.