Natrij nije sam po sebi štetan, no ako ga kroz kuhinjsku sol konzumiramo u velikim količinama može dovesti do povišenog krvnog talka te drugih kardiovaskularnih problema. U nastavku se upoznajte s popularnim zamjenama za kuhinjsku sol, njihovim prednostima te zašto bi ih određene skupine ljudi ipak trebale izbjegavati.
Zamjena za kuhinjsku sol je svaki proizvod koji smanjuje sadržaj natrija u hrani uz istodobno stvaranje sličnog slanog okusa. Zamjene se već mogu pronaći na tržištu i kod nas, no Health navodi kako Američka agencija za hranu i lijekove planira odobriti korištenje takvih zamjena u industriji sa svrhom smanjenja unosa natrija u zemlji u kojoj 90 posto stanovnika konzumira prevelike količine tog minerala. Koje će se zamjene koristiti u industriji još nije posve jasno.
Popularne zamjene za sol
Kada govorimo o zamjenama za sol, obično se radi o mješavini natrijevog klorida i drugog spoja poput primjerice kalijevog klorida. Kalijev klorid se također može dobiti iz morske vode ili mineralnih stijena, a miješa se s natrijevim kloridom u raznim omjerima kako bi se spriječilo štetno djelovanje velikih količina natrija, navodi WebMD. Dnevna preporučena doza kalija je viša nego ona natrija što ovu sol čini dobrim izborom za osobe koje nastoje smanjiti unos natrija. Može se koristiti za pripremu hrane kao i obična kuhinjska sol. Nedostatak je što često takva sol nije jodirana kao kuhinjska sol koju inače koristimo pa je važno osigurati dovoljno joda kroz prehranu.
Druge popularne zamjene za sol su natrijev malat koji sadrži natrij, ali u manjim količinama od natrijeva klorida, granule morskih algi te sušena i mljevena biljka Salicornia koja je poznata i pod nazivom zelena sol. Ova biljka raste u staništima blizu mora i oceana te za rast koristi slanu vodu. Također sadrži natrij, ali u manjim količinama, navodi Eating Well. Još jedna popularna zamjena za sol bila je dugo na lošem glasu, no sada znamo da nije opasna za zdravlje ako se konzumira u preporučenim količinama. Radi se o natrijevom glutamatu ili MSG-ju koji se koristi i kao pojačivač okusa. Healthline navodi kako je 60-ih godina prošlog stoljeća objavljena studija koja je sugerirala njegovu toksičnost, no pokazalo se da nije kvalitetno provedena. Danas MSG slovi kao siguran, a to potvrđuju i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) te Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).
Prednosti korištenja zamjene za sol
Ideja iza ovakvih zamjena za sol je smanjenje konzumacije natrija koji u velikim količinama izaziva probleme sa zdravljem koji mogu dovesti do srčanih i moždanih udara. Europsko kardiološko društvo predstavilo je rezultate istraživanja objavljenog 2021. godine u New England Journal of Medicine. Prijašnja istraživanja su pokazala da zamjena za sol na bazi kalijevog klorida može smanjiti krvni tlak, no utjecaj na bolesti srca, šanse moždanog udara i smrtnost nisu bili istraženi. U ovom istraživanju fokus je bio upravo na tome, a u studiju koja je trajala skoro pet godina bilo je uključena oko 21 tisuća ispitanika. Sudionici su podijeljeni u dvije jednake skupine gdje je jedna služila kao kontrolna i konzumirala kuhinjsku sol odnosno natrijev klorid, a druga mješavinu natrijevog klorida i kalijevog klorida u omjeru 3:1.
Prosječna dob ispitanika bila je 65,4 godina, a 72,6 posto ih je imalo povijest moždanih udara te 88,4 posto povijest povišenog krvnog tlaka. Kroz period od skoro pet godina, vjerojatnost moždanog udara se smanjila, kao i šansa drugih epizoda povezanih sa zdravljem srca te broj smrtnih ishoda.
Tko bi trebao izbjegavati ovakve proizvode?
Iako zamjena za sol pokazuje dobre rezultate u smanjivanju šansi kardiovaskularnih problema te moždanog i srčanog udara, postoje oni koji bi se prije korištenja trebali posavjetovati sa svojim liječnikom. "Kalijev klorid može biti štetan za osobe s bolestima bubrega ili osobe sa srčanim bolestima koje uzimaju određene lijekove poput diuretika jer može uzrokovati hiperkalemiju - previše kalija u krvi" rekla je za Health nutricionistica Veronica Rouse. Neki ljudi također mogu osjetiti nuspojave poput glavobolje ili grčeva u želucu, dodaje, a može se javiti i metalni okus u ustima nakon korištenja.
Kao što je već spomenuto, kuhinjska sol je često obogaćena jodom te služi kao važan izvor ovog esencijalnog minerala. Rouse je istaknula da je nedostatak joda bio češći prije nego što je 1920-ih godina dodan u sol te da bi konzumiranje manje joda moglo povećati rizik od disfunkcije štitnjače.