Zdravlje 23. rujna 2023.

Nova studija otkriva što su preživjeli od srčanog zastoja iskusili tijekom reanimacije

Foto: shutterstock Istraživanje je otkrilo da gotovo 40 % reanimiranih ljudi pokazuje primjere da su pri svijesti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova studija ponudila je bolji uvid u to što osoba proživljava kada zamalo umre tijekom reanimacije. Neki od preživjelih rekli su da su vidjeli sve što se događa, a drugi su se osjećali mirno i spokojno.

Istraživanje objavljeno u časopisu Resuscitation prošli tjedan sugerira da gotovo 40 % reanimiranih ljudi pokazuju da su pri svijesti - bilo da se radi o sjećanjima ili epizodama nalik na snove, otkrili su da ljudi doživljavaju neki oblik percepcije čak i dok se čine potpuno nesvjesni. 

"Iako su liječnici dugo mislili da mozak trpi trajna oštećenja oko deset minuta nakon što ga srce prestane opskrbljivati kisikom, naš je rad otkrio da mozak može pokazivati znakove električnog oporavka dugo nakon reanimacije", rekao je autor studije dr. Sam Parnia, izvanredni profesor na Odsjeku za medicinu NYU, piše USA Today. Dodao je kako se radi o prvoj velikoj studiji koja pokazuje da ta sjećanja i promjene moždanih valova mogu biti znakovi bliskih iskustava sa smrću

Studija je također otkrila da moždani valovi preživjelih od srčanog zastoja pokazuju znakove aktivnosti svijesti do sat vremena tijekom oživljavanja. Za neke pacijente, istraživači su također mjerili kisik u mozgu i električnu aktivnost gdje su pronađeni gama, delta, theta, alfa i beta valovi.

O istraživanju

Istraživači su pratili 567 reanimiranih osoba u 25 bolnica u kojima je manje od 10 % pacijenata preživjelo. Intervjuirali su 28 od 53 osobe koje su preživjele kako bi ispričale svoje blisko iskustvo sa smrću, a njih četiri od 10 prisjetili su se sjećanja ili percepcije svijesti.

Nekoliko pacijenata reklo je da su osjećali bol, pritisak tijekom reanimacije ili da su čuli liječnike. Neki preživjeli imali su pozitivna sjećanja, poput viđenja svjetla, tunela ili preminulog člana obitelji, ili osjećaja intenzivnih emocija, poput ljubavi, spokoja i mira. Drugi su, međutim, imali osjećaj odvojenosti od tijela i priznanja da su umrli ili su imali iluzije čudovišta ili bezličnih figura, piše NBC.

Studija je jedinstvena po tome što su istraživači također testirali mogu li se sudionici prisjetiti određenih prizora ili zvukova, poznato kao implicitno učenje. Stavili su slušalice na pacijente tijekom reanimacije i izgovorili tri riječi - jabuka, kruška, banana - a također su im prikazali 10 slika. Na pitanje sjećaju li se toga, samo se jedan od 28 intervjuiranih pacijenata točno sjećao niza od tri riječi i nitko se nije mogao sjetiti slika. 

Parnia je rekao da bi istraživanje moglo pomoći u otkrivanju novih načina za ponovno pokretanje srca ili sprječavanje ozljeda mozga.

Možda te zanima... Iznenadni srčani zastoj: Uzroci i kako pružiti prvu pomoć? Zdravlje

Iskustva preživjelih

Neki od preživjelih sudjelovali su u istraživanju, a drugi su svojom voljom pismenim oblikom poslali iskustva istraživačima. Daily Mail prenosi nekoliko iskustava. 

"Čula sam kako netko ponavlja moje ime. Posvuda oko mene bila su stvorenja poput demona i čudovišta. Osjećala sam se kao da mi pokušavaju otkinuti dijelove tijela. U gornjem desnom kutu vidjela sam mušku figuru, vrisnuo je moje ime i zgrabio me za ruku. Ispružila sam ruku i osjetila da me netko vuče u svom smjeru, čula sam kako se pitaju dišem li", opisala je jedna od preživjelih. 

"Sjećam se ulaska u tunel. Osjećaji koje sam doživio bili su puno intenzivniji nego inače. Prvi je bio osjećaj intenzivnog mira, bilo je tako mirno. Sve moje brige, misli, strahovi i mišljenja su nestali. Intenzitet mira bio je toliko nevjerojatan da nisam osjećao strah zbog toga što proživljavam. Osjetio sam toplinu i želju za ostankom", rekao je preživjeli. 

"Pitali su me želim li se vratiti kući ili ostati ovdje. Rekla sam da me trebaju moja dva sina i da se moram vratiti. Odjednom sam ponovno bila u svom tijelu osjećajući kako mi zglobovi bukte od boli. Stvarno se ne sjećam što se tad događalo oko mene, znam samo da je boljelo", opisala je pacijentica. 

"Nisam više bila u svom tijelu. Plutala sam bez težine, bila sam iznad svog tijela i točno ispod stropa sobe za intenzivnu. Promatrala sam prizor ispod sebe. Nisam više imala veze s tijelom koje mi je pripadalo ranije, bila sam uzdignutija. Bila sam na mjestu koje nije imalo nikakve veze s bilo kakvim materijalnim iskustvom", rekla je pacijentica.

"Otišla sam direktno prema svjetlu koje je bilo mirno i spokojno. Postojalo je jedno glavno biće ljubavi i mnoga druga bića ljubavi. Nije bilo ničega osim ljubavi, dobrote i istine, nije bilo mjesta za strah ili bilo što osim ljubavi. Bilo je divnije od svih mojih nada i iskustava na ovom svijetu, bilo je savršeno. Ne mogu to riječima opisati, bila sam tako sretna što sam tamo", opisala je preživjela.

Migrene Možda te zanima... 9 suptilnih znakova koji upućuju na srčane probleme Zdravlje Možda te zanima... Razlika između srčanog zastoja i srčanog udara Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.