Donosimo ti još jedan ulomak iz knjige "Najzdravije namirnice svijeta" Georgea Mateljana u kojem ćeš saznati sve o začinu kurkumi! Pročitaj kako izabrati najbolju kurkumu i na koji način je pripremiti, te zašto bi trebala biti dio tvog najzdravijeg načina prehrane.
Kurkuma:
- Raspoloživost: cijele godine
- Držanje u hladnjaku: ne
- Rok trajanja: 6 mjeseci
- Priprema: bez pripreme
Kurkuma je podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, gdje se bere preko 5.000 godina. Tradicionalno je bila poznata kao ''indijski šafran'' zbog svoje sličnosti po boji tom cijenjenom začinu. Kurkuma se kroz povijest koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Paprena, topla i gorko-slatka, s blagim mirisom koji podsjeća na đumbir s kojim je u rodu, kurkuma je poznata kao jedan od sastojaka koji se koriste za izradu curry praha.
Zašto bi kurkuma trebala biti dio tvog najzdravijeg načina prehrane
Kurkuma je koncentrirani izvor jedinstvenog fitonutrijenta kurkumina, koji ima nevjerojatno snažna protuupalna svojstva te je otkriveno da pogoduje optimalnoj funkciji jetre. Također je bogata mineralima poput željeza i mangana. Idealan je dodatak ''najzdravijem načinu prehrane'', ne samo zbog toga što je hranjiva, nego i zato što sadržava malo kalorija: 2 žličice kurkume sadržavaju samo 16 kalorija.
1. Najbolji način odabira kurkume
Katkad možeš pronaći svježe podanke kurkume u hladnjaku svoje lokalne trgovine. Kurkume u prahu ima u pakiranju ili rinfuzno. Ja radije kupujem rinfuzno tako da mogu kupiti točno onoliko koliko trebam.
Curry prah: Mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki. Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Preporučujem kupovanje ekološki uzgojene kurkume kad god je to moguće.
2. Najbolji način čuvanja kurkume
Kurkumu u prahu treba držati u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom, tamnom, suhom mjestu gdje će se održati svježom oko 6 mjeseci. Svježe podanke kurkume treba čuvati u hladnjaku.
3. Najbolji način pripremanja kurkume
Kurkuma u prahu ne zahtijeva nikakvu pripremu. Budi oprezan kada koristiš kurkumu ili curry u prahu jer mogu ostaviti mrlje na odjeći i radnim površinama.
4. Najzdraviji način kuhanja s kurkumom
Najbolje je dodati kurkumu u prahu pred kraj kuhanja.
5 načina za uživanje kurkume
Savjeti:
- Dodaj preljevu za salatu dodatnu nutritivnu vrijednost i narančasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
- Dodaj kurkumu salati od jaja kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
- Pomiješaj smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima te začini kurkumom ili curry prahom.
- Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak curry praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju curry.
- Kurkuma ili curry u prahu su odlični začini za nadopunjavanje okusa leće i cvjetače.
Zdravstvene prednosti kurkume
- Pruža snažnu protuupalnu zaštitu
Kurkuma je snažni začin koji se već dugo koristi u kineskoj i indijskom medicini kao protu-upalno sredstvo. U mnogim se studijama pokazalo da su protuupalna svojstva njezina fitonutrijenta kurkumina usporediva sa snažnim protuupalnim lijekovima koji se kupuju na recept i bez njega. - Pogoduje zdravlju zglobova
Snažna antioksidativna i protuupalna svojstva kurkume su razlog zbog kojeg je ljudima s bolesnim zglobovima lakše kada redovito koriste taj začin. U nedavnoj studiji provedenoj s pacijentima koji su imali reumatoidni artritis uočeno je da je kurkumin smanjio trajanje jutarnje ukočenosti, produljio je vrijeme hodanja i smanjio oticanje zglobova. - Potiče optimalno zdravlje
Kurkuma pridonosi općem zdravlju na druge načine uključujući povećavanje detoksikacije hranjivih supstancija u jetrima, sprečavanje oštećivanja kromosoma radijacijom, te sprečavanje stvaranja nekih kemikalija u tijelu koje uzrokuju karcinom. Rezultati istraživanja s laboratorijskim životinjama govore da bi kombinacija kurkume i povrća iz obitelji Brassica (poput cvjetače, brokule i kelja) mogla pomoći u sprečavanje karcinoma prostate. Nedavna istraživanja također govore da fitonutrijenti kurkuminoidi iz kurkume stimuliraju makrofage bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti da čiste beta-amiloidni plak, koji bi inače pridonosio plaku karakterističnom za ovu bolest. - Pogoduje zdravlju srca
U nedavnoj znanstvenoj studiji 10 zdravih dobrovoljaca koji su konzumirali 500 mg kurkumina dnevno 7 dana doživjeli su smanjenje ukupnog kolesterola od 12 posto, 33 posto smanjenja oksidiranog kolesterola i 29 posto povećanja ''dobrog'' HDL kolesterola. Da dobiješ najviše kurkumina, koristi kurkumu radije nego curry prah – studija koja je analizirala sadržaj kurkumina u 28 začinskih proizvoda opisanih kao turmeric ili curry prah otkrila je da prah čiste kurkume ima najveću koncentraciju kurkumina, u prosjeku 3,14 posto mase. Uzorci curry praha, uz jedan izuzetak, sadržavali su vrlo male količine kurkumina. - Dodatne zdravstvene prednosti kurkume
Kurkuma je također koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalija koji su zdravi za srce; željeza koje proizvodi energiju; te mangana koji uklanja slobodne radikale.
Više info: www.planetopija.hr