Zdravlje 06. svibnja 2023.

Novo istraživanje: Vitamin E može ublažiti menstrualne grčeve

vitamin e
Foto: Pexels Vitamin E je topiv u mastima, a obično se može kupiti u obliku gel kapsula
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što ublažava bol povezanu s menstrualnim grčevima, vitamin E može pomoći u smanjenju menstrualnog krvarenja i reguliranju ciklusa.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) koji se izdaju bez recepta prvi su izbor za olakšavanje menstrualnih grčeva, a oralni kontraceptivi su odmah na drugom mjestu, navodi Health. Ipak, ne može svatko koristiti ove lijekove, a neki to jednostavno ne žele. Novo istraživanje pokazalo je da vitamin E može biti dobra alternativa. 

Vitamin E smanjuje proizvodnju prostaglandina

Znanstvenici su nedavno proveli sustavni pregled i meta-analizu postojećih istraživanja te otkrili da korištenje suplemenata vitamina E može značajno olakšati ili smanjiti menstrualne grčeve, čineći ih podnošljivijima i dopuštajući pojedincima da provedu dan bez previše smetnji, stoji u studiji

Budući da je menstrualna bol praćena povećanom koncentracijom prostaglandina u menstrualnoj tekućini, smanjivanje njegove proizvodnje postalo je primarni način liječenja menstrualne boli. Jedan od načina da to učinite je kombinirana kontracepcijska pilula koja ne samo da može smanjiti količinu prostaglandina, nego također može smanjiti volumen menstrualne tekućine. Iako je ova tableta prikladan tretman za grčeve, korištenje tablete s visokim dozama hormona od rane dobi može povećati dugoročne rizike. Iz tog razloga, znanstvenici vjeruju da je vitamin E bolja opcija za liječenje grčeva, osobito kod mlađih ljudi.

Vitamin E je vitamin topiv u mastima koji pomaže u održavanju zdrave kože, dobrog vida i snažnog imunološkog sustava te štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima. Ovaj snažni antioksidans može pomoći u smanjenju bolova uzrokovanih menstrualnim grčevima jer može inhibirati otpuštanje arahidonske kiseline i njezinu pretvorbu u prostaglandin, u konačnici smanjujući mjesečnu bol.

“Korištenje vitamina E će uzrokovati smanjenje prostaglandina u tijelu. To može dovesti do ukupnog smanjenja boli i nelagode tijekom menstruacije i opuštanja mišića maternice”, objasnila je doktorica farmacije Ariana Medizade. Vitamin E također može smanjiti trajanje i intenzitet menstrualnih bolova, kao i ograničiti gubitak krvi, dodala je dr. Medizade. Može čak pomoći u smanjenju grčeva, tjeskobe i žudnje za hranom povezanih s predmenstrualnim sindromom te regulirati menstrualni ciklus. Međutim, u većini slučajeva uzimanje vitamina E djeluje kao metoda za ublažavanje boli, a ne kao metoda za potpuno uklanjanje boli kod primarne dismenoreje, kaže dr. Medizade.

Koliko vitamina E je potrebno uzimati?

U raznim istraživanjima koja su proučavala vezu vitamina E i menstrualnih grčeva, suplement vitamina E se koristio dva puta dnevno, s početkom korištenja dva dana prije očekivanog početka menstruacije i nastavljajući se kroz prva tri dana krvarenja. "Studije o vitaminu E koristile su doze u rasponu od 100 IU do 900 IU", rekla je ginekologinja Stephanie Hack, osnivačica Lady Parts Doctor platforme za zdravlje žena. “Slijedite upute na pakiranju i obratite se svom liječniku ako imate pitanja. Vitamini mogu biti toksični ako ih konzumirate više od preporučene doze", zaključila je.
 

Možda te zanima... Osobe koje ne unose dovoljno vitamina E imaju slabiji vid i slabije mišiće Hrana
 

Poput vitamina D, A i K, vitamin E je vitamin topiv u mastima te se višak ovih vitamina skladišti u masnom tkivu tijela. Budući da se ti vitamini mogu akumulirati tijekom vremena, postoji rizik od toksičnosti vitamina E iako je to rijetkost, objasnila je dr. Medizade. Ako dođe do trovanja, može uzrokovati umor, mučninu, slabost mišića i proljev. Savjetujte se s liječnikom prije korištenja bilo kojih suplemenata kako biste pronašli savršenu dozu za sebe. 
 

lijekovi Možda te zanima... Ibuprofen i slični lijekovi mogu smanjiti menstrualno krvarenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.