Zdravlje 27. lipnja 2024.

Uzroci apneje besplatno se operiraju u jednoj zagrebačkoj bolnici

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako hrčete, moguće je da patite od apneje. Taj sindrom, uzrokovan spuštenim nepcem, devijacijom septuma ili prevelikim mandulama, na teret HZZO-a možete izliječiti u KB Svetom Duhu. Na pregled se čeka mjesec dana.

Hrčete li jako po noći i ne date bližnjima da spavaju? Preko dana osjećate umor, iscrpljeni ste i spava vam se na poslu? Možda patite od poremećaja disanja tijekom spavanja – apneje u snu. Spuštenost mekog nepca, povećane mandule, devijacije nosne pregrade, ali i oblik jezika i čeljusti, pa čak i debljina vrata pridonose hrkanju i povećavaju rizik od apneje.

Ovaj sindrom može biti smrtonosan, ali za njega ima lijeka. Klinička bolnica „Sveti Duh“ jedina je u Hrvatskoj u kojoj se kirurškim putem, na teret HZZO-a, rješava ovaj problem. Pristup liječenju je multidisciplinaran, a na ORL klinici na Svetom Duhu primjenjuju sve metode liječenja koje se trenutačno rade u svijetu.

Najčešće primjenjivan kirurški zahvat je operacija na mekom nepcu kojoj je cilj njegovo učvršćivanje. To se radi klasičnom operacijom ili uz pomoć lasera ili radiofrekvencije.

Tim povodom razgovarali smo s predstojnikom Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata doc. dr.sc. Borisom Šimunjakom.

Hrk-Uspr Možda te zanima... Četiri jednostavne vježbe protiv hrkanja Zdravlje

Apneja u snu – najviše pogađa pretile i starije muškarce

Apneja u snu je bolest koju karakteriziraju pojave prekida disanja u snu i otežano disanje prilikom spavanja. Stanje se izražava indeksom prekida disanja (APNEA-Hipopnea indeks ili AHI u jednom satu). Uzroci prekida mogu biti u zaprekama u gornjim dišnim putevima, nos, tonzile ( mandule) i ždrijelo (opstruktivna sleep apneja – OSA) ili centralno uzrokovani poremećajem funkcije u produženoj moždini (centralna apneja).

Ozbiljnim poremećajem smatra se ako osoba prestane disati po 15 puta u jednom satu, a ako se to događa više od 30 puta, riječ je o teškom poremećaju, ispričao nam je dr. Šimunjak. Oko 6 do 17 posto opće populacije ima ozbiljnu apneju, a u starijoj dobi čak 49 posto populacije. Nije rijetkost da ukućani ne mogu ni oka sklopiti ako spavaju u istom prostoru s osobom koja pati od teške apneje.

Prevalencija je veća u pretilih muškaraca i žena. Dokazano je da starija dob, muški spol i viši indeks tjelesne mase povećavaju prevalenciju opstruktivne sleep apneje.

“Mi na Svetom Duhu nismo jedini koji liječe apneju, jer ima i privatnika, ali smo među najiskusnijima s najviše zahvata. Naime, u zadnjih par godina neke privatne klinike nude iste zahvate, no kod nas su svi zahvati dijagnostike i kirurškog liječenja pokriveni osiguranjem”, ističe dr. Šimunjak.

U KB-u “Sveti Duh” apneični poremećaji se kirurški liječe zadnjih 15 godina i imaju u tome veliko iskustvo s preko 1000 liječenih pacijenata zadnjih 15 godina. Zadnjih godina obavljaju i preko 100 operacija godišnje. Osim kirurških zahvata, apneje liječe i konzervativno uz kompletnu dijagnostika u suradnji s Klinikom za neurologiju KB-a Sveti Duh.

Možda te zanima... 4 praktična savjeta za žene koje spavaju pored partnera koji hrče Zdravlje

Pacijenti dolaze iz svih dijelova Hrvatske

Kandidati za operativno liječenje pacijenti su koji imaju blaže oblike bolesti i oni koji ne toleriraju terapiju pozitivnim tlakom (CPAP terapiju) ili je ona kod njih manje učinkovita zbog poremećaja u prohodnosti gornjih dišnih puteva (nosa, usne šupljine, ždrijela).

Pacijenta najprije treba uputiti obiteljski liječnik na otorinolaringološki pregled na kojem se provedu testovi probira za potvrđivanje sumnje na opstruktivnu sleep apneju.

Nakon pregleda, ako se ustanovi da je pacijent kandidat za kirurško liječenje, naručuje se na dijagnostičku pretragu somnoskopiju ( pretraga se radi kroz dnevnu bolnicu, u kratkotrajno izazvanom snu medikamentima i traje oko pola sata. Nakon potpunog oporavka za oko dva sata, pacijenta se otpušta s nalazom uz plan kirurškog liječenja).

Kirurško liječenje se sastoji od jednog ili više operativnih zahvata, a ponekad su potrebna dva boravka u bolnici.

Zahvati su u općoj anesteziji, i pacijent boravi u bolnici ovisno o općem stanju i ranom postoperativnom tijeku 3 do 5 dana, tijekom kojih prima potrebnu terapiju protiv bolova, nadoknade tekućine, kao i antibiotike po potrebi. Potpuni oporavak traje od 2 do 4 tjedna, uz postupno opadanje razine boli tako da nakon 10-ak dana lijekovi protiv bolova najčešće više nisu potrebni.

Ako se radi o operaciji grla, otežano gutanje prati postupni oporavak, ponekad i suhoća nosa i usne šupljine. Moguća komplikacija je krvarenje, posebno ako se operirani strogo ne podržava uputa o prilagođenoj prehrani, aktivnostima tijekom oporavka i cijeljenja te uzimanju preporučene terapije.

Spava-Decko Možda te zanima... Apneja - poremećaj disanja pri spavanju Zdravlje

Na pregled se čeka oko mjesec dana

Uspješnost zahvata nije 100 posto, i ovisi o stupnju poremećaja, radi li se o hrkanju, blažoj ili težoj apneji, indeksu tjelesne mase pacijenta, tjelesnoj konstituciji… Procjenjuje se da uspješnost varira od 40 do 70 posto.

Postoji mogućnost da se poremećaj vrati ako pacijent značajno poveća indeks tjelesne mase ili pak s godinama dođe do promjene tkiva i konstitucije.

Pacijenti se na Sveti Duh javljaju iz cijele Hrvatske s uputnicom za ORL pregled na preporuku liječnika obiteljske medicine, a ponekad i po preporuci internista zbog pojave komplikacija (povišeni krvni tlak, poremećaji srčanog ritma, šećerna bolest, poremećaji koncentracije, pospanost). Dobro je ako pacijent već ima određenu obradu apneje, npr. nalaz polisomnografije koji potvrđuje stupanj apneje.

Na ORL pregled čeka se 3-4 tjedna. Nakon pregleda, ako nije učinjena polisomnografija, potrebno ju je učiniti jer je ona standard za potvrdu opstruktivne apneje. Nakon toga slijedi dogovor za pretragu somnoskopije ( u anesteziji) u dnevnoj bolnici. Za to je potrebna posebna uputnicu za dnevnu bolnicu, a na somnoskopiju se dolazi u dogovoru s pacijentom za 2 do 4 tjedna.

Hrkanjeo Možda te zanima... Hrkanje može uzrokovati depresiju Zdravlje

I djeca mogu imati apneju

Što se tiče djece ona također mogu pokazivati znakove apneje, što se može manifestirati dnevnom pospanošću, manjom koncentracijom u školi i sl. Uzrok su najčešće uvećane nepčane tonzile (mandule) kao i uvećane adenoidne vegetacije (treća mandula), a sve se liječi operativnim zahvatom tonziloadenoidekotmije u općoj anesteziji, s oporavkom od 10 do 15 dana.

Svi pregledi, pretrage i kirurško liječenje pokriveni su HZZO-om, ističe dr. Šimunjak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.