Zdravlje 11. prosinca 2025.

U Europi sve više slučajeva ozbiljnog trovanja hranom povezanog s bakterijom Listeria

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U 2024. godini zabilježeno je više od 6500 epizoda trovanja hranom, pokazuje novo izvješće Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Broj slučajeva ozbiljnog trovanja hranom povezanog s bakterijom Listeria porastao je prošle godine u Europi, a stručnjaci za zdravlje i sigurnost hrane upozoravaju da je tome vjerojatno pridonijela promjena prehrambenih navika i starenje populacije.

Prema novom izvješću Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), u 2024. godini potvrđeno je više od 3000 infekcija Listerijom, pri čemu je oko 70 posto oboljelih završilo u bolnici, a svaka dvanaesta osoba je preminula.

Listeria je vrsta bakterije koja uspijeva u vlažnim i hladnim uvjetima te ju je teško uništiti čak i agresivnim metodama čišćenja. Infekcije, koje se najčešće prenose hranom, rijetke su, ali mogu biti smrtonosne. Izvješće pokazuje da do tri posto gotovih jela ima razinu kontaminacije Listerijom iznad granica koje propisuje EU, a najčešće kontaminirani proizvodi su suhomesnate kobasice, piše Euronews.

"Iako je kontaminacija rijetka, Listeria može uzrokovati teške bolesti, što je čini jednom od najozbiljnijih prijetnji koje pratimo", rekao je Ole Heuer, voditelj ECDC-ovog odjela za zdravlje ljudi, životinja i okoliša.

Možda te zanima... Skrivena opasnost ostataka hrane: Što trebate znati o sindromu pržene riže Zdravlje

Izvješće je pratilo infekcije uzrokovane bakterijama Listeria, Salmonella, Campylobacter, Shiga E. coli koja proizvodi Shiga toksin i drugim patogenima u Europskoj uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i u osam drugih zemalja izvan EU-a. U 2024. godini zabilježeno je 6558 epidemija uzrokovanih hranom, što je porast od 14,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Iako je broj slučajeva i hospitalizacija porastao, broj smrtnih slučajeva prošle godine je pao.

Prema izvješću, uzlazni trend infekcija uzrokovanih hranom vjerojatno je posljedica kombinacije čimbenika, uključujući promjene prehrambenih navika – primjerice, sve češću konzumaciju gotovih jela – kao i nehigijensko rukovanje hranom te starenje populacije koja je osjetljivija na bolesti.

U 2024. godini povrće i drugi proizvodi biljnog podrijetla povezani su s najvećim brojem smrtnih slučajeva u epidemijama trovanja hranom, uz čvrste dokaze o njihovom podrijetlu. No, Salmonella je bila odgovorna za većinu epidemija koje su zahvatile više zemalja, a jaja i proizvodi od jaja bili su ključni uzročnici.

EU agencije upozoravaju da je u posljednjem desetljeću zabilježen značajan porast infekcija Salmonellom na peradarskim farmama te da mnoge zemlje EU-a ne poduzimaju dovoljno mjera za njihovo suzbijanje. "Ove godine značajan broj zemalja EU-a nije ispunio sve ciljeve za smanjenje Salmonelle u peradi, a samo je 14 država članica postiglo potpunu usklađenost", izjavio je Frank Verdonck, voditelj EFSA-inog odjela za biološke opasnosti te zdravlje i dobrobit životinja.

Agencije savjetuju da se od trovanja hranom možemo zaštititi ako hladnjak držimo na temperaturi od pet stupnjeva ili niže, gotova jela pojedemo prije isteka roka trajanja, meso dobro termički obradimo, sirovu i kuhanu hranu ne miješamo te nakon rukovanja sirovim namirnicama operemo ruke, kuhinjske alate i površine.

Također upozoravaju da ranjive skupine – uključujući starije osobe, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom – trebaju izbjegavati konzumaciju visokorizičnih namirnica poput gotovih jela, nepasteriziranog mlijeka i mekih nepasteriziranih sireva. Zaštita ovih skupina zahtijeva snažan nadzor, sigurnu proizvodnju hrane i ključne mjere opreza kod kuće, zaključio je Heuer.

Možda te zanima... 7 navika prilikom kuhanja koje mogu biti opasne Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.