Hrana Hrana kao lijek 15. svibnja 2023.

4 znaka da unosite previše soli

Foto: shutterstock Žena ima migrenu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Natrij u malim količinama, točnije do šest grama dnevno za odrasle osobe, pomaže provođenju živčanih impulsa, kontrakciji i opuštanju mišića te održavanju ravnoteže vode i minerala. Konzumiranje više od šest grama dnevno može biti štetno za zdravlje

"Prema preporukama, dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi pet grama, a maksimalan unos ograničava se na šest grama soli, odnosno čajnu žlicu dnevno. Djeci je potrebna i manja količina soli. Ipak, tipična prehrana u Hrvatskoj osigurava 2-3 puta veću količinu soli od preporučene, ponajviše zbog konzumacije tzv. prikrivene soli", objašnjava Sandra Krstev Barać, mag nutricionizma iz Funkcionalne medicine u Zagrebu.

Količina soli (i natrija) koju unosite u tijelo ima izravan učinak na krvni tlak. Ako konzumirate previše soli, višak vode u tijelu se povećava, a zatim i krvni tlak. Što je tlak viši, to je veći pritisak na srce, arterije, bubrege i mozak, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara, demencije i bolesti bubrega. "Skrivena" sol se često nalazi u konzerviranoj ribi, sejtanu i smrznutoj i konzerviranoj hrani općenito, zbog čega je poželjno pažljivo čitati deklaracije. Sljedeća četiri simptoma mogu biti znak da ste unijeli previše soli.

Glavobolje
 
Dehidracija uzrokovana prekomjernim unosom soli može dovesti do jakih glavobolja. "Ove glavobolje obično su srednjeg intenziteta i praćene su osjećajem pulsiranja jer se krvne žile šire. Obično se javljaju sat ili dva nakon jela, kako razina natrija raste u tijelu", rekla je Pipa Hill, nutricionistica za Mail Online. Mogu se javiti brže ako imate visok krvni tlak ili općenito patite od kroničnih glavobolja, ali često se mogu riješiti rehidracijom. "Budući da su zbog prekomjernog unosa soli razine vode u organizmu neuravnotežene, pijenjem više vode možete smanjiti i riješiti se glavobolje", rekla je.
 
sol Možda te zanima... Povećan unos soli povezan s razvojem ateroskleroze čak i uz normalan krvni tlak Zdravlje
 
Otečene noge i ruke
 
Oticanje prstiju, gležnjeva ili stopala može biti odgođena reakcija na skok natrija. "Kada se konzumira previše soli, tijelo zadržava višak natrija i povećava tekućinu izvan stanica", objašnjava Olivia Burley, nutricionistica i objašnjava: "To uzrokuje smanjenu funkciju bubrega, uklanja manje vode i povećava krvni tlak. Otok se može češće javiti u slučaju kada dugo sjedite ili tijekom dugih putovanja.  "Ova reakcija ne nastaje odmah nakon jela, ali ako u sljedeća 24 sata nakon što ste jeli slanu hranu primijetite otekline na tim područjima, to bi mogla biti poveznica". kaže Hill. "Najbolje je potražiti liječnički savjet, ako je to stalna pojava jer bi to mogao biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema", savjetovala je.
 
 
Učestalo mokrenje
 
"Pretjerana žeđ uobičajena je reakcija na slanu hranu i prirodno dovodi do povećanog unosa tekućine, uzrokujući prekomjerno mokrenje", kaže Burley. Slanjem signala žeđi, tijelo nastoji ukloniti višak nakupljene soli. "Iako je pijenje više tekućine kao odgovor na povećanje soli jedan od glavnih razloga za stvaranje urina, to bi mogao biti simptom drugih stanja poput poliurije, stoga, ako to stanje traje i kad ne unosite puno soli bilo bi dobro da odete an pregled."
Možda te zanima... Koliko često je normalno mokriti u jednom danu? Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.