Prehrana s visokim udjelom natrija može povećati rizik od ekcema, prema istraživačima s UC San Francisco (UCSF), unos samo jednog dodatnog grama natrija dnevno – koliko ga ima u Big Macu – povećava vjerojatnost od izbijanja ekcema za 22 posto.
Ekcem ili atopijski dermatitis, kronična je bolest koja uzrokuje suhu kožu koja svrbi. To je jedno od najčešćih kožnih oboljenja, oko dva posto ukupne populacije boluje od atopijskog dermatitisa pri čemu se procjenjuje da zahvaća od 15 do 20 posto djece, iako se može javiti i u odrasloj životnoj dobi, piše Medical Xpress.
Posljednjih je godina pojava ekcema sve češća, osobito u industrijaliziranim zemljama, što bi moglo biti povezano s ekološkim uvjetima, načinom života i prehranom.
Natrij, koji većina ljudi konzumira u obliku soli, povećava rizik od hipertenzije i srčanih bolesti. A znanstvenici su nedavno otkrili da se natrij skladišti u koži, gdje može imati upalnu ulogu kod ekcema. Ograničavanje natrija u prehrani mogao bi biti jednostavan način pomoću kojeg bi pacijenti s ekcemom mogli kontrolirati svoju bolest.
"Većina ljudi jede previše soli i mogu sigurno smanjiti unos na preporučene razine", rekla je Katrina Abuabara, dr. med., izvanredna profesorica dermatologije na UCSF-u i odgovorna autorica studije koja je objavljena u časopisu JAMA Dermatology .
"Pacijentima može biti teško nositi se s izbijanjem ekcema, osobito kada ga ne mogu predvidjeti i nemaju preporuke o tome što mogu učiniti da ga izbjegnu", rekla je Abuabara.
Istraživači su za studiju analizirali podatke više od 215 000 ljudi između 30 i 70 godina iz UK Biobanke, što je uključivalo uzorke urina i elektroničku medicinsku dokumentaciju. Iz uzoraka urina odredili su koliko natrija svaka osoba unese prehranom, a zatim su to usporedili s medicinskim podacima iz kojih su saznali jesu li te osobe imale dijagnozu atopijskog dermatitisa i koliko je ona bila teška.
Otkrili su da je svaki dodatni gram natrija izlučen urinom tijekom 24 sata povezan s 11 posto većim izgledima za dijagnozu ekcema, 16 posto većim šansama da obolite i 11 posto većim izgledima za teža oboljenja.
Zatim su proučili 13 000 odraslih Amerikanaca u Anketi o nacionalnom zdravlju i prehrani i otkrili da je konzumacija samo jednog dodatnog grama natrija dnevno – oko pola žličice kuhinjske soli – povezana s 22 posto većim izgledima da će osoba oboljeti od neke vrste ekcema.