Zdravlje 07. prosinca 2018.

Znanstvenik koji boluje od nesanice: Kako izliječiti i one najgore oblike?

Foto: Guliver/Shutterstock Mnogi se ljudi stalno bude između 3 i 4 sata ujutro
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenik koji ima problema s nesanicom, odlučio je pronaći lijek za sebe, ali i za sve one koji se bore s ovim sve učestalijim problemom.

Ne postoji 'lijek' sam po sebi, ali postoje stvari koje možeš učiniti kako bi upravljala nesanicom. Znanstvenik je za razumijevanje nesanice odlučio uči u znanost o snu. 

Nesanica uzrokovana anksioznošću - 6 stvari koje ti mogu pomoći da zaspeš

Zašto dolazi do nesanice? 

Može doći zbog različitih razloga, niz čimbenika može uzrokovati nesanicu. Medicinska stanja poput hipertireoze, astme i kronične boli mogu te držati budnom. Iako ne uzrokuju nesanicu, apneja za vrijeme spavanja i sindrom nemirnih nogu također ometaju san. Ako imaš kronične probleme sa spavanjem, to je prilika da razgovaraš sa svojim liječnikom kako bi vidjela što se još događa ispod površine. Isto tako, možeš posjetiti stručnjaka za spavanje koji može dublje proučiti tvoje uzorke spavanje. Drugim riječima, nemoj uzeti samo tabletu za spavanje budući da nesanica može biti simptom, a ne problem

Ako liječnik utvrdi da nesanica nije nikakav simptom, postoje brojni drugi razlozi koji doprinose tvom problemu sa spavanjem. Višak kofeina, alkohola ili nikotina, rad u smjenama, mobitel u krevetu, nepravilni obrasci spavanja, anksioznost, stres, depresija ili čak nešto jednostavno kao loš krevet. Dok neki problemi imaju naizgled jednostavna rješenja, jedna od najtežih stvari jest otkrivanje kako isključiti mozak. I postoji dobar razlog za to. 

Nedostatak sna može ozbiljno utjecati na tvoje tijelo i um 

Prema istraživanjima, kronična nesanica može utjecaj na sve sustav o tvom tijelu, primjerice spoznaje sposobnosti (teškoće s koncentracijom i pamćenjem), na tjelesno zdravlje (čini se da postoji veza između lošeg sna i hipertenzije) i emocionalno zdravlje (nesanica je faktor rizika za anksioznost i depresiju, a može i pogoršati takva postojeća stanja). Čini se da postoji veza između nesanice i povišene razine kortizola, hormona stresa. 

Nažalost, nesanica je začarani krug: ako si pod stresom, teže ćeš zaspati, a ako manje spavaš, više ćeš biti pod stresom. Ukratko, odnos između zabrinutog uma i besanih noći je prilično jasan.

Problemi spavanja mogu dovesti do drugih problema, što može povećati stres i anksioznost, a to može pridonijeti nesanici. Kvalitetan san je važan za održavanje razine testosterona u muškaraca, a kod žena nesanica je povezane s nedostatkom seksualne želje. I premda je faktor rizika, ne nužno kauzalno, kronična nesanica povezana je s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Uz to, svatko tko je morao dugo voziti uz malo sna može ti reći da postoje, naravno, i opasnosti koje mogu doći s umorom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tablete za spavanje 

Tablete za spavanje mogu pomoći, ali one nisu rješenje. Zapravo, treba ih koristiti oprezno jer i one mogu stvoriti začarani krug. Naime, ako ne možeš zaspati, uzet ćeš tablete za spavanje, a ako uzmeš tablete za spavanje, sljedeći dan nećeš moći zaspati bez lijekova za spavanje. Zbog toga tablete za spavanje treba koristiti pažljivo i ne smatrati ih čarobnim lijekom. 

Prema Mayo klinici, lijekovi za spavanje trebali bi se koristiti pod nadzorom liječnika po preporučenoj dozi i tek nakon što su drugi pokušaji smanjena nesanice propali. Također se ne preporučuju za dugoročnu upotrebu. Tablete za spavanje često nose rizik od ovisnosti pa ako imaš samo malo problema sa spavanje, najbolje je vidjeti hoće li to proći s drugim prilagodbama prije nego što dođeš do lijekova. To vrijedi za sve lijekove koji ti pomažu spavati, a ne samo one koje ti je propisao liječnik. Zajednički lijekovi za spavanje preko noći imaju jedan od četiri sastojka: melatonin, difenhidramin, doksilamin ili valerijan

Melatonin je prirodni hormon spavanja, difenhidramin i doksilamin su oba antihistaminici, a valerijan je biljka. Svakako se prije uzimanje bilo kojeg lijeka za spavanje savjetuj s liječnikom. Ako imaš nesanicu ili poremećaj sna, trebaš se obratiti svom liječniku obiteljske medicine, koji će ti pomoći shvatiti što se događa i predložiti sljedeće korake. 

Opcije bez lijekova

Postoji mnogo opcija bez medikamenata budući da je nesanica uzrokovana različitim čimbenicima. Možda ćeš morati isprobati sve vrste rješenja, uključujući male promjene i neke veće prije nego što shvatiš što ti najbolje odgovora. Na primjer, možeš pokušati voditi dnevnik spavanja koji će ti pomoći u otkrivanju okidača spavanja. Možeš nositi uređaj koji prati spavanje i vidjeti koje se navike pojavljuju s nesanicom. Također, možeš pokušati održati raspored spavanja, redovno vježbati, regulirati temperaturu u svojoj spavaćoj sobi, odnosno smanjiti ju. 

Uz to, možeš promijeniti svoje životne navike, možda piješ previše kave jer time unosiš previše kofeina. Možda ti i mobitel ometa san, a imaj na umu da i alkohol utječe na tvoj bioritam. 

Najgori oblici nesanice

Znanstvenik je otkrio da višestruke intervencije mogu ublažiti i izliječiti i najgore oblike nesanice. On je odlučio ugasiti sve uređaje nekoliko sati prije spavanja, ne unositi kofein nakon 14 sati i držati se rasporeda spavanja. 

Ako kojim slučajem ne izliječiš nesanicu višestrukim intervencijama, možda ti je potrebna pomoć psihologa ili psihijatra. Možeš mu pokazati svoj dnevnik spavanja kako biste ga zajedno pratili i analizirali. Nemoj tjedne nesanice smatrati samo neugodnostima i nemoj lijekovima pokušati regulirati spavanje. 

Nesanica: 5 biljaka koje će ti osigurati dobar san

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.