Zdravlje 15. listopada 2023.

Zašto je dobro pojesti bananu prije svakog treninga?

Foto: shutterstock Jesti ugljikohidrate prije vježbanja vrlo je korisno za dulje treninge, poput bicikliranja ili trčanja jer to može produžiti vrijeme u kojem tijelo mora iskoristiti zalihe glikogena i poboljšati performanse
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Banane se ističu kao jedan od najpopularnijih međuobroka prije treninga. Korisne su i ukusne, bogate ugljikohidratima i lako probavljive.

Osim toga, izuzetno su hranjive i daju niz dodatnih prednosti za vježbanje zbog važnih hranjivih sastojaka poput kalija. Kao i ostalo voće, banane su dobar izvor ugljikohidrata, s oko 27 grama ugljikohidrata u jednoj srednjoj banani. Ugljikohidrati se ili razgrađuju u glukozu (šećer) ili pretvaraju u glukozu, koja je glavni izvor energije za tijelo. Ako planirate pojesti bananu prije treninga, birajte zrelu jer nezrele banane imaju visok udio škroba, koji se teško probavlja te bi moglo doći do nadutosti. Zrele banane imaju visok udio brzih šećera koji će ti dati energiju.

Obiluju ugljikohidratima

Konzumacija ugljikohidrata može povećati zalihe glikogena, a to je oblik glukoze pohranjene u mišićima i jetri koji se koristi za energiju tijekom vježbanja. Jesti ugljikohidrate prije vježbanja vrlo je korisno za dulje treninge, poput bicikliranja ili trčanja jer to može produžiti vrijeme u kojem tijelo mora iskoristiti zalihe glikogena i poboljšati performanse.

Jedno istraživanje na 11 ljudi otkrilo je da je konzumiranje ugljikohidrata 15 minuta prije trčanja pojačalo izdržljivost i eksplozivnost za gotovo 13 %. Međutim, s obzirom na to da imaju relativno puno ugljikohidrata, banane možda nisu idealne kao međuobrok prije treninga za one koji unose malo ugljikohidrata ili drže ketogenu dijetu.

Možda te zanima... Zdravi kolačići od banana, badema i cimeta prema receptu našeg trenera Hrana

Bogate su vlaknima

Osim što pružaju dobar izvor ugljikohidrata u svakoj porciji, neki od ugljikohidrata u bananama su i vlakna. Vlakna mogu pomoći usporiti apsorpciju šećera u krvotoku, pružajući stanicama stalan protok glukoze koji će pružiti dodatan izvor energije tijekom treninga.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Banane mogu biti dobar izbor za međuobrok prije treninga, jer mogu tijelu pružiti dugotrajnu energiju, a da ne izazovu želučane tegobe

Zrele banane također su bogate jednostavnim ugljikohidratima i imaju malo masnoća, što ih čini lakšim za probavu od mnogih drugih namirnica. Zapravo, banane se često preporučuju onima koji imaju probavne probleme poput mučnine, povraćanja ili proljeva. Iz tog razloga, banane mogu biti dobar izbor za međuobrok prije treninga, jer mogu tijelu pružiti dugotrajnu energiju, a da ne izazovu želučane tegobe.

Banane: Koje su najbolje za probavu nezrele, zrele ili prezrele?

Izvrstan su izvor su kalija

Banane su izvrstan izvor kalija i pružaju oko 10-14 % preporučene dnevne vrijednosti unosa u samo jednoj srednjoj banani. Kalij je važan mineral koji regulira razinu krvnog tlaka, održava rad živaca i kontrolira ravnotežu tekućina. Također pomaže u održavanju zdravlja mišića i kontrakcijama mišića. Zapravo, niske razine kalija mogu uzrokovati grčeve u mišićima, koje karakteriziraju iznenadne, bolne kontrakcije mišića.

Možda te zanima... 9 namirnica koje sadrže više kalija od banane Hrana

S obzirom na to da se kalij izlučuje znojem, za one koji su fizički aktivni važno je da konzumiraju puno hrane i pića bogatih kalijem kako bi nadopunili svoje elektrolite. Jedno istraživanje na 230 žena otkrilo je da su grčeve u mišićima uglavnom imale ako su konzumirale niže količine kalija. Dakle, jedenje banane prije vježbanja može pomoći da zadovoljite svoje potrebe za kalijem kako biste pospješili rad mišića i spriječili grčeve.

Zašto je dobro pojesti bananu prije svakog treninga? | Author: shutterstock Foto: shutterstock Osim što pružaju dobar izvor ugljikohidrata u svakoj porciji, neki od ugljikohidrata u bananama su i vlakna koja mogu pomoći usporiti apsorpciju šećera u krvotoku

Živi gotovo samo na bananama i tvrdi da se pomladila i izliječila kronične bolesti

Da zaključimo, banane su bogate kalijem, važnim mineralom koji može podržati kontrakcije mišića. Niska razina kalija također može uzrokovati grčeve u mišićima. Osim kalija, banane su bogate hranjivim tvarima poput ugljikohidrata, koje su važne za izvođenje vježbi i rast mišića. Također, lako su probavljive i mogu usporiti apsorpciju šećera u krvotoku, što ih čini izvrsnom grickalicom prije sljedećeg treninga. Uživajte u bananama ili ih pokušajte kombinirati s dobrim izvorom proteina poput jogurta ili maslaca od kikirikija za jednostavan međuobrok prije treninga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.