Iako vitamin C ima mnogo važnih uloga i zdravstvenih prednosti i s njim se može pretjerati. U tom slučaju javljaju se manje nuspojave poput probavnih problema, ali i one ozbiljnije koje uzrokuju veće zdravstvene probleme.
Vitamin C esencijalni je nutrijent koji se najčešće može naći u raznom voću i povrću. Važan je za održavanje zdravog imunološkog sustava, a ključan je i za zacjeljivanje rana, održava kosti jakima i poboljšava funkcije mozga. Postoje naravno i dodaci vitamina C, a najčešće se uzimaju jer se vjeruje da mogu pomoći u sprječavanju prehlade. Međutim, neki dodaci prehrani sadrže iznimno velike količine vitamina, što u nekim slučajevima može izazvati neželjene nuspojave.
Budući da je vitamin C topiv u vodi, on se ne pohranjuje u našem tijelu kao što je to slučaj kod vitamina topivih u mastima. To znači da se vitamin C prenosi u tkiva tjelesnim tekućinama, a sav višak izlučuje se urinom. Budući da ga tijelo ne skladišti niti ga samo proizvodi, važno je svakodnevno konzumirati hranu bogatu vitaminom C. Čak i pri visokim dozama, nije poznato da je vitamin C toksičan ili da uzrokuje ozbiljne štetne učinke. Najčešće nuspojave su proljev, mučnina, grčevi u trbuhu i drugi gastrointestinalni problemi. Mnogi ne trebaju dodatke vitamina C jer ga unose dovoljno iz hrane, ali ako uzimate veće doze ovog vitamina od normalnih, vaše tijelo može imati poteškoća s njegovom obradom, a to potencijalno može dovesti do negativnih učinaka.
Probavne smetnje
Najčešće nuspojave visokog unosa vitamina C su probavne smetnje. Ove nuspojave javljaju se zbog uzimanja visokih doza vitamina C kroz dodatke, a ne hranu. Ako konzumirate dodatke koji sadrže više od 2000 miligrama vitamina C, onda ćete osjetiti probavne smetnje, najčešće proljev i mučninu, piše Healthline. Dakle, ako imate problema s probavom zbog uzimanja prevelike količine vitamina C, možete jednostavno odabrati neki dodatak s manjom dozom ili ga u potpunosti izbaciti.
Preopterećenje željezom
Poznato je da vitamin C poboljšava apsorpciju željeza. Može se vezati za ne-hem željezo, koje se nalazi u biljnoj hrani. Vaše tijelo ne apsorbira ne-hem željezo tako učinkovito kao hem željezo, vrstu željeza koja se nalazi u životinjskim proizvodima. Kada se veže za ne-hem željezo, tijelo lakše apsorbira to željezo, što je posebno važno za pojedince koji većinu željeza dobivaju iz hrane biljnog podrijetla. Jedno je istraživanje pokazalo da se apsorpcija željeza kod sudionika povećala za 67 % kada su uz obrok uzeli 100 mg vitamina C.
Međutim, osobe koje imaju stanja koja povećavaju rizik od nakupljanja željeza u tijelu, poput hemokromatoze, trebaju biti oprezne s dodacima vitamina C. U tom slučaju, prekomjerno uzimanje vitamina C može dovesti do preopterećenja željezom, što može uzrokovati ozbiljna oštećenja srca, jetre, gušterače, štitnjače i središnjeg živčanog sustava.
No, do preopterećenja željezom vjerojatno neće doći ako nemate hemokromatozu. Ipak, do preopterećenja željezom bi moglo doći ako konzumirate više željeza u obliku suplemenata.
Mogu nastati bubrežni kamenci
Vaše tijelo izlučuje višak vitamina C kao oksalat, odnosno otpadni proizvod. Oksalat obično izlazi iz tijela putem urina, no u nekim okolnostima se može vezati za minerale i formirati kristale koji mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca.
Previše vitamina C potencijalno može povećati količinu oksalata u urinu, čime se povećava rizik od razvoja bubrežnih kamenaca. U jednoj studiji, kada su odrasli uzimali dodatak vitamina C od 1000 mg dva puta dnevno tijekom šest dana, količina oksalata koju su izlučili povećala se za 20 %.
Visoki unos vitamina C nije povezan samo s većim količinama oksalata u urinu, već je povezan i s razvojem bubrežnih kamenaca, osobito ako konzumirate više od 2000 mg dnevno. Zabilježeni su i slučajevi zatajenja bubrega kod ljudi koji su uzimali više od 2000 mg dnevno. Međutim, to je iznimno rijetko, osobito kod inače zdravih ljudi piše Healthline.
Koliko vitamina C je previše?
Budući da je vitamin C topiv u vodi i vaše tijelo izlučuje višak u roku od nekoliko sati nakon što ga konzumirate, prilično ga je teško konzumirati previše. Zapravo, gotovo je nemoguće unijeti previše vitamina C samo iz hrane. Kod općenito zdravih ljudi, svaki dodatni unos vitamina C, izvan preporučenog unosa u prehrani, jednostavno se ispire iz tijela, piše Healthline. To znači da biste trebali pojesti 25 naranči ili 14 crvenih paprika prije nego što unesete najviši dnevni unos vitamina C.
Međutim, rizici od predoziranja vitaminom C veći su kada ljudi uzimaju suplemente, a moguće je unositi previše vitamina u nekim okolnostima. Na primjer, ljudi koji imaju stanja koja povećavaju rizik od preopterećenja željezom ili koji su skloni bubrežnim kamencima trebali bi biti oprezni s unosom vitamina C.
Ako odlučite uzimati dodatak vitamina C, najbolje je odabrati onaj koji ne sadrži više od 100 % vaših dnevnih potreba. Preporučena dnevna doza vitamina C prema Pravilniku o dodacima prehrani iznosi 60 mg, dok je maksimalno dopušteni dnevni unos 350 mg. Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravstvo, preporučena dnevna doza vitamina C je 75 mg za žene i 90 mg za muškarce.