Zdravlje 04. siječnja 2016.

Četiri jednostavne vježbe protiv hrkanja

Hrk-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čak oko 25 posto odrasle populacije ima svakodnevne tegobe sa 'zvučnim disanjem', odnosno hrkanjem tijekom spavanja. Za normalno disanje, a time i nesmetanu dopremu kisika u organe i tkivo od izrazite je važnosti prohodnost gornjih i donjih dišnih puteva, ako oni nisu prohodni dolazi do vibriranja sluznice dišnog puta

Povećana tjelesna težina

"Velik broj onih koji imaju problema s hrkanjem ima izražene teškoće s povećanom tjelesnom težinom, što je jedan od glavnih uzroka ovom stanju. Potrebno se javiti liječniku ako primijetite glasno hrkanje, koje ometa vas ili druge osobe, nedostatak zraka zbog kojeg se budite iz sna, pauze u disanju koje se javljaju kod sna ili pojačanu pospanost. Ti simptomi mogli bi ukazivati na najčešću vrstu poremećaja disanja pri spavanju, odnosno sindrom opstruktivne apneje, kojeg karakteriziraju pauze u disanju tijekom sna",  napominje prof. dr.sc. Ivica Klapan specijalist otorinolaringologije.

Hrkanje je tipično jače izraženo kod ležanja na leđima, nego u drugim položajima tijela, a doktor napominje kako u teškim slučajevima može dovesti i do težih srčanih bolesti, povišenog tlaka, infarkta i moždanog udara zbog smanjene koncentracije kisika. Ako je osoba pod utjecajem alkohola i lijekova za smirenje koji će opustiti napetost tjelesnih mišića, može se dogoditi da počne hrkati.

Dim cigareta blokira prolaz zraka kroz dišne putove

"Postoji velik broj načina liječenja hrkanja, a oni ovise o težini situacije. Kod liječenja blažih oblika hrkanja najčešće su dovoljne promjene ponašanja i navika. Potrebno je objasniti osobi da su tegobe obično izraženije što je on biološki stariji. Kod bolesnika s blagim oblikom hrkanja, najčešće će biti dovoljna redukcija tjelesne težine i spavanje na boku ili na trbuhu te im nije preporučeno konzumiranje alkohola i sedativa prije spavanja", objašnjava otorinolaringolog i dodaje kako čak i malo smanjenje težine može dovesti do značajnog poboljšanja, a i prestanak pušenja je također potreban jer dim cigareta blokira prolaz zraka kroz dišne putove.

Hrkanje je prije svega rezultat mekog tkiva i mišića dišnih puteva pa prof. dr. sc. Zoran Đogaš voditelj Centra za medicinu spavanja Medicinskog fakulteta u Splitu kaže kako kvalitetne vježbe mogu pomoći jer jačanjem tkiva i mišića s nekim jednostavnim vježbama može smanjiti problem hrkanja. Postoje također različite naprave koje se stavljaju u usta, radi održavanja širine puteva jer sprječavaju padanje jezika prema natrag te CPAP maska koja pomaže održati dišni put otvorenim tijekom spavanja. Otorinolaringolog napominje kako je važno i održavanje higijene i prohodnosti nosa sa sprejevima koji sadrže fiziološku, slanu otopinu, a osobe koje hrču svakako bi trebale izbjegavati kapi za nos su prikladne samo za kratkotrajnu upotrebu jer dodatno isušuju dišne puteve pa se hrkanje može pogoršati.

4 vježbe protiv hrkanja 

  1. Vrhom jezika snažno dodirni kraj nepca i zatim jezik 20 puta pomiči prema natrag dok dodiruješ nepce
  2. Snažno pritisni cijeli jezik uz samo nepce i 'usiši' 20 puta. Najveći pritisak neka bude na korijenu jezika
  3. Guraj korijen jezika prema dolje 20 puta dok istovremeno vrhom jezika dodiruješ donje zube s unutarnje strane
  4. Pokušaj podignuti prema gore svoje meko nepce, odnosno stražnji dio usne šupljine i resicu na dnu šupljine 20 puta

Istraživači sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji otkrili su kako su ispitanici hrkali znatno manje nakon pjevanja 20 minuta dnevno 3 mjeseca. Zaključili su kako pjevanje može pomoći smanjiti hrkanje jer učvršćivanja mlohave mišiće gornjih dišnih putova. Ako ne voliš pjevati ojačati tkivo i mišiće dišnih puteva možeš i s nekim jednostavnim vježbama za usta, a protiv hrkanja može pomoći i ovlaživač zraka koji stavi noću kraj kreveta. Suha usta i ždrijelo mogu izazvati hrkanje, pogotovo zimi kada su prostorije tople i isušene od grijanja. Mnogi hrču samo povremeno, a to može biti zbog infekcije dišnog sustava koja dovodi do začepljenog nosa, otok sluznice ždrijela i uvećanje krajnika. Mononukleoza uzrokuje uvećanje tkiva ždrijela i vrata te često može uzrokovati hrkanje.

Doznaj više o tome kako hrkanje može uzrokovati depresiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.