Zdravlje 18. siječnja 2024.

Zbog srčanog zastoja bila je klinički mrtva 24 minute:"Dobila sam priliku za novi život"

Foto: Instagram Nakon srčanog zastoja, Lauren Canaday drugačije gleda na život
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanka Lauren Canaday (39) je prije nešto više od osam mjeseci doživjela srčani zastoj, a preživjela je zahvaljujući suprugu koji je izveo reanimaciju.

Lauren je nakon srčanog zastoja proglašena klinički mrtvom, a krv joj je prestala normalno teći žilama čak 24 minute. Nakon što je to preživjela, rekla je da se osjeća kao da je dobila drugu šansu za život. Srčanom zastoju prethodio je veliki napadaj epilepsije (tzv. grand mal napadaj) za koju već godinama pije lijekove. Zbog velikog napadaja epilepsije, koji inače uzrokuje agresivne kontrakcije mišića i gubitak svijesti, Lauren je prestala disati, srušila se te je poplavjela. 

Na sreću, njezin suprug je bio blizu i nazvao je hitnu pomoć te izveo kardiopulmonalnu reanimaciju prije nego je hitna došla. Liječnici su defibrilatorom četiri puta morali šokirati Lauren, nakon čega je njezino srce ponovno počelo kucati. Hitno je prebačena na odjel intenzivne njege, gdje su joj liječnici dijagnosticirali miokarditis (upalu srčanog mišića koja smanjuje sposobnost srca da prenosi kisik po tijelu) i covid za kojeg su nagađali je li povezan s incidentom. 

Možda te zanima... Iznenadni srčani zastoj: Uzroci i kako pružiti prvu pomoć? Zdravlje

Sada ima drugačiji pogled na svijet

Nakon devet dana na intenzivnoj njezi, Lauren je otpuštena te je, nakon što joj se vratilo pamćenje, shvatila da je njezin način razmišljanja nakon svega potpuno drugačiji. "Bila sam frustrirana prvih nekoliko dana jer sam izgubila kratkoročno pamćenje i nisam shvaćala što se događa te mi je zbog toga bilo jako neugodno", opisala je Lauren za Daily Mail. No, počela se oporavljati i liječnici su rekli da nema kognitivnih oštećenja, a Lauren je počela pronalaziti sreću u mali trenucima. "Sjećam se puno vrlo spokojnih trenutaka u bolnici i nakon nje, kao da sve brige koje sam prije imala nisu bile važne. Stvari su bile vrlo jednostavne", rekla je.

Lauren smatra da je dobila priliku za novi život za koji kaže da je ugodan, iako ponekad, zbog incidenta, mora ovisiti o drugima. Objašnjava da joj uspješna karijera i status više nisu važni, već udobnost i pomaganje drugima. Iako je bila prisiljena napustiti svoj posao, Lauren je slobodno vrijeme iskoristila za pisanje memoara te je jedan objavila u studenom 2023. pod naslovom "Independence Ave: How Individualism Killed Me and Community Brought Me Back". 

U toj knjizi Lauren opisuje život s kroničnom bolešću te kako je ponovno izgradila život nakon proživljenog teškog događaja. Osim drugačijeg razmišljanja, ima i drugačije prioritete. Tako joj je sada važno da dovoljno spava, da se zdravo hrani, vježba, meditira i da jača svoje odnose s drugima. "Pokušavam hodati 10 tisuća koraka svaki dan i pješačiti jednom tjedno koliko god mogu. Odvajam puno vremena za tišinu, uključujući tihu molitvu ili meditaciju. Većinu večeri idem spavati u 20 sati", otkrila je Lauren. 

Lauren dijeljenjem svog iskustva želi pomoći drugima koji su prošli kroz slična iskustva. Ona je zaista jedna od sretnica, jer samo 10 % ljudi koji doživi srčani zastoj kod kuće preživi. 

Možda te zanima... Nova studija otkriva što su preživjeli od srčanog zastoja iskusili tijekom reanimacije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.