Zdravlje Zdravlje žena 03. siječnja 2023.

Zašto mnoge žene počnu hrkati kada postanu starije?

Foto: shutterstock Hrkanje kod žena srednje dobi moglo bi biti povezano s padom ženskih spolnih hormona u menopauzi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživači iz Norveške prvi put su otkrili vezu između hrkanja i sniženih razina spolnih hormona kod žena u postmenopauzi.

Hrkanje kod žena srednje dobi moglo bi biti povezano s padom razine ženskih spolnih hormona u menopauzi, otkrila je nova studija. Nije tajna da ova životna promjena predstavlja čitav niz neželjenih zdravstvenih problema, od vaginalne atrofije, debljanja i valunga koji su samo neki od simptoma menopauze s kojima se svake godine susreću milijuni žena. Ove tegobe ne prestaju ni kada je vrijeme za spavanje pa se često se javlja noćno znojenje i tjeskoba koja može jako utjecati na kvalitetu sna.

Hormonska nadomjesna terapija mogla bi biti rješenje

Istraživači u Norveškoj sada su otkrili da hrkanje može biti povezano s menopauzom i da bi hormonska nadomjesna terapija mogla biti učinkovit tretman. Studija, koja je provedena na Sveučilištu u Bergenu, otkrila je da je više od 70 % od 774 ispitanih žena srednje dobi u postmenopauzi reklo da hrču, dok je 411 sudionica prijavilo druge simptome apneje u snu. 

Smatraju da je ova veća učestalost simptoma koji ometaju san povezana sa smanjenjem spolnih hormona, poput estrogena i progesterona, što se javljaj kada žena uđe u menopauzu. I prethodne studije otkrile su opasne zdravstvene posljedice hrkanja i nedostatka sna, uključujući dijabetes, debljanje i visoki krvni tlak.

Na sreću, čini se da bi hormonska nadomjesna terapija mogla biti od pomoći ženama koje pokušavaju pronaći nove načine za bolje spavanje tijekom menopauze. "Žene koje pate od prilično teških posljedica menopauze poput poremećaja disanja u spavanju mogle bi imati velike koristi od hormonske terapije, po mogućnosti one koja je prilagođena specifično njihovim potrebama", rekao je autor studije, liječnik Kai Triebner, za Telegraph.

Studija je pokazala da je udvostručenje koncentracije estrogena povezano sa smanjenjem rizika od hrkanja za 19 %, dok je udvostručenje progesterona povezano sa smanjenjem od 9 %. Znanstvenici tek trebaju otkriti zašto snižene razine hormona dovode do hrkanja i apneje u snu, no tim liječnika Treibnera vjeruje da bi to moglo biti zbog slabijih mišića u dušniku. Promjene u tome kako i gdje tijelo taloži masnoće, što rezultira pomakom koji bi mogao uzrokovati opstrukciju u dišnim putovima, također mogu biti faktor.

Menopauza Možda te zanima... Hormonska terapija u menopauzi - tko je treba izbjegavati? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.