Native sadržaj Znam što jedem 15. ožujka 2024.

Koliko soli u namirnicama je previše?

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sol je ključni sastojak u svakodnevnoj prehrani, ali važno je konzumirati ju umjereno. Raznolikost vrsta soli u kuhinji omogućuje nam prilagodbu okusa jela, ali uvijek trebamo paziti na količinu koju unosimo.

Svjetske kuhinje razlikuju se po mnogo stvari, no jedan ih sastojak sve veže - sol. Sol je jedan od najosnovnijih sastojaka koji svi imamo u svojoj kuhinji, a njezina važnost seže daleko izvan puke okusne note. Od antičkih vremena do danas, sol je bila ključna ne samo za poboljšanje okusa hrane, nego i za očuvanje hrane, korištena je u medicinske svrhe te za razne industrijske procese. 

Sol koju koristimo u kuhinji

Kemijski gledano, sol koju najčešće koristimo je spoj natrija i klora, poznat i kao natrijev klorid odnosno NaCl. Ona se prirodno javlja u mnogim dijelovima svijeta, bilo u obliku morske soli koja se dobiva isparavanjem morske vode ili kamene soli koja se vadi iz podzemnih solinskih naslaga. Postoje i razne vrste soli koje se dobivaju različitim postupcima obrade ili dodavanjem raznih dodataka, kao što su jod ili fluor. 

U kuhinji se koristi raznolik spektar soli, od obične stolne soli do egzotičnih vrsta poput himalajske soli ili morske soli s dodatkom algi ili začina. Svaka od tih soli ima karakterističan okus i teksturu te se često koristi u određenim jelima kako bi se postigao određeni okus ili efekt. Osim natrijevog klorida, ponekad se koristi i kalijev klorid koji nema natrij, a namijenjen je prvenstveno osobama koje bi trebale paziti na unos natrija.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Rizici konzumiranja previše ili premalo soli

Iako je sol neophodna za normalno funkcioniranje tijela, pretjerano konzumiranje može dovesti do niza zdravstvenih problema. Visok unos soli povezan je s povišenim krvnim tlakom, povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara te bolesti bubrega. S druge strane, nedovoljan unos soli može biti jednako štetan te dovesti do poremećaja ravnoteže elektrolita u tijelu i tako uzrokovati grčeve, umor ili čak hiponatrijemiju.

Umjerena konzumacija soli ima i brojne druge prednosti osim zdravstvenih. Sol ne samo da poboljšava okus hrane, nego također pomaže u konzerviranju hrane, što je bilo ključno prije izuma modernih hladnjaka. Također, sol igra važnu ulogu u regulaciji mišićnih funkcija te održavanju pravilne hidracije tijela.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Kako prepoznati previše soli u proizvodima

Važno je biti svjestan količine soli koju unosimo putem hrane. Na deklaracijama proizvoda često možemo pronaći informacije o udjelu soli ili natrija. Kako bismo osigurali normalno funkcioniranje organizma, preporučuje se da ostanemo u predviđenim granicama konzumacije soli. Prema univerzalnim smjernicama, namirnice koje sadrže manje od 5 % dnevne preporučene količine ili RDA soli klasificiraju se kao namirnice s niskim udjelom soli, a one koje imaju više od 20 % RDA soli smatraju se namirnicama s visokim sadržajem soli. Ipak, ključ zdrave prehrane je balans pa nije nužno potpuno izbjegavati namirnice koje imaju visoke količine soli, posebno ako nam one donose zadovoljstvo koje je jednako važan aspekt uravnotežene prehrane, nego ih jednostavno jesti u manjim količinama ili uz hranu koja ima manje soli. 

Kada izbaciš sve suvišno, ostaje samo slasno! PIK Natur je inovativna linija mesnih proizvoda bez dodanih nitrita i fosfata, namijenjena svima koji žele uživati u mesnim narescima, ali istovremeno pažljivo čitaju deklaracije i vole znati što jedu. Iako se PIK Natur šunka, mortadela, parizer i trajna kobasica proizvode s određenim prilagodbama u procesu proizvodnje i imaju izmijenjene recepture, zadržale su svoj originalni, svima poznati okus. Uz to ne sadrže pojačivače aroma, umjetna bojila, gluten ni soju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.