Zdravlje Simptomi i pomoć 09. veljače 2018.

Neprimjetni znakovi dijabetesa na tvom tijelu

Foto: Guliver/Shutterstock Umor je jedan od najizraženijih simptoma proljetnog umora
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rani znakovi dijabetesa, pogotovo tipa 2, mogu biti sasvim neprimjetni ili se činiti bezopasnima. Ponekad se ni ne pokažu. S druge strane, dijabetes se može razviti i bez prethodnih simptoma i iznenaditi te, prenosi portal Self.

Nemoj postati dio statistike oboljelih i prepoznaj ove simptome na vrijeme:

Učestala žeđ i mokrenje

Učestala žeđ (polidipsija) i često mokrenje (poliurija) klasični su simptomi dijabetesa. Kod ove bolesti višak šećera (glukoza) se nakuplja u tvojoj krvi. Taklo su bubrezi primorani raditi više od uobičajenog kako bi apsorbirali taj višak šećera. 

Kada bubrezi više ne mogu slijediti taj 'tempo', višak šećera odlazi u mokraću, sakupljajući pritom i druge tekućine iz ostalog tkiva. Upravo to izaziva žeđ i učestalo mokrenje, što te može dehidrirati.

Umor

Možeš osjetiti i da si pretjerano umorna. Puno faktora pridonosi ovome, a uključuju i gore spomenutu dehidraciju i nemogućnost tijela da apsorbira energiju iz unesenog šećera.

Gubitak težine

Kada gubiš šećer iz organizma zbog učestalog mokrenja, također gubiš i kalorije. U isto vrijeme dijabetes ne dopušta šećeru iz hrane da uđe u tjelesne stanice što vodi do konstantne gladi

Ovi kombinirani simptomi vode do naglog gubitka kilograma, pogotovo ako se radi o dijabetesu tipa 1.

Zamućenje vida

Visoke razine šećera u krvi crpe vodu iz tvog tkiva, uključujući i iz očnih leći, što dovodi do problema kod fokusiranja na predmete i okoliš. 

Hrana1_4450X300_1 Možda te zanima... Dijabetička dijeta idealna je za sve! Zdravlje Zubi1_1_1 Možda te zanima... Dijabetičari, oprez s gaziranim pićima! Zdravlje

Ako se ne liječi, dijabetes može uzrokovati stvaranje novih krvnih žila u očnoj mrežnici i oštetiti postojeće žilice. Većini ljudi to ne uzrokuje probleme s vidom, ali ako ovo stanje napreduje, može dovesti do ozbiljnih problema s vidom i gubitkom istoga. 

Sporo zacjeljivanje rana i česte upale

Iako istraživanja nisu otkrila zašto, liječnici i oboljeli od dijabetesa primijetili su ovaj učestali problem. Kod žena su pogotovo česte upale mjehura i vaginalne infekcije

Trnci u rukama i stopalima

Visoke razine šećera u krvi izazivaju oštećenje živaca. To se manifestira kroz trnce te osjećaj žarenja u ekstremitetima.

Crvene, otečene desni

Dijabetes otežava tvome organizmu da bori protiv bakterija, što povećava rizik od upala u tvojim ustima, uključujući i kosti koje drže tvoje zube 'na okupu'. Upale se primjećuju ako se desni počnu povlačiti s tvog zuba, labavosti zuba te granulomima (gnojnim čvorovima) na desnima.

Primijetiš li neke od ovih simptoma, posjeti svog liječnika. Dijabetes je ozbiljna bolest organizma, ali s pravovremenim reagiranjem na njegove simptome i liječenjem, može se držati pod kontrolom i imati aktivan život bez tegoba.

Provjeri i ovu listu najboljih namirnica za kontrolu dijabetesa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.