Psiha i seks 04. lipnja 2024.

Parovi se sve češće razvode zbog hrkanja – studija je pokazala da CPAP uređaj spašava brak

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Supružnici s apnejom za vrijeme spavanja nepotrebno stavljaju svoje bračne zavjete na kušnju. Apneja u snu jedan je od ozbiljnijih poremećaja spavanja koji osim što utječe na kvalitetu života oboljele osobe, utječe i na kvalitetu bračnog života.

Prema nedavnom istraživanju Američke akademije za medicinu spavanja, procjenjuje se da jedan od tri Amerikanca redovito spava u odvojenom krevetu od svog partnera - što je potez nazvan "sleep divorce" ili "razvod zbog sna" – zbog hrkanja i poremećaja spavanja, piše New York Post.

Međutim, nova otkrića predstavljena na godišnjem sastanku SLEEP 2024. mogla bi ponovno okupiti parove u spavaće sobe jer je korištenje uređaja za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putovima (CPAP) povezano s višim razinama zadovoljstva u vezi i nižim razinama sukoba u vezi.

"Nitko nije u najboljem izdanju kada ne spava", rekla je glavna autorica istraživanja Wendy Troxel, licencirana klinička psihologinja i pomoćna profesorica na Sveučilištu Utah, gdje je provedeno istraživanje na 36 parova. "U doba u kojem vidimo parove koji prolaze kroz 'sleep divorce', a otprilike 50 posto brakova završava stvarnim razvodom, imperativ je prepoznati koliko zdrav san može doprinijeti zdravim vezama", dodala je.

Spava-Decko Možda te zanima... Apneja - poremećaj disanja pri spavanju Zdravlje

CPAP terapija liječenja

Gotovo 10 posto pučanstva ima opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja, kroničnu bolest koja uključuje opetovani kolaps gornjih dišnih putova tijekom spavanja, uzrokujući zastoj i gušenje u protoku zraka, poznato kao i hrkanje. Uobičajeni tretman je CPAP terapija, koja koristi blage razine tlaka zraka, koje se osiguravaju kroz masku, kako bi grlo ostalo otvoreno tijekom spavanja.

"Razvili smo liječenje koje se temelji na parovima pod nazivom 'We-PAP' kao priznanje činjenici da je spavanje zajedničko iskustvo parova i kako bismo pomogli pacijentima i partnerima da zajedno prevladaju izazove pri liječenju pomoću CPAP-a", rekla je Troxel, čije će novo izvješće biti predstavljeno tijekom SLEEP 2024. u Houstonu i objavljeno u časopisu Sleep.

"Prepoznavanje da spavanje i poremećaji spavanja utječu na kvalitetu veze moglo bi biti snažan motivator za one koji pate od apneje za vrijeme spavanja da pristanu na liječenje", objasnila je Troxel.

Kako izgleda apneja?

Apneja u spavanju ozbiljan je poremećaj disanja u spavanju koji karakteriziraju opetovane epizode prestanka disanja. Pojedine epizode mogu trajati i do dvije minute. Bolest se najčešće javlja poslije tridesete godine života, nešto češće u muškaraca nego žena, ali se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, pa i kod djece, prema udruzi Apneja.

Sami bolesnici teško mogu otkriti da boluju od apneje, ali će to moći otkriti njihova okolina, tj. oni koji spavaju blizu njih. Nakon što su probuđeni njihovim hrkanjem, odjednom primijete prestanak disanja i nakon toga, manje ili više bučno i panično “hvatanje zraka”, čega bolesnik najčešće uopće nije svjestan. Ako vas netko probudi i kaže vam da dišete ili vam ujutro kaže da ste prestajali disati, nemojte se svađati ni smijati, obratite se liječniku ili udruzi Apneja i educirajte se.

Hrkanjeo Možda te zanima... Hrkanje može uzrokovati depresiju Zdravlje

Apneja u snu se liječi ovisno o tome koju vrstu apneje ima oboljela osoba i koliko je težak njen oblik, ali najčešća i najuspješnija terapija uključuje korištenje aparata CPAP.

Želite li spasiti brak i vratiti se u zajedničku spavaću sobu, potražite pomoć jer i kroničan umor i neispavanost odražavaju se na fizičko, ali i mentalno zdravlje partnera.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.