Eko 23. siječnja 2024.

Na koliko stupnjeva treba prati donje rublje kako bi se uništile bakterije?

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U prošlosti se donje rublje iskuhavalo, što bi odgovaralo pranju u perilici rublja na 90 stupnjeva. Danas to rijetko tko radi jer je nepotrebno zbog deterdženata i brojnih programa za pranje koje imaju suvremene perilice rublja, a osim toga visoke temperature uništavaju tkaninu.

"Donje rublje sadrži mnogo bakterija, a te bakterije nestaju samo na temperaturi pranja od 90 stupnjeva Celzijusa. Pranje na 60 stupnjeva sprječava razmnožavanje bakterija. Temperatura pranja od 40 stupnjeva čini odjeću čistom i svježom, ali bakterije i dalje mogu ostati", tvrde na portalu Hom.

Uvijek pogledajte etiketu donjeg rublja, tamo piše preporučenu temperaturu pranja. Proizvođač donjeg rublja točno zna na kojoj se temperaturi tkanina može prati. Pranje na višim temperaturama može uzrokovati da se donje rublje brže rastegne, izblijedi ili izgubi svoj oblik.

Možda te zanima... Koliko često biste trebali prati posteljinu kada ste prehlađeni? Eko

Gore navedene činjenice su kontradiktorne, dakle koja je najbolja temperatura za pranje donjeg rublja?

Prema NHS (Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije) donje rublje češće od ostalih odjevnih predmeta sadrži tragove izmeta ili bakterija. Stoga NHS preporučuje pranje visokorizičnih predmeta poput donjeg rublja na visokim temperaturama od 60°C. To se općenito smatra temperaturom koja ubija bakterije i klice u perilici rublja, čime se ograničava rizik od infekcije. Iz tog razloga, trebali biste prati na 60°C, posebno ako ste bolesni ili vam je donje rublje jako zaprljano.

ručnici Možda te zanima... Koliko često treba prati ručnike i kako ih prati da zadrže mekoću? Eko

Je li sigurno donji veš prati na temperaturi od 40 stupnjeva Celzijevih?

Donje rublje, osobito ženski grudnjaci i gaćice, često je izrađeno od čipke ili svile, koje visoke temperature mogu oštetiti. Stoga je normalno da dvojite oko toga na kojoj temperaturi ga trebate prati. "Donje rublje možete prati na 40°C, međutim, to neće biti najtemeljitije antibakterijsko čišćenje. Ako je vaše donje rublje jako zaprljano i može podnijeti 60°C, bilo bi dobro da slijedite smjernice NHS-a. Međutim, malo zaprljano donje rublje može se prati na nižim temperaturama.

Naš najbolji savjet je da provjerite etiketu i stavite donje rublje u ciklus pranja na najvišoj temperaturi koju materijal može podnijeti. Ovom metodom postiže se savršena ravnoteža između uništavanja što je moguće više klica i bakterija, a da pritom ne uništite svoje osjetljivije komade donjeg rublja", savjetuju na portalu In The Wash, specijaliziranom za pitanja o pranju i održavanju rublja.

Možda te zanima... Koliko je sigurno sjesti na krevet u odjeći u kojoj ste bili vani, evo što kažu stručnjaci Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.