Zdravlje Simptomi i pomoć 19. studenoga 2023.

Visoki krvni tlak: Unos soli može različito utjecati na žene i muškarce

sol
Foto: Guliver/Shutterstock Prekomjeran unos soli uzrokuje oko 1,6 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu svake godine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Procjenjuje se da hipertenzija ili visoki krvni tlak pogađa oko 1,28 milijardi odraslih osoba diljem svijeta, mnoge u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Ako se krvni tlak ne kontrolira, može se povećati rizik od bolesti srca, mozga i bubrega. Jedan čest, ali manje poznat uzrok hipertenzije je osjetljivost na sol - kada tijelo ne uspijeva izlučiti višak soli.

Novi pregled je otkrio da su žene svih dobi osjetljivije na sol od muškaraca, što može imati implikacije na kontrolu krvnog tlaka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gotovo 1,3 milijarde odraslih osoba u dobi od 30 do 79 godina diljem svijeta ima hipertenziju (visoki krvni tlak). A od 1990. broj ljudi s hipertenzijom u svijetu se udvostručio, piše Lancet.

Nekoliko je dobro poznatih čimbenika koji povećavaju rizik od hipertenzije, uključuju:

  • Hipertenzija je češća nakon 65 godina
  • Pretilost je primarni faktor rizika za hipertenziju
  • Redovita uporaba alkohola i duhana
  • Muškarci imaju veći rizik od razvoja hipertenzije nego žene. Međutim, to je samo dok žene ne uđu u menopauzu
  • Postojeća zdravstvena stanja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, kronične bolesti bubrega i visoke razine kolesterola mogu dovesti do hipertenzije, osobito kako ljudi stare.

Manje poznat čimbenik koji može povisiti krvni tlak je osjetljivost na sol — sklonost tijela da zadržava sol umjesto da je izlučuje putem bubrega. Pregled epidemioloških podataka objavljenih u Hypertension sugerira da su žene svih dobi i nacionalnosti osjetljivije na sol od muškaraca. A ta tendencija zadržavanja više soli se povećava nakon menopauze.

"Najvažnija činjenica istaknuta u ovom preglednom članku je da su žene, bilo prije ili poslije menopauze, osjetljivije na sol od muškaraca", rekao je dr. Eric Belin de Chantemèle, autor studije i fiziolog u Centru za vaskularnu biologiju na Medicinskom fakultetu Georgia na Sveučilištu Augusta.

Možda te zanima... Hipertenzija: Liječnik i nutricionistica objašnjavaju kako tlak držati pod kontrolom Zdravlje

Što je osjetljivost na sol?

Sol se sastoji od oko 40 % natrijevih iona i 60 % kloridnih iona. Potrebna nam je mala količina natrija, oko 500 mg (ili četvrtina žličice soli) dnevno, za provođenje živčanih impulsa, kontrakciju i opuštanje mišića i održavanje pravilne ravnoteže vode i minerala. Međutim, većina ljudi uzima više natrija nego što im je potrebno. U zemljama s višim prihodima oko 75 % unosa soli dolazi iz prerađene hrane i obroka koji se jedu izvan kuće. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje povećanje unosa svježe hrane u vašoj prehrani kako biste smanjili unos soli, a ako jedete prerađenu hranu, potražite onu koja ima manje od 600 mg po porciji.

Prema CDC-u, istraživanja pokazuju snažnu vezu između količine konzumirane soli i povišenih razina krvnog tlaka. A za većinu ljudi smanjenje unosa soli rezultira sniženim krvnim tlakom. Globalno, ljudi u prosjeku konzumiraju 9 do 12 grama soli dnevno — otprilike dvostruko više od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koja preporučuje do pet grama dnevno za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Neki ljudi mogu učinkovito izlučiti veći unos soli, tako da im to ne povećava krvni tlak. Međutim, za mnoge promjene u unosu soli u prehrani mogu uzrokovati zamjetno povećanje ili smanjenje krvnog tlaka. Za te se ljude kaže da su osjetljivi na sol.

American Heart Association procjenjuje da je osjetljivost na sol prisutna kod približno 51 % ljudi s hipertenzijom i 26 % ljudi koji nemaju visoki krvni tlak. A ova recenzija sugerira da je osjetljivost na sol čimbenik u otprilike polovici slučajeva u kojima uzrok hipertenzije nije očit te da također često pridonosi hipertenziji otpornoj na liječenje.

Deklaracija Možda te zanima... Sol, šećer, masnoća u postotcima u prerađenim proizvodima: Što je puno, a što malo? Hrana

Kako unos soli utječe na žene u odnosu na muškarce

Odavno je poznato da muškarci mlađi od 65 godina imaju veći rizik od hipertenzije od žena, no rizik se povećava za žene nakon menopauze. Ovaj pregled, međutim, sugerira da, budući da su žene predisponirane za osjetljivost na sol, što može povisiti krvni tlak, stvarnost nije tako jednostavna. Objašnjenje koje predlažu je možda iznenađujuće. Prema dr. Belin de Chantemèle, dokazi na ljudima i laboratorijskim životinjama pokazuju da su bubrezi žena bolji u izlučivanju soli. Problem je, čini se, u krvožilnom sustavu jer sol bi trebala opuštati i krvne žile, ali kod onih koji su osjetljivi na sol to ne čini. “Iako su spolni steroidni hormoni važni u regulaciji kardiovaskularnog sustava, nova istraživanja sugeriraju da bi mogli biti uključeni i spolni kromosomi. Povećani vaskularni otpor zbog osjetljivosti na sol dovodi do endotelne disfunkcije, što može biti veći čimbenik kod žena nego kod muškaraca", rekla je Sebnem Unluisler, magistra znanosti i genetska inženjerka na London Regenerative Institute. Kada se krvne žile opuste i prošire, krvni tlak se smanjuje. Međutim, ako se krvne žile ne opuste, krvni tlak raste. Dr. Belin de Chantemele, rekao je da se krvne žile ne opuštaju kod mnogih žena, što ih čini sklonijim promjenama krvnog tlaka uzrokovanim unosom soli. 

Uloga hormona u kontroli krvnog tlaka

Dugo se raspravljalo o ulozi estrogena u kontroli krvnog tlaka. Ovaj pregled je otkrio da se osjetljivost krvnog tlaka na sol povećava nakon menopauze kada su razine estrogena bile niže. Dr. Meagan Williams, internistica u Harbor Healthu, rekla je za Medical News Today zašto bi se to moglo dogoditi: "Osjetljivost krvnog tlaka na sol raste nakon menopauze, što bi moglo sugerirati da ženski spolni hormoni (poput estradiola) zapravo štite od osjetljivosti krvnog tlaka na sol, a ne faktora koji žene čini osjetljivijima na sol." Ali možda nije samo estrogen taj koji ima učinak. Dr. Belin de Chantemèle istaknuo je ulogu još jednog hormona povezanog s osjetljivošću krvnog tlaka na unos soli: “Podaci iz naših studija i literature ukazuju na nemogućnost žena da smanje proizvodnju hormona aldosterona koji zadržava sol, a koji također kontrolira sposobnost krvnih žila da se opuste. Čini se da neodgovarajuće razine aldosterona kao odgovor na unos soli smanjuju sposobnost krvnih žila da se opuste“. Muškarci općenito i osobito žene nakon menopauze trebale bi slijediti preporuke za dnevni unos natrija.

Možda te zanima... Znaš li da ova hrana sadrži najveće količine skrivenih soli? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.