Zdravlje 22. svibnja 2024.

Vodica za ispiranje usta s ovim sastojkom mogla bi biti ključna za zdrava usta!

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Omiljeni zeleni napitak slavnih - matcha može ublažiti menstrualne grčeve i spriječiti bolesti desni, pokazuju istraživanja.

Matcha čaj sve se više spominje kao lijek za menstrualne grčeve i bolesti desni - unatoč tome što nekim ljudima ima okus poput "isjeckane trave". Piće, popularno među slavnim osobama, kao što su Zendaya, Kourtney Kardashian, Bella Hadid i Hailey Bieber, sadrži spoj zvan katehin koji navodno može smanjiti hormone koji dovode do menstrualnih bolova.

Pomaže i kao tekućina za ispiranje usta

Korištenje matche, vrste zelenog čaja, kao tekućine za ispiranje usta može dovesti do zdravijeg osmijeha, pokazalo je novo istraživanje, točnije, ispiranje usta s matchom može ubiti bakterije koje uzrokuju bolesti desni, gubitak zuba i druge zdravstvene probleme.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Microbiology Spectrum, kaže da ispiranje usta ekstraktom matche može uništiti bakteriju porphyromonas gingivalis, koja se nakuplja na površini zuba i u džepovima desni, što dovodi do parodontitisa.

Istraživači u Japanu proveli su studiju na samo 45 osoba s kroničnim parodontitisom. Sudionici su bili podijeljeni u tri skupine i otopili su jedan od tri praha u vodi za ispiranje usta. Ispirali su usta ječmom, matchom ili natrijevim azulen sulfonat hidratom, koji se koristi za liječenje upala. Svi su ispirali usta dvaput dnevno tijekom mjesec dana, a uzorci sline prikupljeni su prije i nakon studije. Rezultati su pokazali kako su oni koji su ispirali usta matchom imali značajno niže razine rasta bakterija od ostalih skupina. 

"Matcha bi mogla imati kliničku primjenjivost u prevenciji i liječenju parodontitisa", napisali su autori istraživanja.

Možda te zanima... Matcha sladoled s komadićima čokolade neodoljivog okusa Hrana

Matcha ubija loše bakterije

Paradentoza može biti teška bolest desni koja napada zubno tkivo. Ako se ne liječi, može uništiti korijen zuba, uzrokujući karijes ili čak gubitak zuba. Srećom, ona se može spriječiti osnovnim dobrim higijenskim navikama, kao što su redovito i pravilno pranje zuba, čišćenje koncem, i, sada, možda ispiranje matchom.

Osim kliničkog ispitivanja, studija je također proučavala sposobnost matche da ubije bakterije u laboratorijskim uvjetima. U roku od dva sata ekstrakt matche ubio je gotovo sve uzgojene stanice P. gingivalis, a unutar četiri sata su sve bile uništene.

Štoviše, istraživači su primijetili da matcha nije toliko utjecala na korisne bakterije u ustima — što znači da je ubila loše, a ostavila dobre bakterije koje su neophodne za zdrav osmijeh.

Možda te zanima... Nutricionistica otkriva kombinaciju za napitak protiv hiperpigmentacije

Matcha se povezuje i s drugim zdravstvenim dobrobitima

Zeleni prah, koji potječe iz biljke zelenog čaja Camellia sinensis, također je u prethodnim studijama pokazao da ubija druge vrste bakterija, poput E. coli. Općenito, zeleni čaj također je poznat po bezbrojnim zdravstvenim dobrobitima, uključujući povezanost s prevencijom raka i kardiovaskularnih bolesti, snižavanjem kolesterola te protuupalnim i neuroprotektivnim djelovanjem, prema literaturi objavljenoj u časopisu Chinese.

Matcha čaj postao je popularan među slavnim osobama zbog svojih navodnih zdravstvenih prednosti. U prošlosti su iznesene mnoge tvrdnje o njegovim učincima, iako za njih nema dovoljno dokaza.

Mala studija iz Nizozemske pokazala je da konzumacija matche može povećati pozornost, vrijeme reakcije i pamćenje.

Tvrdnje o učinku matche na menstrualne bolove ili dismenoreju potječu iz studije iz 2019. u Kini koja je proučavala učinak katehina u zelenom čaju. "Naše istraživanje sugerira da je pijenje zelenog čaja povezano s nižom prevalencijom dismenoreje među ženama reproduktivne dobi u Kini. S druge strane, pretjerano pijenje čaja također nije preporučljivo, jer čaj može onemogućiti apsorpciju željeza", upozorili su istraživači, prenosi Daily Mail

Možda te zanima... Uradi sama: Hranjiva kugla za kupku sa shea maslacem i matchom Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.