Mandarine nam mogu osigurati oko 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Antioksidansi iz ovog južnog voća jačaju imunitet, smanjuju razinu "lošeg" kolesterola i rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara, bolesti srca i bolesti jetre. Bogat su izvor dijetalnih vlakana, pa ako ih jedeš, bit ćeš dulje sita i naravno, vitka.
Sok od mandarine smanjuje rizik od razvoja raka jetre
Znanstvenici sa Sveučilišta Kyoto otkrili su da osobe koje imaju kronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre, ukoliko svakodnevno piju sok od svježe mandarine. Oko 30 ispitanika s virusnim hepatitisom, koji su svaki dan pili napitak s mandarinom, poslije godinu dana nisu imali nikakve promjene na jetri. Među 45 ispitanika, koji nisu pili ovaj napitak, rak jetre pojavio se kod tri osobe.
Razlika između mandarine i naranče
Mandarine su manje od naranči, imaju tanju koru, lakše se gule i uglavnom su slađe od naranči. U nutritivnom smislu naranče i mandarine imaju više sličnosti nego razlike. Prema podacima Self Nutrition Data, šalice naranče i mandarine sadrži oko 100 kalorija, gram masnoća i 26 ugljikohidrata. Ali, naranče sadrže više vitamina C i vlakana, primjerice jedna šalica naranči sadrži 8 grama vlakana, što je dvostruko više od mandarina.