Dijeta 16. listopada 2009.

Recesijski jelovnik (2. dio)

Spagetti-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdravakrava donosi drugi dio recesijskog jelovnika poznatog nutricionista dr. sc. Ignaca Kuliera, koji je osmislio maštovit jelovnik za sve one koji se žele hraniti zdravo, ukusno i jednostavno, a pritom paze na kalorije i ne žele potrošiti puno novaca

Dr. sc. Ignac Kulier, autor DVD-a Nutrifit za mršavljenje i zdravu prehranu, je imajući na umu pad standarda i povećanje cijena mnogih namirnica, osmislio posebni recesijski jelovnik u kojem se mogu naći ukusna i zdrava jela poput faširke s krumpir salatom ili špageta s umakom od gljiva.

DVD Nutrifit za mršavljenje i zdravu prehranu možeš nabaviti na broj telefona: 01/6688 611.

Špageti Bolognese

Sastojci:

  • 250 g junetine mljevene
  • 2 šalice špageta
  • ½ pakovanja pasirane rajčice (tetrapak)
  • 1 glavica crvenog luka kosanog
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica začina Fant za faširke
  • 1 žlica parmezana
  • soli po želji

Naputak za pripremu

Umak: u duboku teflonsku tavu stavi ulje, poprži luk dok ne posmeđi, dodaj mljeveno meso i lagano dinstaj uz miješanje sve dok ne posivi, a zatim dodaj, pasiranu rajčicu i začine te nastavi s dinstanjem dok ne nastane gusta masa. Kada je gotovo, posoli po želji i ostavi na kraj štednjaka.

U drugoj posudi stavi špagete tako da i prelomiš na pola i kuhaj sve dok nisu mekani. Potom izvadi, ocijedi i postavi na tanjure za dvije osobe. Prelijt umakom i odozgo pospi parmezanom.

Analiza jednog obroka

Energija 384 kcal , proteini 18,8 g masti 10,8 g ugljikohidrati 53,0 g

Orijentacijska cijena obroka: 16,00 kn

Pečeni krumpir s kobasicom

Sastojci:

  • 3 šalice krumpira narezanog na kockice
  • 1 par kobasica za pečenje
  • 2 žlice maslinova ulja
  • soli prema želji

Naputak za pripremu

Prethodno oguljeni (mladi) krumpir narezati na kockice. U dubokoj teflonskoj tavi ugrijati ulje i baciti krumpir te poklopiti poklopcem.

Uz povremeno miješanje pržiti sve dok krumpir ne omekša pa se djelomično i zapeče. Posoliti po želji i ostaviti u vatrostalnu (staklenu) posudu.

U drugoj teflonskoj tavi prže se kobasice pod poklopcem sve dok s obje strane ne budu dobro pečene. Servirati za dvije osobe.

Analiza jednog obroka

Energija: 445 kcal, proteini 10,8 g, masti 18,9 g ugljikohidrati 57,5 g

Orijentacijska cijena obroka: 9,00 kn

Hrenovke u umaku od rajčice

Sastojci:

  • 1 par svježih hrenovki u prirodnom ovitku
  • 1 paketić krem juhe od rajčice
  • ½ paketića instant krumpira u prahu
  • ½ pakovanja pasirane rajčice (tetrapak)

Naputak za pripremu

Skuhati juhu prema naputku proizvođača uz napomenu da se doda samo polovica vode a ostalo se nadomjesti pasiranom rajčicom iz tetrapaka. Uz mješanje dobiva se zapravo gusta krem juha od rajčice. Pripremiti instant krumpir prema naputku.

U posebnoj posudu skuhaju se hrenovke, a kada nabreknu, vade se i narezuju na komade približno jednake veličine i ubace se u umak od rajčice. Servira se toplo za dvije osobe uz dodatak krumpir pirea.

Analiza jednog obroka

Energija: 483 kcal, proteini 14,5 g, masti 22,1 g ugljikohidrati 56,7 g

Orijentacijska cijena obroka: 11,00 kn

Pureći odrezak s rižom

Sastojci:

  • 2 odreska purećih prsa 300 g
  • 1 šalica krupno-zrnaste riže
  • 2 žlice maslinova ulja
  • glavica crvenog luka
  • soli po želji

Naputak za pripremu

Rižu pažljivo kuhati oko 15 minuta (da se ne raskaši), zatim ocijediti i držati vruću pod poklopcem, a potom staviti na duboku tavu gdje je prethodno dinstan crveni luk na maslinovu ulju. Promiješati dobro tako da je svako zrno odvojeno i posoliti po želji.

U drugu tavu staviti dvije žlice maslinova ulja na teflonsku tavu i pureći odrezak pržiti na naglo sve dok ne posmeđi s obje strane..Servirati za dvije osobe.

Analiza obroka

Energija: 446 kcal, proteini 17,4 g masti 8,5 g ugljikohidrati 55,0 g

Orijentacijska cijena obroka: 16,00 kn

Faširka s krumpir salatom

Sastojci:

  • 30 dkg mljevene junetine
  • ½ kg krumpira
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica fanta za faširke
  • 1 glavica crvenog luka
  • stručak peršina, limun i sol po želji

Naputak za pripremu

Skuhati krumpire u ljusci, oguliti i izrezati na ploške. Crveni luk kosati i posoliti, zauljiti, zakiseliti limunom (octom), pomiješati s krumpirom i odozgo dodati peršin.

Od mljevene junetine uz dodatak Fanta napraviti dvije faširke i pržiti na umjerenoj temperaturi sve dok u sredini ne bude sivo. Servirati za dvoje.

Analiza obroka

Energija: 429 kcal, proteini 10,8 g, masti 25,7 g, ugljikohidrati 38,7 g

Orijentacijska cijena obroka: 12,00 kn

Špageti s umakom od gljiva

Sastojci:

  • 2 šalice špageta
  • 2 šalice šampinjona narezanih
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice punomasnog mlijeka
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 stručak peršina
  • soli i papra po želji

Naputak za pripremu

Skuhaj špagete, ocijedi i ostavi na stranu pod poklopcem. U teflonskoj tavi dinstaj gljive na maslacu dok ne smekšaju, a zatim posoli i popapri po želji.

Umak od gljiva ćeš napraviti tako da u dinstane gljive dodaš žlicu brašna i limunova soka i zatim miješaš na laganoj vatri sve dok ne postane gusto tekuće.

Zatim dodaj punomasno mlijeko, kuhaj minutu i potom skini s vatre. Prelij špagete i odozgo pospi kosanim peršinom.. Serviraj za dvije osobe.

Analiza jednog obroka

Energija: 331 kcal, 6,6 g proteina 17,0 g masti 38,1 g ugljikohidrata

Orijentacijska cijena obroka: 12,00 kn

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.